REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Australijoje turistų pamėgtoje Kengūrų saloje kariai renka gaisrų pražudytų gyvūnų gaišenas. Ir panašu, kad motulė gamta nusprendė bent šiek tiek atgaivinti degantį žemyną: artimiausiomis dienomis Australijoje prognozuojamos liūtys.  

Australijoje turistų pamėgtoje Kengūrų saloje kariai renka gaisrų pražudytų gyvūnų gaišenas. Ir panašu, kad motulė gamta nusprendė bent šiek tiek atgaivinti degantį žemyną: artimiausiomis dienomis Australijoje prognozuojamos liūtys.  

REKLAMA

Horizonte šuoliuojančios kengūros plynėmis žengiančių karių nedomina. Jie žiūri sau po kojomis: ieško tų, kurie jau nebegali šuoliuoti.

Nemalonūs, bet skaudžią realybę primenantys vaizdai – Australijos Kengūrų saloje, žinomoje dėl savo gyvūnijos gausos.

Gaisrų nuniokotose teritorijose darbus pabaigus ugniagesiams, Australijos ir Naujosios Zelandijos kariai surenka gaišenas.

„Tai buvo, atvirai kalbant, nepaprasta diena. Nėra malonu matyti tiek mirusių gyvūnų – koalų ir kengūrų“, – sako majoras Tony Purdy.

REKLAMA
REKLAMA

Kiek gyvūnų pražuvo pastarųjų kelių mėnesių gaisruose – galima tik spėti, bet skelbiama, kad vien labiausiai nukentėjusiame Naujajame Pietų Velse – virš 800 mln. Tuo metu ūkio gyvūnų pietų Australijoje žuvo bent 32 tūkst. Daugiausia avių.

REKLAMA

O tiems kas spėjo pasprukti nuo liepsnų – dovanėlės iš dangaus. Australijos pareigūnai į sraigtasparnius krauna dideles dėžes su batatais – saldžiosiomis bulvėmis ir morkomis. Maisto ieškantiems valabiams – mažiesiems kengūrų giminaičiams – tai tikras skanėstas.

O netrukus jie, turbūt, galės džiaugtis ir dar kitokiomis dovanomis iš dangaus. Jau nuo savaitės vidurio Naująjame Pietų Velse žadamos liūtys. Šią savaitę džiugina ir žemesnė temperatūra – šiandien Sidnėjuje 25°C šilumos – tikra atgaiva po dar ką tik 40°C siekusių karščių. Bet pareigūnai perspėja žmonės neatsipalaiduoti – gaisrų sezonas dar toli gražu nesibaigė – gali trukti dar kelis mėnesius.

REKLAMA
REKLAMA

Australijoje siaučiantys gaisrai – didžiausi pastaraisiais metais, bet ne žemyno istorijoje. Štai 2002 m. ten išdegė mažiausiai pusantro karto daugiau miškų ir krūmynų nei šį sezoną. O 1974 m., kai dar klimatas nešilo, išgedę plotai buvo net 10 kartų didesni – kone 100 mln. hektarų. Pastaruoju metu visa kaltė dėl gaisrų dažnai suverčiama klimato kaitai. Bet mokslininkai primena – Australijoje pastaraisiais metais atsisakoma prevencinio krūmynų deginimo, kuris padėtų išvengti spartaus liepsnų plitimo. Žinoma ir klimato kaitos nuvertinti nereikėtų – rekordiniai karščiai ir sausros tik padeda gaisrams įsiplieksti ir sparčiau plisti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lenkijos vieno didžiausių šalyje labdaros renginių metu – išreikštas palaikymas Australijai išvyniojant didelę šalies vėliavą.

„Norime pasiekti tolimą tolimą Australiją, kitoje žemės rutulio pusėje. Ten žmones ištiko didžiausia jų gyvenime kančia. Jūs drąsūs žmonės, kaip ir Lenkai. Ir mes palaikome jus“, – pasakoja Didžiojo Kalėdų labdaros orkestro vadovas Jerzy Owsiak.

Ne tik Lenkijoje, bet ir kitose šalyse veikianti labdaros organizacija vien per šių metų pradžią surinko beveik 30 mln. € aukų ir žada dalį pinigų šiemet skirti Australijai.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų