REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šilutės bendruomenė – mokytojai, mokiniai, verslininkai ir nagingas rankas turintys miestelėnai sukūrė unikalų projektą. Jie gamina ir prie tarpukaryje Šilutėje garsių namų šaligatviuose montuoja grūdintu stiklu dengtus požeminius kambariukus – sekretus, kuriuose sustingusi šių namų istorija.

Šilutės bendruomenė – mokytojai, mokiniai, verslininkai ir nagingas rankas turintys miestelėnai sukūrė unikalų projektą. Jie gamina ir prie tarpukaryje Šilutėje garsių namų šaligatviuose montuoja grūdintu stiklu dengtus požeminius kambariukus – sekretus, kuriuose sustingusi šių namų istorija.

REKLAMA

Andrius, dailės mokytojas iš Šilutės, rodo dėžutes, kuriose sustingusi šio miestelio tarpukario istorija. Čia ir keleivių laukianti bilietų kasos pardavėja, ir gėrimus pilstantis prekybininkas: „O gal šiurpiausia yra čia buvusi ritualinių paslaugų krautuvėlė. Tai nebuvo laidojimo namai, o tiesiog viskas ko reikia. Atributai.“

Vis tai – unikalus šilutiškių projektas. Šias dėžutes jie vadina sekretas ir planuoja jas įrengti šaligatviuose prie tarpukaryje garsių miestelio vietų. Sekretai vaizduos istoriją – kas tuose namuose anuomet vyko, kaip gyveno ir dirbo eiliniai miestelio žmonės.

REKLAMA
REKLAMA

„Istorijos mokytojai su mokiniais rinko medžiagą, kiti, mandresni, gimnazistai, net ėjo į tuos namus, papasakojo vietiniai, kaip atsikėlė po karo, ką rado. Mes gavom istorijas ir vaikai rinkosi kiekvienas namą, kas yra artimiau jiems“, – sako dailės mokytojas Andrius Sirtautas.

REKLAMA

Iš viso mokiniai planuoja pagaminti 20 sekretų. Kiekvienas jų pasakos skirtingą istoriją. O tam, kad ją realiau pavaizduotų, moksleiviai darbo įdeda daug. Tiesa, gelbėja ir internetinės Kinijos parduotuvės:

„Aš pasirinkau daryti batų parduotuvę. Sunkiausia buvo prie batų prisėsti, nes labai reikalingas kruopštus darbas ir labai jų reikia daug padaryti.“

„Šiaip tai, šitie daiktai yra iš stebuklingos Kinijos šalelės. Va, pavyzdžiui, siuvimo mašina. Rankų darbas yra iš molio, lentynos, medžiagėlės ir taip toliau.“

„Čia kaip ir kepyklėlė. Darau jau metus. Padaryta iš molio, popieriaus, plastmasės.“

Pirmasis moksleivių pagamintas sekretas jau sumontuotas šalia senovinio gyvenamojo namo. Sekrete vaizduojama jo gyventojų buitis tarpukariu. Instaliacija yra bandomoji. Kūrėjai stebės, kaip sekretas atlaikys žiemą ir pasimokę iš klaidų pavasarį montuos kitus. Mokinių iniciatyvą palaiko ir vietos verslas. Bendrovė „Šilutės baldai“ skyrė ne vieną tūkstantį eurų, kad sekretus gaubtų nerūdijantis plienas ir grūdintas stiklas.

REKLAMA
REKLAMA

Taip norima instaliaciją apsaugoti nuo šaligatvius valančių traktorių. Be to, sekretas apšviestas, o ateityje mobilia programėle bus galima išgirsti ar perskaityti, ką istorija po stiklu pasakoja.

„Mes nupirkom, mes ieškojom, kad tai būtų hermetinės dėžės, kad būtų tas stiklas nedūžtantis, nesulaužomas ir taip toliau. Tai čia nėra vertė, o ką įdeda žmonės, tą, ką jie padaro, tai tokia vertė išlieka labai ilgai“, – pasakoja Įmonės direktorius Eimuntas Jankauskas.

Pirmasis sekretas, kurį šilutiškiai įrengė – pačiame miestelio centre. Tačiau ne visi gyventojai dar jį pastebėjo. O išvydę pirmą kartą – neslėpė emocijų:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nežinau, nematėm dar. Va, kas čia yra? Čia panašu į Venecijos tą, ane? Nu, gražu.“

„Na gerai, neblogas, neblogas, geras dalykas pasižiūrėti.“

„Labai originalu. Įdomus dalykas, kad daugiau tokių kreatyvinių idėjų.“

„Labai, labai, labai, labai, labai įdomu. Labai.“

„Labai gražūs. Kuo daugiau, tuo geriau.“

Įrengė visus sekretus, šilutiškiai žada rankų nenuleisti. Kitais metais verslininkai ir menininkai planuoja dar vieną unikalų projektą. Jie numato prie įvažiavimo į Šilutę sumontuoti dekoratyvinį, tačiau veikiantį švyturį, kuris rodys kelią visiems atvykstantiems į miestelį.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų