REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno meras dėl nuosavo dvaro savavališkų remontų užsitraukė paveldosaugininkų nemalonę. Šie ne tik grasina dešimtūkstantinėmis baudomis už sudarkytą kultūros paveldo statinį, bet ir reikalauja atkurti autentiškas detales. Meras situacijos nekomentuoja, o štai gyventojai tokius jo darbelius vertina nepalankiai. Tai jau atsispindi ir reitinguose, kurie spėriai čiuožia žemyne.

Kauno meras dėl nuosavo dvaro savavališkų remontų užsitraukė paveldosaugininkų nemalonę. Šie ne tik grasina dešimtūkstantinėmis baudomis už sudarkytą kultūros paveldo statinį, bet ir reikalauja atkurti autentiškas detales. Meras situacijos nekomentuoja, o štai gyventojai tokius jo darbelius vertina nepalankiai. Tai jau atsispindi ir reitinguose, kurie spėriai čiuožia žemyne.

REKLAMA

Pakaunėje baigiamoje įsirengti nuosavoje pilaitėje – Kačiūniškės dvare – tikrųjų įkurtuvių verslininkui, Kauno merui Visvaldui Matijošaičiui, dar teks palaukti.

Savivaliavimas jam ne tik kirs per kišenę. Privalės atstatyti, ką išgriovė, ir užmūryti iškirstas nišas, pakeisti stogą ir greičiausiai perdažyti fasadą. O ir taip geidžiamos saulės šviesos per langus bus mažiau. Tokį verdiktą skelbia objektą apžiūrėję specialistai.

REKLAMA
REKLAMA

„Sunaikintos vertingosios savybės, dalis jų rūmuose, kadangi atsirado naujų angų, padidintas langų skaičius, pasikeitė durų vietos. Akivaizdu, kad yra iškirsta, prakirsta, sužalota, tai tikra autentika. Tas kapitalinių sienų tinkas yra saugomas, ir tas medžiaginis dalykas yra galimas atkurti“, – sako kultūros paveldo specialistė Asta Naureckaitė.

REKLAMA

Dvaro teritorijoje dalis kultūros paveldo objektų sunaikinta – buvęs tvartas sulygintas su žeme, už jį teks sumokėti. O štai kiti perstatyti neatpažįstamai.

„Svirnas yra rekonstruotas, kurį reikės nugriauti iki pamatų, jei nepavyks įsiteisinti. Ir vienbutis gyvenamasis namas, kuriam reikės pašalinti apšiltinimo sluoksnį“, – pasakoja statybos priežiūros skyriaus vadovas Edmundas Danilevičus.

Kultūros paveldo departamento specialistė rodo nuotraukas – raudono mūro vienbutis pastatas dabar sunkiai atpažįstamas, jis apšiltintas ir nudažytas. O štai dar prieš dešimtmetį buvęs medinis svirnas šiandien perstatytas nuo pamatų iki stogo.

REKLAMA
REKLAMA

„Vietoj šito yra šiandien pastatytas naujas, medinių konstrukcijų statinys, tokios pačios stogo formos, tūris išlaikytas, – tiek kad savo metu čia buvo ūkinis pastatas, kada formavosi pats dvaras, o šiai dienai naujam statinį padaryti langai ir, matomai bus, gyvenamas – paskirtis pasikeitė“, – teigia A. Naureckaitė.

Nors pastatai vizualiai gražesni, jų vertingosios savybės visiškai sunaikintos ir atkurti neįmanoma, dalį teks kompensuoti pinigais. Kultūros paveldo specialistai jau apskaičiavo ir baudą, ir žalą. Tiesa, kaltę prisiėmė darbų vadovas, o ne pats dvaro savininkas – Kauno meras V. Matijošaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Darbų vykdytojas, organizatorius, jis prisipažino, jis buvo iškviestas į bylos nagrinėjimą, jis neneigė, kad tai jis vykdė, jis organizavo“, – kalbėjo A. Naureckaitė.

Bauda – 300 eurų, o štai žala paskaičiuota arti 34 tūkstančių. Juos reikia sumokėti iki balandžio pirmos. Aiškėja, kad meras senovinį dvarą perstatinėjo pagal savo poreikius, neturėdamas tam reikalingų dokumentų, o darė viską, kaip užsigeidė. Tiesa, Statybų inspekcija dar žalos nepateikė, tačiau ji taip pat gali siekti nuo keliolikos iki keliasdešimties tūkstančių.

„Praktiškai atlikta viskas, be naujos statybos, tai visos statybos rūšys – tai griovimas, paprastasis remontas, kapitalinis remontas, rekonstravimas. Jų tikrai daug, visa sodyba iš esmės pertvarkyta, sutvarkyta, galima sakyt, bet tam reikia turėt leidimus ir projektus, o jis neturėjo nei projektų, nei leidimų“, – sako E. Danilevičus.

REKLAMA

Meras dalį pakeitimų gali įteisinti, bet tam teks gerokai patuštinti savo sąskaitą.

„Paskaičiuos ekspertas atliktų darbų sąmatą ir pagal tą sąmatą bus aišku, kiek įteisinimo mokestis, jei bus siekiama įteisinti tuos pastatus“, – teigia E. Danilevičus.

Pats Visvaldas Matijošaitis situacijos visiškai nekomentuoja. Kalbėti už save siunčia atstovą.

„Neketina to daryti, kol nėra sulaukęs statybos inspekcijos atlikto tyrimo išvadų. Na tos kultūros paveldo tyrimo išvados yra“, – kalbėjo mero atstovas Tomas Jarusevičius.

Antradienio rytą V. Matijošaičio atstovai situacijos vis dar nekomentavo, nes sakė, kad nėra gavę tyrimo išvadų.

REKLAMA

Panašu, kad antrojoje kadencijoje Kauno meras ir savivaldos, ir savo asmeninius užmojus įgyvendina vis drąsiau nesilaikydamas įstatymų. O tai patinka ne visiems gyventojams:

„Niekaip neįvertinu. O kaip manot, turi taip elgtis miesto vadovas. Manau, neturi.“

„O čia savivaldybės nežinau, bet kaip galėjo taip būti. Nu, gal kai pabaigė, tai ir gerai atrodo, bet be leidimo, tai čia pavyzdys blogas.“

„Nu ne, negali, aišku, kad negali.“

„Jovalas, nu, kur pažiūrėsi pas mus jovalas…“

Štai rudenį V. Matijošaitis paskelbė norįs jungti dalį Kauno rajono seniūnijų prie miesto. Vėliau ne Kaune gyvenamąją vietą deklaravusiems tėvams keliolika kartų pakėlė mokestį už jų vaikų darželius.

Visa tai – gerokai kerta per Matijošaičio reitingus. Triuškinamai – beveik 80 procentų – kauniečių balsų gavęs per rinkimus šiandien meras ne toks populiarus. Anot „Vilmorus“ apklausų, pernai gegužę jį palankiai vertino 58 procentai, o gruodį populiarumas nukrito iki 41-o procento.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų