REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tarp Teherano ir Vašingtono toliau kaista įtampa. Amerikos prezidentas grasina režimui už bet kokį kerštą atgal smogti neproporcinga jėga. Tuo metu Teherano gatves pirmadienį užplūdo nesuvokiamos minios gedinčių žmonių.

Tarp Teherano ir Vašingtono toliau kaista įtampa. Amerikos prezidentas grasina režimui už bet kokį kerštą atgal smogti neproporcinga jėga. Tuo metu Teherano gatves pirmadienį užplūdo nesuvokiamos minios gedinčių žmonių.

REKLAMA

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei, prezidentas Hassanas Rouhanis ir kiti aukšto rango režimo lyderiai Teherano universitete meldžiasi už JAV antskrydžio metu Bagdade penktadienį žuvusį įtakingą Irano kariuomenės vadą Kasemą Suleimanį. Aukščiausiasis lyderis melsdamasis spaudžia ašaras ir žada Amerikai „žiauriai atkeršyti“.

Čia pat dešimtys tūkstančių iraniečių meldžiasi kartu. O į minią kreipiasi ir nukauto generolo dukra.

„Amerikos karių šeimos nuo šiol leis dienas laukdamos savo vaikų mirties“, – sako generolo dukra Zeinab Soleimani.

REKLAMA
REKLAMA

Maldos Teherano universitete pirmadienį vyksta po to, kai sukarintų Kudso pajėgų vado Kasemo Suleimanio ir dar kelių per drono ataką nukautų jo bendrų kūnai grįžo į Iraną.

REKLAMA

Po maldų – kariuomenės vado kūnas vežamas Teherano gatvėmis, kurias užplūdo šimtai tūkstančių ar net milijonai iraniečių. Antradienį už karines operacijas regione buvęs atsakingas Suleimanis bus laidojamas gimtajame mieste.

Teherano režimas dabar dar skelbia ne tik atkeršysiantis Vašingtonui už karininko mirtį, bet ir paskelbė pasitraukiantis iš ir taip jau žlungančio 2015 m. Irano branduolinio susitarimo, kurį užpernai paliko Donaldas Trumpas. Į tai su apgailestavimu suskubo reaguoti susitarimą išsaugoti bandę Europos lyderiai.

Amerikos prezidentas, palaiminęs penktadienio ataką, kurios metu buvo nukautas, kaip teigiama, išpuolius prieš JAV diplomatus planavęs Irano generolas, tviteryje ir vėl pagrasino Iranui, kad jei šis imsis keršto, Amerikos atsakymas gali būti neproporcingai stiprus. JAV valstybės sekretorius pareiškė, kad Vašingtonas siekia pakeisti Irano režimo elgesį.

REKLAMA
REKLAMA

„Tikiuosi, jie nesiims atsakomųjų priemonių. Prezidentas Trumpas aiškiai paskelbė, koks bus mūsų atsakas – jis bus ryžtingas ir stiprus, koks ir buvo iki šiol“, – pasakoja JAV valstybės sekretorius Mike Pompeo.

Tuo metu Irakas, pakliuvęs į JAV ir Irano santykių aiškinimosi sūkurį, sekmadienio vėlų vakarą parlamente priėmė rezoliuciją, kuria vyriausybė raginama atsisakyti JAV karinės pagalbos ir reikalauja išvesti iš šalies amerikiečių karius.

„Irako vyriausybė privalo nutraukti bet kokį užsienio pajėgų buvimą mūsų teritorijoje ir neleisti jiems naudotis mūsų žemėmis, vandenimis ir oro erdve“, – teigia Irako parlamento pirmininkas Mohammed al-Halbousi.

Penktadienį Bagdade, prie oro uosto, per JAV drono smūgį, kurio metu nukautas Irano kariuomenės vadas Suleimanis, žuvo ir vienas Irako sukarintų pajėgų lyderis.

Pirmadienį aptarti įtemptos situacijos Artimuosiuose Rytuose Briuselyje renkasi ir NATO ambasadoriai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų