REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ukrainos avialinijų lėktuvą su 176-iais žmonėmis virš Teherano išties numušė patys iraniečiai – tokią informaciją jau skelbia Amerikos, Kanados ir britų žvalgyba. Irano režimas bet kokį raketos smūgį ir toliau neigia, nors viešoje erdvėja jau pasirodė ir vaizdo įrašai su akimirka, kai raketa pataiko į lėktuvą, ir raketos liekanų nuotraukos. Ir visa ši tragedija – su nemaloniu Rusijos prieskoniu.

Ukrainos avialinijų lėktuvą su 176-iais žmonėmis virš Teherano išties numušė patys iraniečiai – tokią informaciją jau skelbia Amerikos, Kanados ir britų žvalgyba. Irano režimas bet kokį raketos smūgį ir toliau neigia, nors viešoje erdvėja jau pasirodė ir vaizdo įrašai su akimirka, kai raketa pataiko į lėktuvą, ir raketos liekanų nuotraukos. Ir visa ši tragedija – su nemaloniu Rusijos prieskoniu.

REKLAMA

Švystelėjimas aukštai naktiniame danguje ir tik praėjus 12 sek. pasigirstantis sprogimas. Vaizdą danguje užfiksavęs žmogus sako kamerą įjungęs iš karto po to, kai išgirdo kitą – pirmą sprogimą danguje.

Įrašą išanalizavę ekspertai įsitikinę – užfiksuota lemtinga akimirka, kai raketa pataiko į Irane numuštą Ukrainos lėktuvą. Raketa kyla, įvyksta sprogimas ir degantis objektas kiek pakeičia kryptį.

REKLAMA
REKLAMA

Vaizdo įrašas sutampa ir su vietovės palydovinėmis nuotraukomis, ir paaiškina sudužusio lėktuvo trajektorijos pasikeitimą.

Ir dar daugiau – JAV žvalgyba skelbia užfiksavusi, kaip prieš pat tragediją įsijungė Irano oro gynybos sistemos radarai, o fiksavo dvi skriejančias raketas. Ką jau kalbėti apie avarijos vietoje vėliau žmonių rastas raketų nuolaužas. Vakarų valstybių išvada – vieninga.

REKLAMA

„Turime žvalgybinės informacijos iš skirtingų šaltinių: sąjungininkų ir mūsų pačių. Įkalčiai rodo, kad lėktuvas buvo numuštas Irano žemė-oras raketa. Tai galėjo įvykti netyčia“, – sako Kanados premjeras Justinas Trudeau.

„Sutinkame su Kanados vertinimu, jog Ukrainos tarptautinių oro linijų lėktuvas buvo numuštas Irano žemė-oras raketa“, – pasakoja britų užsienio reikalų ministras Dominicas Raabas.

„Australija taip pat gavo panašios žvalgybinės informacijos apie kurią kalbėjo ir Kanados premjeras, ir Jungtinės Valstijos“, – teigia australų premjeras Scottas Morrisonas.

REKLAMA
REKLAMA

Tik štai Amerikos prezidentas – iki šiol, atrodo, bando visaip slopinti įtampą regione. Praėjo kone dvi paros, kol oficialusis Vašingtonas prabilo apie raketos numuštą keleivinį lėktuvą.

„Tai tragedija. Bet kažkas kitoje pusėje galėjo suklysti. Galėjo suklysti. Jis skrido… Jis skrido ir tai nebuvo mūsų sistema, tai neturi nieko bendra su mumis – jis skrido virš pakankamai pavojingo rajono ir kažkas galėjo suklysti“, – kalbėjo JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

Prieš 2 dienas, kai visas pasaulis spėliojo katastrofos versijas – kreipdamasis į tautą Trumpas apie lėktuvą nė neužsiminė. Tik džiaugėsi, kad režimo apšaudytose amerikiečių bazėse išvengta žmonių aukų. Panašu, kad konflikto eskalacijos regione labai jau nenorima.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu juodąsias lėktuvo dėžes šiandien visam pasauliui rodantis Teheranas žada leisti su jomis dirbti Ukrainos specialistams, tačiau toliau neigia raketų smūgį.

„Avarijos priežastis mums dar nėra aiški. Bet lėktuvui tikrai nesmogė raketa. Turime išsiaiškinti kodėl lėktuve kilo gaisras“, – sako Irano civilinės aviacijos vadovas Ali Abedzadeh.

Tragedija Irane kažkuo primena tragiškus įvykius Ukrainoje 2014 m. kuomet separatistai pirma viešai gyrėsi numušę Ukrainos karių lėktuvą. Tuomet paaiškėjo, kad numušė keleivinį Malaizijos orlaivį ir Rusija ėmėsi melo kampanijos. Ir žinoma bandė paslėpti separatistams paskolintą savo „Buk“ raketų sistemą.

REKLAMA

O juk ir Irane prieš dvi dienas ukrainiečių lėktuvas, teigiama, numuštas režimo naudojama rusiška oro gynybos sistema „Tor-M1“.

Rusiškos oro gynybos sistemos pasižymėjo ir pernai Sirijoje, kai Al-Asado režimo kariai jomis taikydamiesi į Izraelio naikintuvą numušė tų pačių rusų karinį lėktuvą Latakijoje.

Iraniečiai net ir patys savo lėktuvą „Phantom F-4“ per klaidą buvo numušę minėta sistema „Tor-M1“ 2010 metais, pirmos Irano branduolinės jėgainės paleidimo išvakarėse. Kyla klausimas, ar visa tai – rusiškų oro gynybos sistemų klaidos, ar jas valdančių asmenų neprofesionalumas.

JAV paskelbė sankcijas 

 

JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas (Stivenas Mnušinas) penktadienį paskelbė naujų sankcijų aštuoniems aukšto rango Irano pareigūnams, Vašingtono kaltinamiems pastangomis destabilizuoti regioną, taip pat keliolikai svarbių šiitiškos respublikos metalurgijos įmonių.

REKLAMA

„Šiais veiksmais atkirsime milijardus dolerių nuo palaikymo Irano režimui“, – žurnalistams sakė S. Mnuchinas per bendrą spaudos konferenciją su valstybės sekretoriumi Mike'u Pompeo.

Iranas šią savaitę paleido virtinę balistinių raketų į karines bazes Irake, kuriose laikoma JAV karių. Šie smūgiai buvo atsakas į praeitą savaitę surengtą JAV bepiločio lėktuvo smūgį Bagdade, per kurį žuvo įtakingiausias iraniečių pajėgų vadas – Revoliucinės gvardijos generolas Qasemas Soleimani.

Per Irano balistinių raketų smūgius dviem bazėms aukų nebuvo. Tačiau ketvirtadienį JAV, Kanados ir Didžiosios Britanijos pareigūnai sakė, jog esama įrodymų, kad Irano zenitinė raketa tikriausiai numušė vienos Ukrainos oro bendrovės keleivinį lėktuvą, nukritusį netoli Teherano.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų