REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iki 10 kartų normas viršijantys aliuminio kiekiai, chromas, arsenas, gyvsidabris ir kadmis. Tokie sunkiųjų metalų kiekiai rasti gaisrą Alytaus padangų perdirbimo įmonėje gesinusių ugniagesių kraujyje. Kol medikai kalba apie galimas šių medžiagų pasekmes sveikatai, Alytaus meras prašo kuo skubiau tirti ir paprastus vietos gyventojus, kurie esą kaip ir ugniagesiai ištisas paras kvėpavo nuodingais dūmais.

Iki 10 kartų normas viršijantys aliuminio kiekiai, chromas, arsenas, gyvsidabris ir kadmis. Tokie sunkiųjų metalų kiekiai rasti gaisrą Alytaus padangų perdirbimo įmonėje gesinusių ugniagesių kraujyje. Kol medikai kalba apie galimas šių medžiagų pasekmes sveikatai, Alytaus meras prašo kuo skubiau tirti ir paprastus vietos gyventojus, kurie esą kaip ir ugniagesiai ištisas paras kvėpavo nuodingais dūmais.

REKLAMA

„Galiu pasakyti taip. Yra ir tokių džiuginančių žinių ir nevisai džiuginančių – liūdnesnių“, – sako Medicinos centro direktorius Marius Buitkus.

Taip Vidaus reikalų ministerijos gydytojai kalba apie Alytaus padangų perdirbimo įmonėje liepsnas tramdžiusius ugniagesius gelbėtojus, kurie likvidavus gaisrą štai taip buvo tikrinami Vidaus reikalų ministerijos medicinos centre. Pas medikus Vilniuje taip išviso apsilankė 169 Alytuje dirbę ugniagesiai, 40-iai jų buvo nuspręsta atlikti išsamesnius tyrimus. Ir pirmieji tyrimų rezultatai nedžiugina: ugniagesių gelbėtojų kraujyje medikai rado ištisą puokštę sunkiųjų metalų, kurių kiekiai leistinas normas viršija kartais. Dalies jų koncentracija normas viršija iki 10-ies kartų.

„Aliuminis viršijo visiems tiriamiesiems, iš 40 žmonių, 40. Ką dar nustatėm padidintą – chromas. Chromas iš  10, 9-i asmenys padidinti. Čia kartai mažesni. Čia procentinėmis dalimis viršijo viršutines normas. Arsenas, kitas sunkusis metalas. Arsenas viršijo 100-u procentų“, – pasakoja M. Buitkus.

REKLAMA
REKLAMA

Dalies tirtų ugniagesių kraujyje taip pat buvo rasta gyvsidabrio ir kadmio. Visos rastos medžiagos gali turėtų ilgalaikių pasekmių sveikatai.

„Metalai skirtingi, poveikis į sistemas skirtingas. Vieni daugiau veikia kaulus, kiti daugiau virškinimo traktą, kepenų ir inkstų patologijų, tokių poveikių ilgalaikių. Kai kurie metalai veikia tik tai po 5-erių metų, 10-imt metų“, – teigia M. Buitkus.

REKLAMA

Nuo šiol gaisrą Alytuje gesinusių pareigūnų sveikatos būklė bus tikrinama 4-is kartus dažniau – tai yra ne kartą per 2 metus, o kartą per pusmetį. Radus per daug sunkiųjų metalų ugniagesių gelbėtojų profsąjunga tiksi, kad bus patikrinti ne atrinkti 40-imt, o visi gaisre plušę pareigūnai.

„Geriau būtų, kad būtų nerasta šitų sunkiųjų metalų viršijimo. Bet mūsų siekis aišku bus, kad būtų ištirti visi dalyvavę ir žinoma visi norintys. Tai, kad yra dabar – atrinkta 40-imt su kažkokiais pakitimais kraujo. Tai mūsų siekis bus, kad būtų ištirti visi“, – kalbėjo ugniagesių gelbėtojų atstovas Saulius Džiautas.

REKLAMA
REKLAMA

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas aiškina, kad pareigūnai, kurie iki šiol nepanoro tikrintis sveikatos būklės, bet kada gali persigalvoti.

Beje, ugniagesių gelbėtojų vadovybė Alytuje dirbusių kolegų tyrimo rezultatus vadina nauju precedentu. Esą nėra aišku, ar visus kraujyje rastus sunkiuosius metalus galima sieti būtent su darbu padangų perdirbimo įmonėje. Esą aliuminio galima gauti ne tik per dūmus, bet ir per maistą, indus, kosmetiką ar vaistus. Tiesa, nepaisant kylančių abejonių, departamentas žada vykdyti visas gydytojų rekomendacijas.

„Tokie tyrimai sunkiųjų metalų, kiek man yra žinoma, atlikti vos ne pirmą kartą Lietuvoje. Ir mes iš tikrųjų nežinome ir aš nežinau, kiek pas mane yra sunkiųjų metalų. Mes apskritai nežinome, koks yra standartinio lietuvio, tipinio, kūne esantis metalų kiekis. Medikai konsultuojasi su toksikologais, bus sprendžiama, kokių imtis priemonių. Visas medikų rekomendacijas stengsimės užtikrinti“, – sako departamento vadovas Saulius Greičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Niekada neabejojau, kad tos normos bus viršijamos. Mes tikrai informavom žmones, kad dega padangos, ne žibutės, ne šieno kupeta“, – pasakoja Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis.

Tuo metu Alytaus miesto meras tokiais tyrimų rezultatais nesistebi. Esą kažko panašaus reikėjo tikėtis. Nerijus Cesiulis piktinasi, kad iki šiol centrinė valdžia nesiėmė tirti vietos gyventojų kraujo po skandalingojo gaisro.

„O gyventojai, kurie gyvena netolimai, tose teritorijose, tūkstančiai žmonių, kas Jų patikrins sveikatą? Jie dešimt dienų ar daugiau buvo namuose, gal ir užsidarę langus, tačiau kvėpavo tais dūmais, jautė tą kvapą ir panašiai, nes gyvulius reikia išskersti, o žmonės?“, – kalbėjo N. Cesiulis. 

REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministerija merą ir alytiškius ramina. Esą žadėtasis biomonitoringas, kuomet bus tiriama dalis Alytaus regiono gyventojų bus ir jis startuos žiemos pabaigoje. Iš viso planuojama tirti kelis šimtų žmonių.

„Vasario mėnesį mes jau startuosime su tuo biomonitoringu, kuris turėtų tęstis apie du metus“, – teigia viceministras Algirdas Šešelgis.

Ugniagesių kraujo tyrimai nėra galutiniai. Pareigūnų kraujyje toliau medikai ieškos nuodingų dioksinų, furanų ir angliavandenilių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų