REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Zoologijos sode Kaune gyvūnams surengta kalėdinė puota, o voljeruose tviska žvėrims tinkančiais papuošimais išdabintos eglutės. Vieni keturkojai mėgaujasi blizgiai supakuotais mėsos gabalais, kiti tik natūraliomis puošmenomis. O štai kalėdiniai žaisliukai čia kvepia ne vien gardžiais žmogaus nosiai aromatais, bet labiau patinkančiais gyvūnams

Zoologijos sode Kaune gyvūnams surengta kalėdinė puota, o voljeruose tviska žvėrims tinkančiais papuošimais išdabintos eglutės. Vieni keturkojai mėgaujasi blizgiai supakuotais mėsos gabalais, kiti tik natūraliomis puošmenomis. O štai kalėdiniai žaisliukai čia kvepia ne vien gardžiais žmogaus nosiai aromatais, bet labiau patinkančiais gyvūnams

REKLAMA

Į zoologijos sodą Kaune jau atkeliavo Kalėdos. Tiesa, šventiniai papuošimai voljeruose neužsibūna, tad specialistai atviri – eglutes kai kur dabins dar bent kelis kartus. O kai kur jas reiks statyti ir naujas, mat žaliaskarės virs dar vienu Kalėdinio stalo patiekalu keturkojams. Štai arktinių vilkų voljere jau puikuojasi Kalėdų medis, o ant jo ir po juo įmantrūs žaisliukai. Aštriadančiai nesikuklina, kaip mat apžiūri dovanas – morkos jų nesužavi, o štai už jų besisupanti vištienos girlianda masina.

„Greitai perpranta, aš, pavyzdžiui, tikėjausi, kad vilkai kitaip reaguos, kartais jie yra bailiukai, gal ne dovanėlių bijo, bet filmavimo kameros yra, tai jie kaip ir žmonės, reaguoja. Bet jie šaunuoliai, eglutę nupuošė“, – sako plėšriųjų žinduolių skyriaus vedėja Angelė Grebliauskienė. 

REKLAMA
REKLAMA

Greitai ir dovanų popierius nuo dėžių lekia į šalį, o gardūs mėsos kąsneliai keliauja tiesiai vilkui į pilvą. Beje, kalėdiniai papuošimai čia skleidžia ne tik mūsų nosiai mielus šventinius aromatus:

REKLAMA

„Dedam cinamono, visokių prieskonių, imbiero, raudonėlio primaišom. Ten kur yra maišiukai, tai pridėta šieno ir kanopinių išmatų, kad jiems būtų įdomu, potyris kitas, nešiotųsi. Tas dovanas irgi sudėtinga paruošti, nes jiems labai atsibosta viskas kaip mažiem vaikam. Jiems reikia visada kažko naujo.“

O štai ir zoologijos sodo darbuotojai tarsi Kalėdų seneliai su maišais dovanų jau keliauja į korsakų buveinę. Čia visur jas slapsto, kad šios smalsiosios stepinės lapės, kurių dabar čia šmirinėja 14, kuo ilgiau užtruktų dovanų ieškodamos. Tačiau šie ilgauodegiai gyvūnėliai greiti – štai vienas jau triauškia mėsos kaulelį, o kitas, įsikandęs dantyse kiaušinį, skuodžia jo slėpti:

REKLAMA
REKLAMA

„Įdėtas faršas, įdėta kiaušinių žalių, kaitalioja, kartais duodam virtus kiaušinius, kartais žalius, tai vat visokių tokių siurprizų pridėta. Pateikta kitaip, ne jų indelyje, paslepiam kažkur tai.“

Snieginiai leopardai tokie gudročiai, jau žino kas slepiasi po blizgiu popieriumi. Tad tik pagalanda nagus.

O štai asiliukai neskuba – apuosto eglių šakas, krimsteli kankorėžio, ir tik tada patraukia prie eglutės. Specialistai sako, kad ši Kalėdinė puošmena ryto nebesilauks – šią žaliaskarę kanopiniai pasigardžiuodami sudoros. Asiliukai viską ragauja, tad čia nei blizgių popierių, nei dirbtinų žaisliukų neišvysite- gyvūnai saugomi, kad po šventinės puotos nesusirgtų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra natūrali iš miško eglutė,visiškai neapipurkšta jokiais repelentais, apsaugančiais, kad spygliai nebyrėtų, nes mes tokių negalim naudot būtent kanoponiam, nes pas mus ne tik spyglius šakutes valgo, bet ir žievę griaužia. Papuošėm apelsino džiovintom riekelėm, šiaudų gniūžtėm surištom į bantukus, ir viską mes naudojam natūraliai“, – pasakoja Kanopinių žinduolių skyriaus vedėja Rimgailė Pėtelytė-Brazaitienė.

Kalėdinis meniu laukia ir terariumo gyventojų. Vandeninėms agamoms kalėdiškai dekoruotose lėkštėse – juodvabalio lervos. Sako tai didžiausias jų delikatesas. O vėžliukai pasimėgaudami taršo daržovių ir vaisių asorti.

REKLAMA

„Vėžliams pjaustome įvairias daržovės ir pekino salotos, kopūstai, apelsinai ir vynuogių būna…“, – teigia vyr. herpetologė Rasa Jautakienė.

Raguotosios iguanos prie kalėdinių žaisliukų neskuba. Primerktomis akimis stebi naujoves ir šurmulį, tačiau greitai sklindantis apelsino aromatas pavilioja Žozefiną. O paskui ją prie Kalėdinio stalo susiruošia ir jos antra pusė – Bonaparatas.

„Iguanos, labai taip subtiliai, jos stebi kažkiek laiko, o paskui tyrinėja tyrinėja“, – kalbėjo R. Jautakienė.

Zoologijos sodo darbuotojai sako, kad gyvūnus stengiasi palepinti bent kartą per savaitę, tačiau prieš Kalėdas jų racione gerokai daugiau delikatesų ir itin mėgiamų užkandžių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų