REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau nuo kitų mokslo metų ne tik nepasiturinčių šeimų vaikai, bet ir visi Lietuvos pirmokai ir priešmokyklinukai pietaus nemokamai. Nauja tvarka Seime visų politinių jėgų priimta vienbalsiai. Tėvai iniciatyvą sveikina, tik tikisi, kad nemokamam maistui suvalgyti ateityje bus skirta ir daugiau laiko nei 15 min. pertrauka.

Jau nuo kitų mokslo metų ne tik nepasiturinčių šeimų vaikai, bet ir visi Lietuvos pirmokai ir priešmokyklinukai pietaus nemokamai. Nauja tvarka Seime visų politinių jėgų priimta vienbalsiai. Tėvai iniciatyvą sveikina, tik tikisi, kad nemokamam maistui suvalgyti ateityje bus skirta ir daugiau laiko nei 15 min. pertrauka.

REKLAMA

Pietų metas – laikas pasistiprinti. Vieniems skanu, kitiems ne taip, bet augantys organizmai valgo. Tiesa, ne visi maistą perką už kelis eurus per dieną iš savo tėvų kišenės. Šalyje net 15 proc. moksleivių yra iš socialiai remtinų šeimų.

Taigi šiuo metu 50,5 tūkst. moksleivių, kurių šeimoje pajamos vienam asmeniui neviršija 183 eurų, mokyklose gauna nemokamą maitinimą. O nuo rugsėjo pietausiančių nemokamai bus dvigubai daugiau – net 100 tūkst.

Ne todėl, kad staiga padvigubėjo varganai gyvenančių šeimų, o todėl, kad Seimas nusprendė nuo kitų mokslo metų nemokamai maitinti visus šalies pirmokus ir priešmokyklines klases.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes turėdami tokią segreguotą nemokamo maitinimo sistemą, kur dalis šeimų gauna nemokamą maitinimą, bet kai kuriose mokyklose vis dar stoja į atskiras eiles – tai sukuria tam tikrą stigmą vaikų atžvilgiu, dėl to vaikai, nors ir neturi pajamų šeimos, renkasi nevalgyti, nes tos stigmos niekas nenori“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

REKLAMA

„Bet yra svarbus ir sveikatos aspektas. Nes ten galima pasiūlyti maistą, kuris yra sveikatai palankus. Ir ugdymo įstaiga gali tapti ugdymo įstaiga ir maitinimo klausimais. Dabar, kai yra pakeistos visos tvarkos ir maitinimo tvarkos aprašai – tie vaikai turės galimybę ten gauti sveikatai palankų maistą, net jei namuose tėvams gal trūksta žinių ar gebėjimų tą maistą padaryti sveiką“, – pasakoja sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Tiesa, iki rugsėjo dar daugiau nei 9 mėn., o tuo metu šimtuose šalies mokyklų vyks tokio nemokamo maitinimo mažiausiems bandymai. Vaizdelis bus panašus į tą, kurį prieš pusmetį vienos mokyklos valgykloje reklamavo švietimo ir sveikatos ministrai.

REKLAMA
REKLAMA

Švediškus stalus pirmi išbandys 4,5 tūkst. priešmokyklinukų, 250 šalies mokyklų.

„Tai šiuo atveju mes pilotuojame su priešmokyklinukais mokyklose, o nuo rugsėjo 1 d., praktiškai priešmokyklinukai ar ikimokyklinio ugdymo įstaigose, ar mokyklose ir pirmokai – visose mokyklose gaus nemokamą maitinimą“, – teigia L. Kukuraitis.

Beje, nemokamą maitinimą gaus ir privačias mokyklas lankantys pirmokai. Tokiu sprendimu vieni politikai abejoja, kiti pyksta, kad privačios įstaigos neįtrauktos ir į pilotinę programą.

„Visi tėvai moka Lietuvoje mokesčius ir vaikai nėra valstybiniai ar privatūs. Jie yra Lietuvos vaikai, todėl neturėtų būti skirstoma, kokioje mokykloje jie mokosi, ir ar jie bus iš valstybės maitinami ar ne“, – kalbėjo Seimo narys Simonas Gentvilas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu jos ima iš tėvelių, tai tada nereikia prašyti iš valstybės. Tai tada viskas stoja į savo vietas, kaip yra Vakarų Europoje“, – sako Seimo narys Algirdas Sysas.

O tėvai, žinoma, džiaugiasi. Dar prieš priimant naują tvarką savivaldybėse buvo apklaustos per tūkstantį šeimų ir nemokamam moksleivių maitinimui pritarė 9 iš 10. Tiesa, tėvų organizacijų atstovai norėtų ir ilgesnių pertraukų vaikų pietums.

„Aišku, labai trūksta to platesnio požiūrio, nes kai pertrauka yra 15 min., kai tas maistas išdėliotas atvėsęs, vaikai ateina… na tai kad ir koks jis sveikas būtų, bet jis jau toks. Ir kai valgymas vyksta skubant, tai vis tiek mes tos valgymo kultūros labai nepakeičiam, nors ir maistas geresnis, bet visas požiūris toks skubant labai yra“, – mano tėvų atstovas Kęstutis Mikolajūnas.

Skaičiuojama, kad kitąmet priešmokyklinukų ir pirmokų nemokamam maitinimui papildomai reikės iki 9 mln. eurų. Vėliau suma didės, o jei politikai ateityje dar norės atseikėti šeimoms – nemokamai galės būti maitinami ir vyresni mokiniai – visi pradinukai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų