REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neeilinis incidentas Šiaulių Kryžių kalne. Paviešinti vaizdo įrašai, kaip čia apsilankę kinų turistai išniekino kryžius su užrašais apie laisvą Honkongą. Kryžius turistai ir mėtė, ir ant jų rašė prakeiksmus Honkongui. Dalis politikų mano, kad už šio vandalizmo kyšo pačios Kinijos ausys. Esą tai suplanuota provokacija, į kurią turi reaguoti Užsienio reikalų ministerija.

Neeilinis incidentas Šiaulių Kryžių kalne. Paviešinti vaizdo įrašai, kaip čia apsilankę kinų turistai išniekino kryžius su užrašais apie laisvą Honkongą. Kryžius turistai ir mėtė, ir ant jų rašė prakeiksmus Honkongui. Dalis politikų mano, kad už šio vandalizmo kyšo pačios Kinijos ausys. Esą tai suplanuota provokacija, į kurią turi reaguoti Užsienio reikalų ministerija.

REKLAMA

Kinų turistė ištraukia į žemę įsmeigtą kryželį ir skaito, kas parašyta. Angliškai užrašas skelbia „šlovė Honkongui“, hieroglifai irgi byloja apie paramą šiam regionui. Pasijuokusios moterys nusprendžia, kad geriausia bus kryžių… sviesti šalin.

Nueidamos turistės dar pasidžiaugia, kad šiandien padarė gerą darbą. Filmuotą medžiagą paviešino ir į anglų kalbą išvertė Honkongo protestų rėmėjai. Netrūksta ir kitų vaizdų. Čia, kur kryžiai statomi prašant palaiminimo, kinų kalba užrašyti palinkėjimai Honkongui panašesni į prakeiksmus. Štai ir šiandien greta jau pagarsėjusio kryžiaus sutinkame turistų grupelę iš to paties Honkongo. Tiesa, užrašas jiems sukelia juoką. O kalbinta moteris prašo nerodyti veido, esą įrašui pasklidus internete jai grėstų nemalonumai.

REKLAMA
REKLAMA

„Paprastai Honkongo žmonės yra malonūs ir taikūs. Bet čia parašyta, kad protestuotojai yra tarsi tarakonai“, – sakė moteris.

Turistė išverčia, kas dar užrašyta ant kryžiaus.

„Jie linki, kad protestuotojai netrukus mirtų“, – užrašą paaiškina viešnia iš Honkongo.

REKLAMA

Moteris patikina, kad religinėje vietoje rašyti tokius dalykus negražu, visgi ji neslepia palaikanti komunistinės Kinijos valdžią.

„Kinų vyriausybė labai gerai elgiasi su Honkongo gyventojais. Ji nieko blogo nepadarė. Honkonge žmonės turi labai daug laisvių“, – tvirtino ji.

Čia pat sutinkame dar vieną turistą – irgi Honkongo gyventoją. Jis irgi prašo slėpti veidą, tačiau ironizuoja nesistebintis, kad net už tūkstančių kilometrų nuo gimtinės mato tokius užrašus.

„Manau, tai grubu. Bet… Tai – kinai. Tai – Kinija, suprantat?“ – sakė vaikinas.

Kiek pagalvojęs jis nusprendžia bent kiek sušvelninti situaciją.

„Visi gali reikšti savo mintis, bet tai – nepagarbu. Gal aš pats nupirksiu kitą kryžių ir parašysiu kitokią mintį“, – pažadėjo vaikinas.

REKLAMA
REKLAMA

Honkongo gyventojas taip ir padaro.

„Laisvę Honkongui. Tai – šūkis“, – ką užrašė ant kryžiaus paaiškino vaikinas.

Netrukus kryžius su palinkėjimu atsiduria greta pikta linkinčių užrašų. O policijai pasidomėti užrašais dar prireiks laiko. Šiandien pareigūnai gavo pareiškimą apie vandalizmą, ar pradės tyrimą – dar neaišku.

„Policija apžiūrėjo įvykio vietą, rado tą nuverstą kryžių, jis pastatytas į vietą. Toliau vyksta aplinkybių aiškinimasis. <...> Kol kas renkama visa informacija, per 10 dienų bus priimtas sprendimas – ar pradėti ikiteisminį tyrimą“, – teigė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Socialiniuose tinkluose vaizdus ir nuotraukas platinantys Honkongo protestuotojų rėmėjai neslepia siekiantys atkreipti mūsų institucijų ir valdžios dėmesį. Vasarą Honkongui paremti skirtame mitinge, kurį bandė blokuoti Kinijos ambasada, dalyvavęs Seimo narys, konservatorius Mantas Adomėnas mano, kad incidentas Kryžių kalne yra ne paprastas vandalizmas, o Pekino provokacija. Ir ragina į tai reaguoti Užsienio reikalų ministeriją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Man labai sunku manyti, kad atsitiktinis kinų turistas, užėjęs lyg niekur nieko į Kryžių kalną, staiga randa tuos Honkongo kryžius ir turi priemonių juos užtušuoti, juos aprašinėti. Man atrodo, tai yra koordinuotas elgesys, ko gero, iš ambasados“, – svarstė konservatorius.

Protestuodami prieš Kinijos kišimąsi milijonai autonominio Honkongo gyventojų į masinius protestus renkasi jau pusmetį.

„Jeigu mes paaukojame Honkongą – tai yra tarptautinės sutarties sulaužymas, tai yra dar vienas agresijos žingsnis iš valstybės, kuri rodo vis daugiau intencijų įkelti koją į Europą. Jau labai stipriai yra Vengrijoje, Serbijoje, Portugalijoje, Graikijoje. Jau vyko karinės pratybos kartu su Rusija Baltijos jūroje“, – kalbėjo M. Adomėnas.

REKLAMA

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius viliasi, kad diplomatinių priemonių imtis neprireiks.

„Tikiuosi, kad to nereikės, bet palaukim. <...> Tikėkimės, kad tai yra tiesiog chuliganų išpuolis, tačiau anksti daryti išvadas. <...> Jeigu būna koks nors netinkamas valstybinis įsikišimas, mes visada reaguojam griežtai ir kategoriškai, tačiau palaukim policijos tyrimo rezultato“, – teigė ministras.

Dalis parlamentarų mano, kad vandalizmu pagarsėjusių nežinia kieno valią vykdančių turistų iš komunistinės Kinijos reikėtų išvis nebeįleisti į Europos Sąjungą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų