REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis įsitikinęs, kad visuomenė jį vertina palankiai, nes jis teigia dažnai girdintis jam skirtus plojimus, o švilpimo – niekada. Kelerius metus valstiečių vykdytas reformas politikas vertina palankiai ir mano, kad, jei kas ir strigo, tai ne dėl politikų, o dėl valdininkų kaltės.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis įsitikinęs, kad visuomenė jį vertina palankiai, nes jis teigia dažnai girdintis jam skirtus plojimus, o švilpimo – niekada. Kelerius metus valstiečių vykdytas reformas politikas vertina palankiai ir mano, kad, jei kas ir strigo, tai ne dėl politikų, o dėl valdininkų kaltės.

REKLAMA

Ramūnas Karbauskis kviečia apsilankyti jo Naisių žirgyne, kur pats politikas teigia apsilankantis kiekvieną penktadienį. Visą pokalbį su R. Karbauskiu ir jo žirgus galite pamatyti vaizdo įraše.

Kiek ir kokių žirgų čia, Naisių žirgyne, yra?

Čia žemaitukai, tokia veislė. Mūsų istorinė veislė, iš tikro. Saugoma Europos Sąjungos, kaip veislė, kuri yra labai svarbi visai Europos Sąjungai, o Lietuvai tai be abejonių, nes tai buvo mūsų kariniai žirgai. Su jais jojo Vytautas ir visi kiti į žygius ir būtent jie buvo girdomi Juodojoje jūroje. Jie yra žymiai mažesni nei tie, prie kurių mes pripratę, bet iš tikrųjų labai ištvermingi.

Jų čia yra 28 ir čia veislynas. Mes orientuoti esame čia į jų veisimą, kad jų būtų daugiau, kad jie atitiktų geresnius reikalavimus. Jie yra sportiniai, šoka labai aukštai. Šis žirgas šoka gerokai virš savęs, jis gali peršokti maksimaliai 1,5 m, o jo ūgis yra 1,3 m.

REKLAMA
REKLAMA

O ar pats pajodinėjate?

Kartais taip. Nelabai tuo užsiiminėju, daugiau čia vaikams skirti. Aišku, su jais gali joti suaugę žmonės, jie karius nešė ant savo kuprų tūkstančius kilometrų. Bet tiesiog nesu labai didelis mėgėjas jodinėti, tai pasidžiaugiu, kartais užsėdu, bet retai.

REKLAMA

Gal turite savo mylimiausią iš tų arkliukų?

Iš tikrųjų, jie labai skiriasi. Kumelės yra labai ramios, jos netgi gali gydyti vaikus, kurie turi įvairias medicinines problemas. Yra netgi hipoterapija, toks mokslas, tai būtent kumelės tinka. O eržilai yra gana aktyvūs, jie eiklūs ir, jeigu įleisi du žemaičių eržilus į vieną gardą, mes matytume labai didelį mūšį.

Tai pas jus ne tik arkliai, bet ir vienas specifinis gyventojas...

Taip, mažesnis toks, Kamerūno ožiukas. Jis saugo šituos žirgus nuo kvėpavimo ligų. Jis toks ypatingas personažas čia, nes, jeigu mes jį paleistume, jis prieitų prie mūsų, jis būtų žingeidus. Anksčiau jis būdavo palaidas, vaikščiodavo. Bet, kadangi pradėjo labai aktyviai bendrauti su mūsų lankytojais, o lankytojų čia būna šimtai tūkstančių kas metai, tai atitinkamai jis dabar uždarytas.

REKLAMA
REKLAMA

Kalėdos, Naujieji metai – apmąstymų metas. Kaip jūs manote, kokie šie metai buvo jums. Gal kažko nepadarėte, kalbant apie valstybę?

Kažko, matyt, nepadarėme. Sakyčiau, nesukontroliavome visų reformų, kurias vykdome. Nes daugelis dalykų priklauso ne nuo mūsų politikų, o valdininkų, kurie jas vykdo. Kai kuriose srityse, pavyzdžiui, švietime, yra netgi sabotažo, sakyčiau. Nes daryti kažką nesinori, o reikia. Daug metų niekas nieko nedarė, mes bandome padaryti. Valdininkai nepratę prie tokių didelių reformų. Tai čia viena klaida tikriausiai.

Jeigu apie kitus dalykus šnekėti, galiu atsiprašyti prieš Kalėdas visų Lietuvos žmonių, kad per daug laiko sugaištame tuščiam šnekėjimui apie kitus ir taip toliau. Bet mes kaip ir nesame iniciatoriai tokio šnekėjimo. Bet kada mus pastoviai kažkaip taip užgauna, mes įpratome atsakyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Manau, svarbiausia yra, kad daug darbų padaryta, jie daromi toliau, atsakomybė mūsų yra aiški. Apie rinkimus negalvojame, galvojame apie darbus. Jeigu darbai pateisins lūkesčius žmonių, bus geri rinkimai.

Bet ar tie lūkesčiai žmonių yra patenkinti? Nes žmonės rinko jus į Seimą, galvojo, kad pagaliau ateis nauji, bus permainos. Bet ar iš tiesų yra tos permainos?

Aš galiu teigti, kad taip. Mes specialiai dabar pasidarėme lenteles, kaip buvo pensijos, kaip atlyginimai didėjo, mažėjo. Tai nuo 2016 metų pamatysite visose lentelėse šuolį didžiulį į viršų. Nes vidutiniškai augimas atlyginimų, pensijų yra virš 30 proc.

Galima teigti, kad mes papuolėme į ekonominio augimo metus. Bet prisiminus, ką mes radome 2016 metais, mes radome „Sodroje“ 4 mlrd. eurų skolų. Dabar šiandien dienai po tų kelerių metų mes turime 500 mln. eurų rezervą, kitais metais turėsime apie 1 mlrd. eurų rezervą.

REKLAMA

Buvo kalbėta, kad darysite švietimo reformą, tas taip ir neįvyko.

Kodėl teigiate, kad neįvyko? Aš pasakysiu viena, aukštosios mokyklos yra savarankiškos. Tos, kurios nesusitarė, nepavyko. Bet tai nepriklauso nuo politikų, jie turi susitarti patys universitetai. Jeigu šnekėti apie mokyklas, apmokėjimo mokytojų tvarką pakeitėme, atlyginimai išaugo gerokai.

Bet mokytojai sako, kad ne tiek, kiek žadėta.

Padidinta yra, ir šiais metais padidinta yra. Sutvarkyta ir pagalba mokytojui, ir labai daug dalykų sutvarkyta, kas susiję su švietimu.

Žiūrėkime kitas sritis. Sveikatos apsauga – irgi atrodo, kad sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga bando daryti, bet vis tiek nelabai kas pajuda.

REKLAMA

Mes ką pasiekėme – sukontroliavome farmacijos pramonę. Nuo sekančių metų 75 metų ir vyresni žmonės nebemokės už vaistus visai. Aišku, visuomenė apie tai nežino ir senoliai nežino, nes šnekama tik apie tai, kas blogo šitoje valstybėje. O kas gero, niekas nešneka. 

Jeigu šnekėti apie reformas, taip, sujungti ligoninių kai kurių, efektyvinti jų veiklą nepavyko, nes pasipriešinimas pakankamai didelis. Bet einama tuo keliu, mes tvarkome. Atsirado kadencijos, daugelis kitų dalykų, ko nebuvo niekada.

Jeigu sakote, kad jūsų reformos vyksta ir pavyksta, tai kodėl jūsų partijos reitingas smunka?

Tai klausimas. Turėjau tokį įvykį Seime, lankėsi senjorai iš Panevėžio. Aš ėjau, o man plojo beveik ovacijos lygyje. Ir žurnalistai laukia, kol duosiu interviu, sako, kad man ploja. Bet man ploja tai visur. Aš niekur neradau vietos, kur man švilptų. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žiūrint į tuos reitingus gali suprasti, kad tavęs turi neapkęsti, tiesiog 75 proc. žmonių sako, kad yra blogai. Aš manau, kad dalinai tai yra manipuliavimas, nuomonių kūrimas.

Gal jūs tiesiog nesusiduriate su tuo ir nenorite pripažinti tokios situacijos?

Aš suprantu viena, aš atsakau už daug dalykų, už klaidas ir viską, nes vadovauju valdančiajai partijai. Bet, kita vertus, kai pagalvoji, jeigu jūsų paklausčiau, o ką mes blogo padarėme? O ką aš blogo padariau? Ir jūs ilgai galvosite ir nepasakysite nieko tikriausiai. Nes, iš tikrųjų, mes esame propagandiniame burbule.

O biudžeto priėmimas šiemet? Jis buvo vienas, galima sakyti, chaotiškiausių – protestai po langais, mokesčių kaitaliojimas. Tai ar čia jūsų finansų ministras Vilius Šapoka nežinojo, neturėjo savo vizijos, ar kas čia vyko?

REKLAMA

Man atrodo, buvo labai tvarkingas procesas. Biudžetas priiminėjamas tokiu būdu – Seimas svarsto, grąžina Vyriausybei, Vyriausybė svarsto, grąžina Seimui. Jis priimtas rekordiniu balsų skaičiumi – 85. 

Kas pasikeitė? Kadangi metai priešrinkiminiai, tai mes turėjome situaciją, kai opozicija elgėsi kaip niekada dar, matyt, per tuos 30 metų nesielgė. Tai yra, traukė korteles, prašė ekspertinių vertinimų, blokuoja bet kokį įstatymą, kuris duotų papildomas pajamas į biudžetą, ir palaiko viską, kas yra išlaidos biudžete. Kitaip sakant, norima padaryti, kad biudžetas būtų deficitinis. Mums pavyko padaryti taip, kad biudžetas nebūtų deficitinis.

REKLAMA

Ar prisiimtumėte atsakomybę, jeigu Saulius Skvernelis trauktųsi iš premjerų? Nes jis dėl savo sveikatos kartais kalba aptakiai ir mes jau nesuprantame. Jūs eitumėte vadovauti?

Saulius labai didvyriškai laikėsi tame laikotarpyje, kuris buvo labai sunkus ligos procese. Bet dabar sveikata tikrai sparčiai gerėja Sauliaus ir nematau jokios priežasties, kodėl Saulius negalėtų tęsti darbo. Labai džiaugiuosi, kad jis yra, kad jis atlaikė taip didvyriškai, kaip atlaikė. 

Prisiimu atsakomybę už bet kurį sprendimą, kuris yra priimtas. Jeigu reiktų, aš tikrai eičiau, bet tikrai nereiks, nes tam yra Saulius, jis dirba Vyriausybėje puikiai.

Artėja Seimo rinkimai. Kaip manote, jeigu dabar Saulius Skvernelis neis su jumis, jūs ieškosite naujo veido ar gal jau pats imsitės vedlio vaidmens?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aš darysiu tai, ką priklauso daryti partijos pirmininkui. Dabar dėl Sauliaus ėjimo ar nėjimo, čia atsakymas paprastas – jeigu jis galės dėl sveikatos būklės eiti, esu įsitikinęs, kad eis kartu su mumis. Jeigu negalės, neis. Bet tik dėl sveikatos būklės. Jeigu ką, tai vesiu [partiją rinkimuose].

Ačiū už pokalbį.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų