REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos muitininkus sudomino rusiško sraigtasparnio dalių kelionė per Lietuvą. Šalies pareigūnai Kaune sulaikė dėžes su sraigtasparnio mentėmis. Muitinės kriminalinė tarnyba, įtardama galimą kontrabandą, pradėjo tyrimą. Paaiškėjo, kad tirti teks įmonę, susijusią  su žinomu verslininku – Gediminu Žiemeliu.

Lietuvos muitininkus sudomino rusiško sraigtasparnio dalių kelionė per Lietuvą. Šalies pareigūnai Kaune sulaikė dėžes su sraigtasparnio mentėmis. Muitinės kriminalinė tarnyba, įtardama galimą kontrabandą, pradėjo tyrimą. Paaiškėjo, kad tirti teks įmonę, susijusią  su žinomu verslininku – Gediminu Žiemeliu.

REKLAMA

Rusiško sraigtasparnio Mi 172 pakilimas: šie ir kiti panašūs rusiški orlaiviai yra vieni populiariausių pasaulyje. Sraigtasparniai naudojami ir Lietuvoje, ir tokiose tolimose šalyse kaip Pietų Korėja, į kurią, pasirodo, dalis orlaivių detalių gali atkeliauti ir iš Lietuvos. Muitininkams užkliuvo tokia sraigtasparnių menčių kelionė.

Dėžėse sudėtos sraigtasparniams Mi 172 skirtos uodegos sraigto mentės. Iš viso 6 vienetai sraigtasparnio menčių, kurių vertė siekia apie 110 tūkstančių eurų. Šios detalės turėjo pasiekti Pietų Korėjos policiją. Tiesa, mentės, panašu, Lietuvoje užsibus. Dėl įtarimų kontrabanda detalės sausio 9-ą dieną sulaikytos Kaune.

REKLAMA
REKLAMA

„Iš Baltarusijos jos buvo įvežtos praėjusių metų lapkričio mėnesį. Įvežtos legaliai, buvo įforminta tranzito procedūra iki Kauno LEZ sandėlio. Čia buvo įformintas laikinasis saugojimas. Ir nuo to laiko jos sandėlyje laikino saugojimo būsenoje ir buvo, kol nebuvo atliktas patikrinimas“, – sako Kauno teritorinės muitinės vadovas Juozas Ragelis.

REKLAMA

Kauno muitininkai įtaria, kad verslininkai mėgino gudrauti – apeiti laikinojo saugojimo reikalavimus, kurie yra taikomi tokioms strateginėms prekėms, kaip sraigtasparnių mentės.

„Mentės buvo padėtos laikinam saugojimui ir tiesiog jos buvo neaptiktos. Ant menčių esantys numeriai ir dokumentuose esantys numeriai nesutapo“, – pasakoja Muitinės kriminalinės tarnybos atstovas Žydrūnas Kastenskas.

Sraigtasparnio mentės buvo sukeistos. Tikrinant dėžes, paaiškėjo, kad 3 naujos mentės buvo sukeistos su 3 senomis. Pareigūnai užfiksavę pažeidimą pradėjo ieškoti naujų sraigtasparnio detalių. Jos buvo rastos automobilyje, kuris bandė pasprukti iš tikrinimo vietos.

REKLAMA
REKLAMA

„Atvyko automobilis, bandė tada išvažiuoti, susistabdė. Per langus matėsi, kad ten kažkokia dėžė, gabenamas krovinys, buvo paprašyta pateikti dokumentus – nepateikė, tada mes nusprendėme patikrinti dėžę ir aptikome būtent tas mentes, kurios turėjo būti saugomos“, – teigia Ž. Kastenskas.

Skelbiama, kad įmonė, pažeidusi sraigtasparnio dalių saugojimo tvarką, Kaune įsikūrusi „Helisota“. Ši įmonė yra grupės „Avia Solutions Group“ dalis, kurios valdybai vadovauja verslininkas Gediminas Žiemelis. Įmonės „Helisota“ atstovai aiškina apie prasidėjusi ikiteisminį tyrimą nieko nežinantys ir priduria, kad leidimas užsiimti šių sraigtasparnio detalių prekyba jiems buvo duotas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ne visa informacija atitinka tikrovę. Sraigtasparnio galinio sraigto menčių komplekto yra išduota eksporto licencija praėjusių metų spalio 22-ą dieną. Išduota ekonomikos ir inovacijų ministerijos eksportuoti į Pietų Korėją“, – kalbėjo „Helisota“ atstovė spaudai Vilma Vaitiekūnaitė.

Nors konfiskuotos mentės dvigubos paskirties tinka ir kariniams, ir civiliniams sraigtasparniams, įmonės atstovai aiškina, kad konfiskuoti komplektai šį kartą buvo skirti civilinei orlaivio versijai. Įmonės atstovai aiškina kol kas tiksliai nežinantys, kodėl, kokiu tikslu naujos mentės pažeidžiant tvarką buvo sukeistos su senomis.

„Čia yra tai, ko mes šiuo metu nekomentuojame, nes mes irgi savo vidinį tyrimą darome. Bet kokie teiginiai būtų spekuliacija šiuo metu“, – sako V. Vaitiekūnaitė.

REKLAMA

Politikos apžvalgininkas Marius Laurinavičius ir Seimo Nacionalinio saugumo bei gynybos komiteto narys Arvydas Anušauskas atsargiai vertina situaciją. Anot jų, išvadų dėl kontrabandos daryti dar negalima, tačiau priežasčių abejoti įmonės veiksmais esą pakanka.

„Ponas Žiemelis dabar aiškina, kad jo verslas su Rusija ir NVS šalimis yra labai mažas ir sudaro labai mažą apyvartą to, bet tos prekės į „Helisota“ atėjo ne iš vakarų šalių. Pati „Helisota“ yra pripažinta, kaip bendrovė kelianti grėsmę nacionaliniam saugumui ir tai teismo sprendimas“, – pasakoja apžvalgininkas Marius Laurinavičius.

„Nėra pirmas atvejis, kai Lietuvoje registruotos įmonės imasi tokių veiksmų ir įveža dvigubos paskirties produkciją į Lietuvą. Bandymas dar kartą išbandyti tą mūsų sistemą, kiek tokių bandymų buvo, tai reikėtų aiškintis, už tokius bandymus galima vertinti kaip dvigubos paskirties produkcijos kontrabandą, už kurią yra numatytos atsakomybės“, – teigia Seimo narys Arvydas Anušauskas.

Į visus klausimus turėtų atsakyti pradėtas ikiteisminis tyrimas. Strateginių prekių kontrabanda baudžiama laisvės atėmimu nuo 3 iki 9 metų. Ekonomikos ir inovacijų ministerija kol kas neatskleidžia, kokiu pagrindu įmonei buvo suteikta reikalinga licencija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų