REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Unikalūs vaizdai iš uždariausios pasaulio valstybės – Šiaurės Korėjos. Juos į Lietuvą parsivežė klaipėdietis keliautojas. Kai kuriuos filmuotus vaizdus vyras darė slapčia, o už vieną nuotrauką net galėjo gauti ilgus metus kalėjimo. 

Unikalūs vaizdai iš uždariausios pasaulio valstybės – Šiaurės Korėjos. Juos į Lietuvą parsivežė klaipėdietis keliautojas. Kai kuriuos filmuotus vaizdus vyras darė slapčia, o už vieną nuotrauką net galėjo gauti ilgus metus kalėjimo. 

REKLAMA

Klaipėdietis Aurimas Mockus pozuoja su jaunavedžiais. Tuokiasi Šiaurės korėjiečių pora, o Aurimas ten turistavo ir viską filmavo. Dalis vaizdų – užfiksuoti slapčia: „Negali prisistatyti kaip žurnalistas ar kaip kariškis. Tai jei tų dviejų klaidų nepadarai, tai sunku jiems išsiaiškinti. Žinoma, ilgai teko sėdėti ir tvarkyti savo „Facebook“, slėpti visą informaciją.“

Taip Aurimas elgėsi, nes yra Lietuvos kariuomenės karininkas. Žinoma, to vietiniams nesakė. Kelionė vyrui kainavo per 2,5 tūkst. eurų. Aurimas visur buvo sekamas vietos saugumo tarnybų, o viešbučio liftas net neturėjo mygtukų į tam tikrus aukštus, kur, galimai dirbo saugumiečiai:

REKLAMA
REKLAMA

„Jie taip atsargiai stebi, žiūri, ką tu darai, kaip tu elgiesi: ar filmuoji, ar paveiksluoji. Turi stengtis neišsiduoti, kad būtų taip, be neigiamų parodymų, pasišaipymų. Ypač žiūrint į plakatus.“

REKLAMA

Visą maršrutą po Šiaurės Korėją griežtai suplanavo vietos valdžia, o turistus visur lydėjo dvi gidės – anglakalbė ir rusakalbė. Jos visad pabrėždavo, kad šalyje yra objektų, kurie lenkia vakarų pasaulyje esančius:

„Užlipam į tą jų Triumfo arką, kuri yra 11 metrų aukštesnė nei esanti Paryžiuje. Net neaišku, koks tas tikslas jos atsiradimo, bet jie pabrėžia – 11 metrų aukštesnė.“

Turistus gidės nuvedė ir į vietinį vaikų darželį. Mažieji surengė koncertą. Turistams gidės demonstravo ir parduotuves. Aurimas rado net lietuviškos degtinės už 190 eurų ar batus už 12 000 eurų:

REKLAMA
REKLAMA

„Tikslas yra parodyti, jog jie turi. Kad jiems negalioja jokios sankcijos. Teko ir lietuviškos degtinės butelį matyti, kuris išvertus į tą kainą, greičiausiai apie 190 eurų, nes kaina juaniais.“

Vienas euras prilygsta 9 500 vietinių vonų.

O viena nuotrauka galėjo vyrui kainuoti ilgus metus kalėjimo, nes jis užfiksavo deginamų anglių jėga varomą kariškių sunkvežimį. Mašinų šalyje nedaug, bet jas vietiniai privalo prižiūrėti:

„Automobiliai, galvojom, ten stabdomi, gal tikrinami prieš įvažiuojant į sostinę. Pasirodo, nieko panašaus – jie ten plaunami. Kad įvažiuot į sostinę, privalai atitikti kažkokį standartą.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot politologų, tikrasis šios šalies pavadinimas yra Korėjos Liaudies Demokratinė Respublika, tik mes įpratę ją vadinti Šiaurės Korėja, nes 1945-asiais pusę šalies užėmė sovietai, o kitą pusę – amerikiečiai. Taip atsirado Pietų ir Šiaurės Korėjos. Jų siena eina 38-ąja žemėlapio lygiagrete.

„Pati valstybė iš esmės valdoma pagal tradicinius komunistinės valstybės kanonus. Tai yra vienas vadas, kuris yra tos valstybės vyriausiasis tarybos pirmininkas ir kariuomenės maršalas, atsakingas už kariuomenės valdymą“, – sako Klaipėdos uniersiteto politologas Jaroslov Dvorak.

Tiesa, Šiaurės Korėjos valdžia neseniai koregavo Konstituciją ir išbraukė sąvoką, kad šalis yra komunistinė. Vietoj to įrašė naują – branduolinė valstybė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų