REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinių Amerikos Valstijų kariuomenė pademonstravo savo galybę Pabradėje. Čia žemę drebino ir orą virpino tankai „Abrams“. O prieš kovinio šaudymo pratybas amerikiečiai spėjo pasipuošti ir kalėdinę eglutę, poligonE skambėjo šventinės melodijos.

Jungtinių Amerikos Valstijų kariuomenė pademonstravo savo galybę Pabradėje. Čia žemę drebino ir orą virpino tankai „Abrams“. O prieš kovinio šaudymo pratybas amerikiečiai spėjo pasipuošti ir kalėdinę eglutę, poligonE skambėjo šventinės melodijos.

REKLAMA

Šventinė atmosfera Generolo Silvestro Žukausko poligone Pabradėje. Čia pusmečiui atvykę amerikiečiai puošia kalėdinę eglutę, skamba nuotaikinga muzika.  Net ir kovinės pėstininkų mašinos „Bradley“, apkamšytos eglišakėmis, atrodo pakiliai. 500 karių iš Teksaso batalionas girliandomis bei įvairiais žaisliukais dabina ir savo laikinuosius namus. Kariškiai apgailestauja, kad šįkart didžiąsias metų šventes sutiks be artimųjų.

„Šiandien įžiebsime savo eglutę, o vėliau vyks ir kalėdiniai vakarėliai. Per šventes negrįšime namo, į poligoną neužsuks ir artimieji, tad dabar mūsų šeima – visas batalionas. Su kariais ir paminėsime visas šventes“, – sako JAV karininkas Luke Loftsgaarden.

REKLAMA
REKLAMA

Tad Kalėdų eglutė papuošta ir metas padirbėti. Ir šie amerikiečių „Abrams“ tankai, kurie į Lietuvą atvyko vos prieš kelis mėnesius šiandien dalyvaus kovinio šaudymo pratybose. Iš viso mūšų šalyje šių legendinių tankų – 29. O šiandien savo jėgą demonstruos trys iš jų. Vikšrinės pabaisos išvažiuoja į mūšio lauką, strategiškai išsirikiuoja. Jau netrukus pasigirs šūvis iš 120 milimetrų pabūklo.

REKLAMA

Link taikinio skrieja kulkos ir iš kulkosvaidžio. Šis lengvesnio kalibro ginklas – tarsi vedlys sunkiesiems sviediniams.

„Abrams“ šauliai patrankas stengiasi nukreipti link šio – vidury lauko esančio nedidelio taikinio.

„Du tankai atliko tam tikrus manevrus ir precizišką taikymąsi. Tai reiškia, jog tankuose esančios sistemos turėjo nustatyti tikslias taikinio koordinates ir jas fiksuoti. Taikinys buvo nutolęs kelių kilometrų atstumu, o jo dydis panašus į automobilių durų. Taigi tikslas buvo nustatyti tokias tikslias koordinates, kad kiekvienas šūvis pasiektų taikinio centrą. Ir šį sykį tai pavyko padaryti du kartus“, – pasakoja JAV karininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Persų įlankos kare prieš tris dešimtmečius išgarsėję tankai čia, Pabradėje, savo tikslumą tikrins ir sutemus. Pasak Jungtinių Amerikos Valstijų karininkų tai tarsi kvalifikacijos kėlimo egzaminas. Tiesa pratybose skriejantys sviediniai kiek kitokie nei būtų naudojami tikrame konflikte – nesprogsta it prieštankinis užtaisas. Treniruotėse švaistyti kovinius sviedinius būtų tiesiog per brangu. Visgi akivaizdžiai matyti ir tuo labiau girdėti, jog žemes į orą po smūgio pakelia ne tušti šoviniai.

Amerikiečiai tikina, jog jau visiškai čia įsikūrė ir baigia priprasti prie žvarbesnio oro. Na, o su Lietuvos kariais spėjo ir susibičiuliauti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jau aklimatizavomės Lietuvoje. Žinoma skirtumų nuo mūsų bazės Teksase yra. Ten tikrai labai šilta, čia kiek vėsiau, tačiau apsipratome, jau žinome kaip treniruotis. Jau kurį laiką dirbame su „Geležinio Vilko“ brigada, su specialiosiomis pajėgomis, tad viskas vyksta sklandžiai“, – teigia JAV karininkas. 

 Spalį Lietuvoje dislokuotas amerikiečių batalionas su sunkiąja technika mūsų šalyje treniruosis iki kitų metų pavasario.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų