REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Prisipažink arba užtampysim tavo vaiką“ – tokius policijos pareigūnės žodžius telefonu sako išgirdęs Tomas (vardas pakeistas) ir vargu, ar jis būtų nusprendęs viešai laidoje „Prieš srovę“ papasakoti tai, kas vyksta jo šeimoje, jei vieną dieną išleidęs vaiką į mokyklą nebūtų sužinojęs, kad mokykloje berniuko nebėra. Esą sūnaus klasioko mama jam perdavė, kad jo vaiką išsivežė policija.

„Prisipažink arba užtampysim tavo vaiką“ – tokius policijos pareigūnės žodžius telefonu sako išgirdęs Tomas (vardas pakeistas) ir vargu, ar jis būtų nusprendęs viešai laidoje „Prieš srovę“ papasakoti tai, kas vyksta jo šeimoje, jei vieną dieną išleidęs vaiką į mokyklą nebūtų sužinojęs, kad mokykloje berniuko nebėra. Esą sūnaus klasioko mama jam perdavė, kad jo vaiką išsivežė policija.

REKLAMA

Jeigu laidos „Prieš srovę“ komanda būtų galėjusi parodyti šio vyro veidą, tai jūs iškart jį atpažintumėte, nes jis – žinomas muzikantas. Esą jo gitaros, jo balso susirenka paklausyti pilnos salės. Tačiau dėl jo mažamečio sūnaus interesų vyro tikrasis vardas neatskleidžiamas, todėl šiame pasakojime jis bus vadinamas Tomu.

Vos prieš kelerius metus Tomo šeimai likimas sudavė siaubingai skaudų smūgį – tragiškoje avarijoje tąkart žuvo jo žmona ir vyras liko vienas su trejų metų sūnumi ant rankų.

REKLAMA
REKLAMA

Tomas vylėsi, kad antrą kartą, kaip sakoma, žaibas į tą patį medį nekirs, kad antro likimo smūgio jiems su sūnumi išgyventi daugiau neteks. Tačiau nebetylėti dabar nusprendė net ne pats Tomas, o jo draugai – žinomas vyras apkaltintas, kad jis neva mušė vaiką. Tarnybos metus tyrė, nieko nerado ir ėmė grasinti, kad Tomas pats prisipažintų, kitaip vaiką užtąsys ir net išveš į psichiatrinę ekspertizę.

REKLAMA

„Tai yra baisu. Taip neturėtų būti. Vien dėl to dalyvauju šioje laidoje, kad atkreipčiau dėmesį, jog tikrai taip būti negali“, – laidoje „Prieš srovę“ kalbėjo Tomo šeimos draugas Henrikas.

Viskas prasidėjo nuo įpykusios Tomo uošvienės, nuo vaiko močiutės, skundo – esą Tomas kitados, kai jo sūnus dar buvo visai mažas, smurtavo prieš jį, esą sudavė sūnui. Kodėl uošvienė skundą parašyti nusprendė tik dabar, kai vaikas paaugo? Ar ne dėl to, kad pati panoro prisidurti prie pensijos ir auginti jau ūgtelėjusį anūką? Tokių klausimų tarnyboms nekilo – buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis vyko visus metus su daugybe apklausų – apklausti ir vaikas, ir pats Tomas, ir ne po vieną, ir ne po du kartus, apklausti ir visi įmanomi liudininkai. Bet galimo smurto įrodymų nerasta ir štai tada vieną dieną tarsi išsipildė policijos grasinimas – Tomo vaikas dingo iš mokyklos.

„Tavo vaiką kažkodėl išsivežė policija“ – štai tokią keistą žinutę vidury dienos Tomas gavo iš sūnaus klasioko mamos. Tada paskambinęs į mokyklą vyras sužinojo, kad jo vaikas išvežtas į psichiatrinę ekspertizę. Kokiu pagrindu, kodėl be tėvo žinios?

„Direktoriui aš kėliau lygiai tokį patį klausimą. Buvo direktorius ir buvo pavaduotoja. Kalbėjau, kad jūs man paaiškinkite, kokiu pagrindu jūs atidavėte vaiką į psichiatrinę, jūs turėjote gauti raštišką nurodymą iš kažko. Sako, kad čia yra slapta, mes negalime rodyti“, – Tomui atšovė mokyklos vadovai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tomas teigė, kad pareigūnai ėmėsi tokių veiksmų dėl to, kad nerado jokios kitos priežasties, kaip „prisikabinti“ prie jo ir jo vaiko.

Tada, kai iš mokyklos dingo Tomas vaikas, kai paaiškėjo, kad jis kažkodėl psichiatrinėje ekspertizėje, vyras prisiminė policijos tyrėjos skambutį. Esą jis buvo toks keistas, kad sunku patikėti tuo, ką toji pareigūnė Tomui pasakė. Pasak jo, policijos tyrėja grasino, kad jei jis neprisipažins pakenkęs vaikui, tai sūnus bus išvežtas į psichiatrinę ekspertizę. Visai taip, kaip ir nutiko.

„Birželio 5-ą dieną buvo tas lūžio taškas. Kai tyrėja pamatė, kad jai nieks nieko nepaliudija, ji absoliučiai neturi ko paduoti į teismą. Ji dirbo dirbo, visus ištardė – iš darboviečių, iš mokyklų, iš darželių – viską surinko ir nieko absoliučiai nėra. Tai koks vienintelis kelias? Vienintelis kelias, kad aš prisipažinčiau. Bet kadangi pas mane tos tarnybos eina viena po kitos, labai gerai čia pasisekė, kad buvo kita specialistė, kitos tarnybos, ir ji čia sėdėjo, kaip mes su jumis, pradėjome kalbėti, o man skambina policija. Sakau, „o, gerai sekasi, kad mūsų nepamiršta“. Sako, „jūs atvažiuokite pas mane, reikia prisipažinti“. Aš sakau, kad nevažiuosiu, nes neturiu, ką prisipažinti. Ir tada ji pradėjo – „tai jūs supraskite, mes užtąsysime vaiką po psichiatrines ekspertizes, užsiundysime vaiko teises“. <...> Tai vat šita kitos tarnybos specialistė sėdėjo ir negalėjo patikėti tuo, ką išgirdo. O aš specialiai telefoną laikiau taip, kad mes kartu girdėtume“, – situaciją papasakojo Tomas.

REKLAMA

Laidos „Prieš srovę“ žurnalistai pabandė pasikalbėti su policijos tyrėja – ar išties taip buvo, ar išties po metų tyrimo jokių įrodymų neradusi ji, galbūt pasitarusi su bylos prokuroru, ėmėsi rimtai gąsdinti Tomą – išvežė vaiką ekspertizei ir gal dabar tikisi, kad bijodamas didesnių išpuolių prieš vaiką Tomas išsigąs ir prisipažins net tai, ko sako nedaręs. Į žurnalistų klausimus buvo atsakyta tik raštu.

Teigiama, kad vaiko interesai nebuvo pažeisti, nes juos gina vaiko teisių tarnyba, o jei Tomui kyla kokie įtarimai, tegu jis pasiskundžia policijos imuniteto valdybai.

„Aš jau pavargau nuo jų persekiojimų, nuo jų tyrimų, bet apskųsiu, jei išeitis tik tokia, nes jau nebežinau, kaip apsaugoti sūnaus sveikatą nuo tų nesiliaujančių apklausų, o dabar dar ir ekspertizės“, – ryžtingai sakė Tomas.

REKLAMA

Po mamos žūties, po tos skaudžios siaubingos avarijos kelyje, Tomo sūnui klausimai apie mamą patys jautriausi. Tačiau, anot Tomo, kiekviena specialistė, į namus ar į tarnybų patalpas apklausoms išsikvietusi jo sūnų, beveik nuolat jo klausia, kur jo mama. Vyras nesupranta, ar pareigūnai nežino, kad vaiko mama žuvusi autoavarijoje prieš trejus metus, ar čia kažkokia ypatinga vaikų kalbinimo taktika.

„Sūnus sako, kad ji turi visus dokumentus pasidėjusi, jinai manęs klausia, „kur tavo mama, kas jai atsitiko“. Jis pradeda verkti. Man pasakoja jis, kad jie viską turi pasidėję. Sako, viena tą patį klausia, apklausia, viską papasakojau. Paskui, sako, nuvedė į kambarį, ten kita sėdi ir vėl tą patį klausia. Ir vėl tuos pačius klausimus. Tai ji grįžo su pajuodusiais paakiais. Tai aš mačiau, kad jam tikrai prastai“, – savo sūnaus išgyvenimais pasidalijo Tomas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į psichiatrinę ekspertizę vaikas buvo išvežtas su vaikų teisių žinia. Byloje, iškeltoje tėvui dėl smurto prieš vaiką, berniukas nuolat apklausiamas, tardomas ir pareigūnių, ir vaiko teisių specialisčių. Tomas nesupranta ar tai vaiko interesų gynimas, ar tarnybų smurtas prieš vaiką.

„Kiekvienas specialistas yra kompetetingas. Reaguojame tokia tvarka, kokia yra nustatyta. Reaguoja pagal iškvietimą tuo metu esantis ir galintis vaiko teisių specialistas. <...> Nežinau, ko jūs siekiate šiuo klausimu“, – laidoje „Prieš srovę“ kalbėjo žurnalistų kalbinta Vaiko teisių tarnybos atstovė Neringa Martišienė.

Lyg to būtų negana, Tomą ištiko dar vienas skaudus likimo smūgis, kuris jam vos nekainavo gyvybės.

Kas nutiko Tomui, ką apie Tomą ir jo sūnų pasakojo jo artimi draugai ir dar daugiau detalių apie šią situaciją, žiūrėkite vaizdo siužete, esančiame straipsnio pradžioje, arba čia:

Laidą „Prieš srovę“ žiūrėkite kiekvieną antradienį 19:30 per TV3 televiziją.

VISĄ LAIDĄ PAMATYKITE ČIA:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų