REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vos tik prasidėjo šventinė prekyba, parduotuvėse šoktelėjo maisto produktų kainos. Tai pastebi ir juose apsiperkantys žmonės, ir kainų pokyčius skaičiuojantys ekspertai. Jie skelbia, kad palyginus su spaliu, lapkritį pabrango tiek pigiausių, tiek populiariausių prekių krepšelis. Ekonomistai ir kainų ekspertai sako, kad prekybininkai metų pabaigoje esą naudojasi paskutine proga daugiau užsidirbti.

Vos tik prasidėjo šventinė prekyba, parduotuvėse šoktelėjo maisto produktų kainos. Tai pastebi ir juose apsiperkantys žmonės, ir kainų pokyčius skaičiuojantys ekspertai. Jie skelbia, kad palyginus su spaliu, lapkritį pabrango tiek pigiausių, tiek populiariausių prekių krepšelis. Ekonomistai ir kainų ekspertai sako, kad prekybininkai metų pabaigoje esą naudojasi paskutine proga daugiau užsidirbti.

REKLAMA

Štai, ką sako sutikti klientai: 

„Pieno produktai pabrango, sviestas visur pabrangęs, po to žuvies gaminiai, aišku, akcijos būna. O daugiau kiauliena „ant ribos.“

„Pavyzdžiui, priėjau šiandien… Sūrio labai nėra akcijos, neperku. Eisiu kitur.“

„Vat, kas pabrango, tai pastebėjau – riešutai. Tarp kitko, pabrango truputėlį ir saldainiai. Ir dabar, šiandien, akcija yra, o kai su akcija, tai kaina beveik ta pati, kuri buvo gal prieš tris mėnesius.“

Sostinės gyventojai dalijasi pastebėjimais apie brangstančius maisto produktus. Tai patvirtina ir kainų ekspertai. „Pricer.LT“ atstovai suskaičiavo, kad palyginus su spalio mėnesiu, lapkritį, jau prasidėjus šventinei prekybai, iš 52 tirtų maisto produktų brango daugiau nei pusė – net 33, kai tuo tarpu pigo vos 13.

REKLAMA
REKLAMA

Tai lėmė, kad plačiau pinigines atverti teko tiek už pigiausių, tiek už populiariausių prekių krepšelį. Pastarasis lapkritį buvo 0,62 euro brangesnis nei spalį, o pigiausių prekių krepšelis lapkritį atsiėjo 0,49 euro brangiau.

REKLAMA

„Apie dešimt procentų nepilnai, tai gaunasi daugiau. Atsižvelgiant į tai, kad lietuviai vieni daugiausiai išleidžiančių maisto prekėms, tai yra apie 21 procentą, tai tiems žmonėms, kurie uždirba nedaug, tai yra pakankamai stiprus poveikis“, – sako „Pricer.LT“ atstovas Petras Čepkauskas.

Štai pavyzdys: viename prekybos centre lapkričio 26-ąją, palyginus su diena prieš tai, kiaulienos nugarinės kilogramas pabrango – nuo 4,49 euro iki 4,94 euro: prekė pabrango 45 centais, o skaičiai etiketėje palikti tie patys – tad pirkėjams pabrangimą nelengva pastebėti.

REKLAMA
REKLAMA

Panašiai atsitiko ir su kainų lentele prie vieno gamintojo daktariškos dešros – spalį ji buvo 0,30 euro pigesnė, o skaičių pasikeitimą pastebės tik pastabiausi pirkėjai. Šio prekybos centro atstovai šių kainų pokyčių nekomentuoja, tačiau tyrimą atlikę ekspertai įsitikinę – prekybininkai ir gamintojai šventiniu laikotarpiu sąmoningai kilsteli maisto produktų kainas – juk šventėms besiruošiantys pirkėjai vis tiek pirks maisto produktus.

„Mes matome galutinę kainą, o galutinė kaina susideda iš tarpininkų, iš gamintojų, iš prekybos centrų. Daugiausia akmenų, aišku, į prekybininkų darbą, bet iš esmės visi rinkos dalyviai stengiasi, pasirodo, užsidirbti metų pabaigoje“, – pasakoja P. Čepkauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atremti tokius nepatogius kainas lyginusių ekspertų pareiškimus sutiko tik vieno iš didžiųjų prekybos centrų atstovai.

„Tikrai taip nėra ir prekybininkai patys nelemia kainų iš esmės. Mums nėra jokio tikslo paimti daugiau, kad pas mus neitų, nepirktų, žmonės būtų pikti. Tai mes ką rekomenduojam patys, yra akcijų laikotarpis. Tą išnaudojus galima labai sumažinti kainą savo krepšelio“, – teigia „Iki“ atstovė Indrė Baltrušaitienė.

Kainas lyginę ekspertai skaičiuoja, kad maisto produktai brango palyginus ir su praėjusiais metais. Šį lapkritį pigiausių prekių krepšelis buvo 3,35 euro brangesnis nei pernai lapkritį, o populiariausių prekių krepšelis vidutiniškai pabrango 1,02 euro. Visgi, palyginus su dauguma Europos Sąjungos valstybių, lietuviai už maistą vis dar moka kone penktadaliu pigiau.

REKLAMA

„Bendra tendencija yra ta, kad kainos Lietuvoje kyla, ypatingai paslaugų kainos ir dalinai maisto produktų. Ir atitinkamai kylant gyventojų pajamoms, prekybininkai dalinai ir naudojasi tuo keldami kainas, nes kitose prekių kategorijose konkurencija yra labai didelė. Na, tarkime, avalynės, rūbų kainos tolygiai krenta Lietuvoje“, – mano ekonomistas Žygimantas Mauricas.

„Lietuvos kainos maždaug yra dar apie 80 proc. ES vidurkio ir yra ta konvergencija, arba priartėjimas prie ES kainų. Kasmet po procentą kažkur tai tos mūsų kainos auga. Iš tų kainų, reikia pažymėti, mėsos kainos yra pačios žemiausios. Tai tas atsilikimas yra dar didesnis“, – kalbėjo Lietuvos agrarinio instituto tyrėjas Albertas Gapšys.

REKLAMA

Šiemet augančių kainų lyderiai – lietuviški obuoliai. Ir, ko gero, tai bus labiausiai iki kito derliaus brangsiantis maisto produktas. Pernai lapkritį pigiausių obuolių kilogramas kainavo 0,36 euro, šiemet  – 64 procentais brangiau – 0,59 euro. Mėsos skyriuje labiausiai – maždaug trečdaliu – brango kiauliena ir jos produktai. Anot prekybininkų, tokį kainų šoktelėjimą lėmė prastas obuolių derlius ir kiaulieną išbranginęs siaučiantis kiaulių maras.

„Pažiūrėkit, kaip auga mėsa. Žaliavinė kaina apie 40 proc. kiaulienos yra paaugusi. Tai normalu, kad ir visi gaminiai – ten buvo irgi dešrelės – kad jos yra brangesnės. Tas pats, tarkim, su tais pačiais kiaušiniais. Kodėl augo kiaušinių kainos? Daugelis kiaušinių buvo eksportuoti į naujas rinkas ir jų tiesiog sumažėjo bendrai rinkoje. Normalu, kad jų kaina auga“, – sako I. Baltrušaitienė.

„Pricer.LT“ tyrimo duomenimis, iš 52-iejų stebėtų prekių reikšmingai, t. y. 10 proc., augo 18-os prekių kainos. Labiausiai pabrangusių prekių sąrašo viršūnėje – obuoliai, kiaušiniai, juodas šokoladas, bulvės, cukrus, makaronai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų