REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Likus metams iki Seimo rinkimų premjeras Saulius Skvernelis neskuba atversti visų kortų ir atvirai pasakyti, ar išbandys jėgas rinkimuose kartu su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), ar su kita politine jėga, o gal išvis burs savo judėjimą. Vis dėlto ministras pirmininkas įsitikinęs, jei LVŽS dalyvaus rinkimuose, jie dar kartą švęs pergalę.

Likus metams iki Seimo rinkimų premjeras Saulius Skvernelis neskuba atversti visų kortų ir atvirai pasakyti, ar išbandys jėgas rinkimuose kartu su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), ar su kita politine jėga, o gal išvis burs savo judėjimą. Vis dėlto ministras pirmininkas įsitikinęs, jei LVŽS dalyvaus rinkimuose, jie dar kartą švęs pergalę.

REKLAMA

Premjere, kalbame apie ateitį. Ne tik Lietuvos, bet ir jūsų asmeninę. Ne kartą esate minėjęs, kad dar nežinote, ką darysite kitais metais. Kada planuojate apsispręsti ir kas lems tą apsisprendimą?

Daug dalykų lems mano sprendimą. Pirmiausia, tai mano asmeniniai dalykai, susiję su, žinoma, liga, kuo visa tai pasibaigs, kada bus galutiniai atsakymai, kad jau viskas. Aš tikiuosi, kad taip ir bus. Ir, aišku, daug kas priklauso ir nuo politinio lauko, ir programinių tam tikrų dalykų politinių. Bet šiandien aš tikrai sprendimo neturiu.

Ar gali būti, kad įtakos turės ir tai, kaip Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai seksis, koks bus jų populiarumas ir reitingai?

REKLAMA
REKLAMA

Aš nemanau. Tikrai į reitingus nežiūriu ir nežiūrėsiu, tai nepriklausys nuo populiarumo. Nežiūriu, kad, jeigu politinė jėga turi potencialą laimėti, tai būtina su ja likti, ar palikti, jei neturi [potencialo] laimėti. Tai neesminiai dalykai. Su valstiečiais irgi bus kuriama nauja rinkiminė programa, kalbėsime apie esminius, programinius dalykus, pažangą, pokyčius. Ir tai bus svarbiausi dalykai.

REKLAMA

Kaip suprantu, jūs vis dėlto planuojate kitiems rinkimams ruoštis?

Planuoju, jeigu pavyks pabaigti Vyriausybės kadenciją. Bet kokiu atveju, tuos visus metus dirbant, valstiečiai, jeigu jie tikrai dalyvaus rinkimuose, aš esu jų Vyriausybės deleguotas ministras pirmininkas, tai nesvarbu, ar dalyvausiu rinkimuose, ar ne, mes darysime viską, kad politinė jėga tikrai galėtų sėkmingai pasirodyti. Ir kitos politinės jėgos, kurios sudaro koaliciją.

Ar kalbos, kad ketinate pasukti kartu su socialdemokratais, iš piršto laužtos, ar turi pagrindo?

Aš manau, kad, kol socialdemokratai turi tokias iškilias politines asmenybes kaip ponas Sysas arba ponas Sabatauskas, kurie galėtų sėkmingai vesti partiją į ateitį, į pažangą, tai mano tas dalyvavimas tikrai iš piršto laužtas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasirodė informacija, kad „Tėvynės labui“ yra politinis susivienijimas. Ne kartą sakėte, kad neplanuojate eiti su tokiu pavadinimu į rinkimus. Bet galvojate kurti savo politinę jėga ar ne?

Tikrai ne. Tikrai ne. Dėl „Tėvynės labui“ galiu dar kartą pakartoti – yra vienintelis siekis, kad šitas pavadinimas būtų apsaugotas nuo politinių batalijų. Nes niekas nesisavina šito šūkio. Eina kalba, kad bando kažkas pasisavinti. Tai yra visiškas melas. Aš nenoriu, kad šitas šūkis būtų politizuojamas ir būtų politinės partijos pavadinime, todėl pateikta teisinė procedūra patentuoti. Jeigu kažkam širdį skauda, aš tas teises padovanosiu galbūt policijai, kad būtų apsaugota, jeigu kažkam kelia alergiją mano asmenybė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalbu apie naują politinę jėga, nes pasigirdo kalbų, kad galbūt nauja politinė jėga kuriama ir patekimo į Seimą barjeras mažinamas dėl to, kad ir jūs galėtumėte patekti į Seimą.

Prezidento rinkimai – beveik 300 tūkst. rinkėjų balsavo už mane. Norint politinei partijai pereiti 5 proc. barjerą užtenka apie 70 tūkst. balsų. Sakyti, kad dėl to mažinama kartelė, kad nesurinksiu 70 tūkst. balsų, tai yra visiškas nesusipratimas. Jeigu aš norėčiau, galbūt net ir 100 tūkst., bet ne mažiau nei tie 70 tūkst., balsuotų ir patekti į Seimą nebūtų jokia problema.

Kalbant apie švytuoklės principą, ar manote, kad jis suveiks ir kitąmet turėsime, pavyzdžiui, konservatorius valdžioje?

REKLAMA

Manau, kad ne, nes, jeigu žmonės kritiškai mąstantys, tai turi prisiminti tą laikotarpį. Tai yra antivalstybinė partija, kuri skurdino žmones, niekada neįgyvendino, nepadarė nė vieno strateginio projekto, Lietuvai reikalingo. 

Kodėl sakote „antivalstybinė partija“?

Jūs pasakykite, kada ji veikė už valstybę? Ji daro visus žingsnius, kurie galiausiai nukreipti prieš mūsų valstybę arba visuomenę. Žmonės buvo skurdinami, buvo įvairūs sprendimai, kurie finansinę naštą užkrovė ne vienam dešimtmečiui į priekį, padaryti nesuprantami sprendimai.

Bet tada buvo krizė.

Nereikia vien tik krizės laikotarpį minėti. Jie buvo ne vieną kartą valdžioje. Aš manau, jeigu žmonės kritiškai mąstantys, jie pasirinks kitas politines jėgas. Taip, gali būti teoriškai, šita politinė jėga gali surinkti daugiausiai balsų. Bet kas su ją sudarys koaliciją? Aš nežinau, ar atsiras kokia nors partija, kuri norės su tokiu partneriu turėti koaliciją.

REKLAMA

Turite galvoje, kad, jeigu ir laimėtų konservatoriai rinkimus, jie vis tiek nesugebėtų suformuoti koalicijos?

Manau, kad taip. Reikia dabar visų centro, centro-kairės politinių partijų sutarimo, kad net iki rinkiminiame laikotarpyje arba po rinkimų būtų padaryta centro-kairės koalicija ir būtų valstybės progresas, o ne regresas, tenkinant vienos politinės grupės interesus.

Bandysite kviesti partijas jungtis?

Aš nežinau, ar aš būsiu politikoje, šiandien tai mažai tikėtina. Bet tą galima daryti ir tiesiog būnant piliečiu.

Sakote, kad mažai tikėtina. Bet sakote, kad sveikata gerėja ir darbus norite užbaigti. Nesvarstote apie rinkimus?

Aš tikrai noriu baigti darbus, įgyvendinti Vyriausybės programą ir tikrai pasiryžęs, jeigu tai bus įmanoma, tęsti iki kitų metų gruodžio mėnesio, kol Vyriausybė baigs įgaliojimus. Bet tai niekaip nesusiję su mano dalyvavimu tiesiogiai politikoje. Tu gali padėti politinės jėgoms apsisprendęs nedalyvauti rinkimuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bet, jeigu jūs pasitrauktumėte, valstiečių populiarumas tikrai smuktų, nes tikra reitingo balo partijai. Kaip galvojate seksis valstiečiams kituose rinkimuose, nes tai ketveri metai valdžioje, jie nebebus naujiena.

Be abejo. Kiekvienai valdžios partijai yra labai sunku. Lietuva, deja, nėra išskirtinė valstybė. Valdžios partijos yra dažnai baudžiamos, pas mus galvojama, nors yra gerai, bet galbūt padarys dar geriau.

Bet socialdemokratams yra pavykę porą kartų iš eilės.

Yra pavykę. Manau, kad ir valstiečiai turi geras perspektyvas. Galbūt nebus tokio rezultato, koks buvo 2016 metų rinkimuose. To neįmanoma pakartoti. Bet [pavyktų] susitelkus ir turint gerą rinkiminę programą, galiausiai perteikiant tuos darbus, permušant informacinę blokadą apie darbus, kada žmonės patys jaučia, mato, kaip keičiasi jų gyvenimas, jeigu žmonės pagalvos apie tai ir pagalvos, kaip buvo anksčiau. 

REKLAMA

Aišku, per tą laiką yra užaugusi nauja kartą, kurie neprisimena, kas yra konservatorių valdymas, tai yra nauji žmonės, kurie dabar balsuos, bet jie gali paklausti savo tėvų, senelių, kaip buvo. Manau, kad visko čia gali dar būti.

Valstiečių reitingams nemažai pakenkė ir tarpusavio nesutarimai, ir rietenos. Pavyzdžiui, Ramūno Karbauskio ir Viktoro Pranckiečio konfliktas. Koalicijos partneriai šneka, kad ir jūs su ponu Karbauskiu nesutardavote, nors viešumoje gal ir nesipykdavote. Kaip galvojate, kad tai gali paveikti jūsų partijos sėkmę rinkimuose?

Be abejo, tai tikrai stipriai paveikė. Galiu pakartoti ir šiandien, kad vidiniai konfliktai, vidinis karas nereikalingas. Ir su pačiu Seimo pirmininku – dabar tikrai nėra vienos teisios pusės, abi pusės yra neteisios, bet reikėjo ieškoti kitokių sprendimų, kitaip spręsti tuos klausimus. Tas kartais užsispyrimas iš vienos ar kitos pusės tikrai kenkia. Daug, aišku, pakenkė ir tie žmonės, kurie buvo kartu, po to perbėgo į, manydami, geresnę perspektyvą. Bet tokių žmonių nėra daug. Bet tai irgi nepridėjo pliuso.

REKLAMA

O kalbant apie mano konfliktus, to konfliktais neįvardinčiau. Taip, buvo nuomonių išsiskyrimo. Kai kurie dalykai iš esmės skiriasi dėl kai kurių konceptualių klausimų. Kalbant apie tą pačią švietimo sistemos reformą, tai tikrai buvo tarp mūsų nuomonių išsiskyrimo, bet tai natūralu. 

Tai yra politinė jėga, kuri atėjo į valdžią pirmą kartą su tokiu palaikymu, su tokia dauguma. Žmonės labai skirtingi yra ir nuomonės yra skirtingos. Svarbiausia, kad mes jaučiame atsakomybę už valstybę ir priimame sprendimus. Dažnai jų reikia kompromisinių. Man, pavyzdžiui, norisi greičiau, ryžtingiau, kardinaliau daryti. Kitiems galbūt daugiau procesas patinka. Man reikia rezultatų, kai nematau rezultatų – yra nusivylimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar gali ateičiai atsiliepti skandalas dėl jūsų kelio? Kad ir jūsų ar valstiečių reitingams?

Matote, skandalas yra sukeltas. Ir net neabejoju, kad kritiškai mąstantys žmonės turi suprasti, kad tai nėra premjero keliukas, kaip bando vienas iš politinių oponentų visada kartoti. Ten nėra kelias į mano namus, ten yra bendruomenė, keli kaimai. Skandalas yra pučiamas, jis tikrai pakenkė pakenks, natūralu. 

Visi keliai asfaltuojami už biudžeto pinigus, bet ten, kur gyvena premjeras, prezidentas ar Seimo pirmininkas taip neturi būti? Parodykite man nors vieną politiką, kurio kelias išasfaltuotas už jo pinigus, skirtingai nuo mūsų bendruomenės, kur mes dalį kelio tvarkėme už savus pinigus.

Visą pokalbį su premjeru Sauliumi Skverneliu kviečiame pamatyti vaizdo įraše.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų