REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Biržų rajono savivaldybė ginkluojasi, nusipirko specialų vienvamzdį šautuvą valkataujantems šunims kaimuose gaudyti. Tiesa, į gyvūnus bus šaudoma ne tikromis kulkomis, o migdomaisiais vaistais. Tačiau gyvūnų prieglaudos atstovai tokio savivaldybės valdininkų sprendimo nepalaiko, jiems atrodo, kad tai nehumaniška priemonė.

Biržų rajono savivaldybė ginkluojasi, nusipirko specialų vienvamzdį šautuvą valkataujantems šunims kaimuose gaudyti. Tiesa, į gyvūnus bus šaudoma ne tikromis kulkomis, o migdomaisiais vaistais. Tačiau gyvūnų prieglaudos atstovai tokio savivaldybės valdininkų sprendimo nepalaiko, jiems atrodo, kad tai nehumaniška priemonė.

REKLAMA

Biržų rajono savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus specialistas Jonas Čeponis neseniai pradėjo eiti  ginklininko pareigas. Vyras be kitą ko dar ir ilgametis medžiotojas. Dabar jo rankose naujausias savivaldybės pirkinys – šaudymo įrenginys GUT 50, arba ginklas skirtas gyvūnų migdymui.

Migdomaisiais vaistais užtaisomo ginklo Biržų savivaldybei prireikė ne šiaip sau. Esą jau keletą metų kai kuriuose kaimuose prisiveisę ir sulaukėję šunys gąsdina aplinkinius, pjauna laikomus naminius paukščius ir net apkandžioja vaikus ar žmones.

REKLAMA
REKLAMA

„Mano tėveliai buvo medžiotojai ir aš matydavau kad yra valkataujantys tai sakykim medžiotojų būrelis tuos šunis nušaudavo. Ypač tie kurie agresyvūs. Ir aš dabar kai gale kaimo gyvenu būdavo ateina palaidi dideli šunys ir kaip ir bijai į kiemą išeiti“, – sako biržietė Enrika Žižienė.

REKLAMA

„Ginklas specialiai padarytas gyvūnams migdyti ir vadinasi injekcinis ginklas, o kitur niekas jo nesiruošia taikyti tik laikinam gyvūno užmigdymui“, – pasakoja ginklininkas Jonas Čeponis.

„Ta problema yra ir savivaldybė turi ją spręsti  ir mes sprendėm taip kaip yra įmanoma aišku yra įmonės kurios užsiima, bet jie neatvažiuos taip greitai kaip mes galim čia vietoj. Ir tas laukinis gyvūnas nelauks ir nestovės kol kas atvažiuos“, – teigia Viešosios tvarkos sk. vedėjas Ričardas Sabas.

Pasak ginklininko, tai universalus šautuvas galintis ne tik užmigdyti gyvūną, bet ir suleisti vitaminų, antibiotikų ar kitų vaistų. Taip pat gali būti naudojamas gyvūnų žymėjimui ar sekimui. O atstumas iki taikinio nustatomas reguliuojant įrenginio slėgį suspaustų dujų balionėliu.

REKLAMA
REKLAMA

Tokiu šautuvu sumedžioti gyvūną galima nuo 5 iki 50 metrų atstumu, o prireikus siektų ir 70 metrų. Nors internete tokio ginklo kaina siekia 2600 eurų, biržiečiai giriasi nusipirkę už 1700 eurų.

„Dėl injekcinio šautuvo mes tikrai neesam pionieriai ne naujovė. Jį turi ir Jonava su jais bendravom konsultavomės ir tokį pirkom“, – kalbėjo. R. Sabas.

Biržiečiai išgirdę, kad savivaldybė nusipirko ginklą beglobiams keturkojams migdyti ir išvežti gūžčioja pečiais. Kalbinti žmonės mano, kad ginklas  neišspręs išmestų ir likimo valiai paliktų šunų problemos kaimuose:

„Aišku, kad be reikalo jie čia iš vis be reikalo pinigus visur mėto.“

„Na, nereikia, bet reikia baust žmones kurie turėjo gyvūną ir paliko negalima šitaip.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Medžiotojo tikslas yra ta gyvūną paklot ir išsiųst į amžinuosius medžioklės plotus bet čia reikia humaniškai pasielgti nežinau man toks sprendimas abejotinas.“

„Pinigus leidžia kaip išeina kai pinigų užtektinai yra tai ką gi gera ir laist.“

Biržų rajono savivaldybės pirkiniu suabejojo ir gyvūnų prieglaudos Panevėžyje vadovas. Migdomųjų vaistų naudojimas jo manymu turėtų būti kraštutinė priemonė išimti gyvūną iš aplinkos. O valkataujantiems ar agresyvens šunims gaudyti esą paprastai užtenka elementarių gaudyklių.

„Panevėžys tokios praktikos neturi, kad samdyti ginklininką, yra samdomi šungaudžiai, kurie naudoja spec. pritaikytas gaudykles, humaniškai, yra tokios kilpos, kai gyvūnas be jokio streso yra pagaunamas ir transportuojamas. O dabar be jokio tikslo bus skiriama narkozė. Po to atsibus narve manau nėra geras būdas“, – sako J. Stašys.

Nors Biržų savivaldybė nusipirko ginklą, paskyrė ginklininką, tačiau dar neturi įsigiję vaistų, mat tam pasirodo reikia veterinaro. Bet ir čia viešosios tvarkos specialistai bėdos nemato, esą ginklininkas ne tik medžiotojas, bet ir turi veterinaro išsilavinimą, tad prireikus išklausys specialius kursus ir atsinaujins licenciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų