REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaunas ginkluojasi vaizdo stebėjimo kameromis. Jų skaičius mieste artimiausiu metu padidės bent 5 kartus. Kameros stebės gatves, sankryžas, parkus ir įvairias viešąsias erdves, tad niekdariams bus gerokai mažiau vietų daryti savo juodus darbelius ir likti nepastebėtiems. Be to, informacija, gauta dėl kamerų, padės reguliuoti ir automobilių srautus.

Kaunas ginkluojasi vaizdo stebėjimo kameromis. Jų skaičius mieste artimiausiu metu padidės bent 5 kartus. Kameros stebės gatves, sankryžas, parkus ir įvairias viešąsias erdves, tad niekdariams bus gerokai mažiau vietų daryti savo juodus darbelius ir likti nepastebėtiems. Be to, informacija, gauta dėl kamerų, padės reguliuoti ir automobilių srautus.

REKLAMA

Lapkričio 17-ąją įvykusį incidentą, kai trys jaunuoliai išdaužo Kauno totorių mečetės vitražinius langus, fiksuoja šventovės vaizdo kameros. O dar po savaitės vaizdas jau prie kitų maldos namų – žydų sinagogos pritvirtintos kameros taip pat įamžina grupelę, juodais dažais terliojančią šventovės prieigas. Nors užrašai iš tiesų įžeidžiantys, žydai sako, tai vertina kaip vandalizmą. 

Policija padirbo sąžiningai ir tikrai labai operatyviai, aišku, jaunuoliai pasitaikė jau ne vieną nusikaltimą padarę, gal buvo galima atkreipti dėmesį anksčiau. Aš nenorėjau sureikšminti, kad čia antsemitinis, gal daugiau vandalizmas“, – sako žydų religinės bendruomenės vadovas Mauša Bairakas.

REKLAMA
REKLAMA

Išties išaiškinta, kad štai taip Kaune siautėja ta pati jaunuolių gauja. O štai ir dar vienas įrašas, tiesa, jau ne vaizdo kameros, o padarytas pačių padegėjų ir paviešintas socialiniuose tinkluose. Susieti visus šiuos tris įvykius ir nustatyti juose dalyvavusius jaunus nusikaltėlius, pavyko būtent peržiūrėjus aplink šias teritorijas veikiančių miesto vaizdo stebėjimo kamerų įrašus.

REKLAMA

„Mečetėje kameros užfiksavo, kad ateina trys jaunuoliai užsidėję kapišonus, striukės gaubtus. Mes stebėjome jų kelius ir nustatėme, kada jie buvo tuos kapišonus nusiėmę. Tai mums padėjo išaiškinti ir nustatyti asmenybes. Paaiškėjo, kad tie patys darbavosi ir prie sinagogos. Būtent vaizdo kamerų pagalba, taip pat pagal aprangą, jų drabužius dėvimus“, – pasakoja centro policijos komisariato viršininkas Giedrius Klimavičius.

Pasak pareigūnų, artimiausiu metu panašūs nusikaltimai bus išaiškinami greičiau, o kauniečiai galės jaustis dar saugiau, mat kamerų mieste daugėja 5 kartus. Dabar miesto erdves stebi pusšimtis plačiai aprėpiančių dirbtinių akių, o iki vasario mėnesio jų bus sumontuota dar 240.

REKLAMA
REKLAMA

„Daugiausia kamerų bus intensyviausiose gatvėse ir sankryžose – Taikos – Savanorių pr., Ateities pl. Pats Taikos pr. pagrindinės miesto arterijos ir žinoma, visi įvažiavimai išvažiavimai į miestą. Kadangi jau dabar miesto centras yra daugmaž stebimas anksčiau įrengtomis kameromis, tai naujos kameros atsiras kitose viešose erdvėse ir pagrindinis dėmesy bus skiriamas parkams“, – teigia administracijos direktoriaus pavaduotojas Tadas Metelonis. 

Miestiečiai jau pajuto, kad atnaujinus šias poilsio zonas, jose žmonių daugėja. Kaip ir daugėja įvairių nusikalstamų veikų. Tad kauniečiai labai teigiamai vertina naujų kamerų įrengimą:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai valio. Sunku pasakyt, čia specialistai turi spręst, bet aš manau, jei jų yra daugiau tai nėra blogai. Aš ir nesujaučiau nesaugiai Kaune, bet dabar jausiuosi dar saugiau.“

„Todėl, kad vis tiek saugiau, tik nežinau, kur jos yra.“

„Mes stengiamės per daug vėlai nevaikščioti, kaip ir priklauso bobutėm, todėl jaučiamės saugiai. Gerai.“

Beje, gyventojai neturėtų nustebti išvydę ir štai taip tarsi girliandomis – keliomis ar keliolika kamerų apkabinėtus stulpus. Tai esą reikalinga dėl didesnio saugumo kelyje ir transporto srautų reguliavimo. 

„Yra galimybė iš kamerų gaunamus duomenis tiesiog pateikti į šviesoforų valdymo sistemas, ir šviesoforai gaudami duomenis apie automobilių srautus, apie spūstis galės tiesiog atitinkamai reguliuoti savo veikimo rėžimus“, – kalbėjo T. Metelonis.

REKLAMA

Be to bus lengviau stebėti ir iš nusikaltimo vietos sprunkančių niekdarių judėjimo kelią, užfiksuoti svarbias detales.

„Labai svarbu, kad vaizdas būtų kokybiškas, bet dar svarbiau, kad ir apšvietimas būtų kokybiškas ypač tamsiu paros metu. Mes kreipiamės ir į visuomenę, viešiname tuos įrašus, ir džiaugiamės kad visuomenę ypatingai greitai reaguoja ir suteikia informaciją“, – sako G. Klimavičius.

Vien per šiuos metus, miestą žvalgant vaizdo stebėjimo kameroms, užfiksuota daugiau kaip 1160 įvairių pažeidimų, nustatyti 8 nusikaltimai ir sulaikyta 14 asmenų. Kauno savivaldybei naujųjų kamerų įrengimas ir eksploatavimas artimiausius 5-erius metus atsieis beveik 900 tūkstančių eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų