REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaune, tiesiant vandentiekio vamzdžius, aptiktos dar vienos kapinės, apie kurių egzistavimą specialistai nieko nežinojo. Manoma, kad čia laidota maždaug prieš pustrečio šimto metų. Įdomu tai, kad jose aptikta daug mažų vaikų ir net kūdikių kapelių.

Kaune, tiesiant vandentiekio vamzdžius, aptiktos dar vienos kapinės, apie kurių egzistavimą specialistai nieko nežinojo. Manoma, kad čia laidota maždaug prieš pustrečio šimto metų. Įdomu tai, kad jose aptikta daug mažų vaikų ir net kūdikių kapelių.

REKLAMA

Perlojos gatvėje Panemunėje jau gerą savaitę pluša archeologai. Siaurame pravažiavime tarp individualių namų jie vieną po kito atidengia naujus kapus. Iš viso jau atkasta 14 kapaviečių. Specialistai sako, kad čia surastos kadaise buvusios dar vienos Kauno pakraščio kapinaitės – tai atskleidžia tvarkingi palaidojimai ir randami karstų fragmentai.

„Tai būtų 18-19 amžius, bet dėl tikslesnio datavimo iš kapo, kuriame buvo rastos sagtelės, darysime radiokarbono tyrimą ir aiškinsimės jau tikslesnį datavimą“, – sako archeologė Viktorija Ziabreva. 

REKLAMA
REKLAMA

Paminklosaugininkai atviri – apie šias kapines nebuvo žinota. Teritorija jau gerokai už tuometinio miesto ribų.

„Archeologiniai tyrimai atsakys kokio laikmečio kapai, gal pavyks nustatyti tų asmenų mirimo priežastis, gal net pavyks pasakyti, kokiomis ligomis jie sirgo. Aš manau, sužinosim daug apie mūsų praeitį“, – pasakoja kultūros paveldo specialistas Andrius Liakas.

REKLAMA

Bet labiausiai stebina, kad šioje vietoje itin daug vaikų ir net visai mažų kūdikėlių kapų. Kodėl – viliamasi atsakys tyrimai. Tačiau neatmetama versija, kad netoliese galėjo veikti, pavyzdžiui, kokia vaikų prieglauda, Štai specialistės rankose naujausi radiniai – smeigtukai

„Kape nr. 14 palaidotas naujagimis. Buvo vienas labai turtingas naujagimio kapas, su krištoliniu pakabučiu, sutvirtintu su metalu – kaklo ir dubens srityje buvo stikliniai rutuliukai – žali, mėlyni“, – teigia V. Ziabreva. 

Pirmieji palaidojimai surasti dar prieš du mėnesius, kai, tiesiant vandentiekio ir nuotėkų vamzdžius, ekskavatorius rausė griovį poros metrų gylyje – po vieno grybštelėjimo kaušu ir atsivėrė kapai. Tuomet aptikti radiniai intrigavo.

REKLAMA
REKLAMA

„Pirmasis radinys buvo trijų žmonių palaikai, tiksliau – trijų žmonių palaikų fragmentai. Šalia jų rastas ir sidabrinis kryželis, kuris buvo informacinis šaltinis apie datavimą“, – kalbėjo A. Liakas.

Specialistai patikina, kad čia laidoti krikščionys, greičiausiai, vietiniai gyventojai. Bet duomenų mažai.

„Senuosiuose planuose mes niekur neradom čia pažymėtų kapinių. Geriausias dalykas, už ko mums pavyko užsikabinti, tai 1931 m plane yra pažymėta koplytėlė, apie kurią žmonės mums nuo pat tyrimo pradžios kalbėjo: koplytėlė kaulai, koplytėlė kaulai.“

Išties apie šioje teritorijoje kadaise stovėjusią koplyčią ir buvusias kapines liudija vietiniai. Vieni sako girdėję pasakojimus, kiti patikina, kad kaulų čia atkasdavę žmonės ir sovietmečiu, statydami namus, kasdami šulinius ar tiesdami kabelius, kaulelius surinkdavę ir tiesiog palaidodavę, kur nors atokiau sklype.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Smetonos laikais pradėjo statyt, o iki tol buvo kapinės. Taip, rasdavo.“

„Koplyčia buvo, bet aš jau jos nemačiau…“

„Tikrai, kad kapinės, buvo koplyčia, turėtų būti kažkur visi tie dalykai. Čia visur jų pilna, kieme bet kur išsikask jų rasi. Ir visi žinojom, kad čia taip yra.“

Archeologai planuoja ištirti visą šią Perlojos gatvės atkarpą. Specialistai primena, kad, vykdant kasimo darbus, žemėje radus žmogaus palaikus apie tai nedelsiant reikia pranešti policijai ir Kultūros paveldo departamentui.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų