REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šimtai sumušimų, raiščių patempimų, griuvimų… Dešimtys gaisrų, šimtai vagysčių, daugiau nei 1000 eismo taisyklių pažeidimų, pusantro šimto neblaivių vairuotojų bei smurtas artimoje aplinkoje. Taip šias Kalėdas apibūdina policijos pareigūnai, ugniagesiai gelbėtojai ir medikai, kurie aiškina, kad lietuvių įpročiai nesikeičia. Esą per šventes alkoholis šalyje liejasi laisvai dėl to skaudžių įvykių išvengti Lietuvoje nepavyksta.

Šimtai sumušimų, raiščių patempimų, griuvimų… Dešimtys gaisrų, šimtai vagysčių, daugiau nei 1000 eismo taisyklių pažeidimų, pusantro šimto neblaivių vairuotojų bei smurtas artimoje aplinkoje. Taip šias Kalėdas apibūdina policijos pareigūnai, ugniagesiai gelbėtojai ir medikai, kurie aiškina, kad lietuvių įpročiai nesikeičia. Esą per šventes alkoholis šalyje liejasi laisvai dėl to skaudžių įvykių išvengti Lietuvoje nepavyksta.

REKLAMA

Vilniečiui Rimantui Kalėdų šventės baigėsi skausmais ir kelione pas medikus. Po nelaimingo atsitikimo vyras atsidūrė Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje, Skubios pagalbos skyriuje. Kai po smūgio buvo pažeisti vyro kaklo slanksteliai, medikai ant Rimanto kaklo uždėjo įtvarą:

„Naktį atsikėliau įsipilti vandens. Akys aptemo ir vonioje nukritau ir tiesiai ant nugaros.“

Netoli Rimanto sutinkame buvusį Seimo narį, ankstesnį aplinkos ministrą Henriką Žukauską. Jį į skubios pagalbos skyrių dėl pilvo skausmų atvežė žmona:

REKLAMA
REKLAMA

„Vakar vakare septintą valandą prasidėjo skausmai ir visą naktį vadavomės savo priemonėmis, tabletėmis.“

Vyras spėja, kad skausmus, dėl kurių prireikė net medikų pagalbos, sukelti galėjo ir neatsispyrimas gausioms vaišėms:

REKLAMA

„Grybai, riešutai, mišrainės ir taip toliau. Čia tokios problemos. Šiandien man pasisekė, o žmonai nepasisekė.“

Nukentėjusių, traumas per Kūčias-Kalėdas patyrusių žmonių Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje pilnas skyrius. Gydytojai aiškina, kad kasmet kalėdiniu laikotarpiu pacientų skaičius išauga.

„Per paskutines 3-is šventines dienas sulaukėm beveik 800 vizitų, iš kurių didžiąją dalį sudarė traumas patyrę pacientai, jų buvo beveik 300, bet sunkių traumų patyrusių buvo nedaug, reiškiasi – smulkūs sužalojimai“, – sako Skubios pagalbos skyriaus vedėjas Paulius Uksas.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesą, tokie pacientų kiekiai medikų nestebina. Esą panašiais traumas gyventojai patiria kasmet.

„Sumušimai, čiurnos raiščių patempimai, griuvimai iš savo ūgio, galvos traumos. Nemažai pacientų  kreipiasi girtų arba po vakarėlio, kai jau atsibudo ir skauda vieną ar kitą vietą, kur alkoholio vartojimo fone susimušė, prisiminė ryte, kad kažką skauda“, – pasakoja P. Uksas.

Darbo šventinėmis dienomis netrūko ir policijai. Pareigūnai registravo daugiau nei penkis su puse tūkstančio įvykių – daugiausiai kruvinų konfliktų tarp artimųjų vos pakilus nuo šventinio stalo.

„Išsiskiria smurto artimoje aplinkoje atvejai, tai yra neblaivūs asmenys smurtavo vieni tarp kitų, čia nepaskutinėje vietoje alkoholis buvo, tokių atvejų registruota 800. Yra registruota 14-a plėšimų, 2 nužudymai taip pat buitiniai. Beveik 300 vagysčių“, – teigia Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pareigūnai per tris švenčių dienas užfiksavo daugiau nei 1300-us eismo taisyklių pažeidimų. 150 vairuotojų prie vairo sėdo būdami girti, trečdalis jų įpūtė daugiau nei pusantros promilės, dėl to jiems bus iškeltos baudžiamosios bylos. Beje, girtumo prie vairo rekordas užfiksuotas Vilniaus rajone, Skaidiškėse. Čia 34-erių vairuotojas antrą Kalėdų dieną įpūtė net 3-is ir 67-ias šimtąsias promilės.

Ilsėtis nebuvo kada ir budėjusiems ugniagesiams. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas užfiksavo 47-is gaisrus, kurių metu žuvo vienas žmogus.

„Gyventojus raginame atsakingai elgtis ir saugiai elgtis namuose. Nepalikti degančių žvakių, kas yra labai populiaru šventiniu laikotarpiu, įvairūs advento vainikai, panašios dekoracijos su žvakėmis taip pat kelia didelį pavojų“, – kalbėjo departamento atstovas Aurimas Gudžiauskas.

REKLAMA

Tiesa, visų gelbėjimo tarnybų specialistai aiškina, kad blogiausia – dar priešaky. Esą Naujųjų metų naktis pasižymi didžiausiais kruvinų nelaimių skaičiais, kai besaikis alkoholio vartojimas susimaišo su neatsakingu elgesiu lauke, sprogdinant petardas, fejeverkus.

„Gruodžio pirmąją dieną visi trankiai sutinka, švenčia, žinoma naudoja pirotechniką. Mūsų požiūriu pirotechnika padidinto pavojaus produktai“, – sako A. Gudžiauskas.

„Tų įvykių tikrai bus, nes prisideda visi įvykiai susiję su fejerverkais, nuo ko kelios dešimtys asmenų nukenčia šventinę naktį. Bent jau kiek matom visus įvykius, tai didžioji dalis įvykių figūruoja alkoholis. Žmonės kuo daugiau dienų geria, tuo liūdnesnės pasekmės“, – pasakoja R. Matonis.

REKLAMA

„Traumos yra išvengiamas dalykas. Tai nėra liga, kur tu nežinai, kada ji įvyks. Traumų galima išvengti, reikia saugotis. Faktas, kad alkoholio vartojimas niekad nelydi prie gero ir tų nelaimingų atsitikimų jų atsitinka“, – teigia P. Uksas.

Lietuvos vairuotojai švenčių metų ne tik geria alkoholį, bet ir pamiršta saugų greitį. Kol Vilniaus rajone Kalėdų metu buvo mušami girtumo rekordai, kelyje Kaunas-Jurbarkas-Šilutė-Klaipėda vienas vairuotojas sugebėjo leistiną greiti viršyti daugiau 70-ia kilometrų per valandą. Skriejo 169 kilometrų per valandą greičiu.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų