REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neapsikentę kasdieną paliekamų gausybės nemalonių staigmenų ant suolelių ar grindinio, Kauno valdininkai pirmiausia jas baidys plėšriųjų paukščių garsais, o pavasarį ardys lizdus. Ornitologai sako, kad šios priemonės tik laikinos, varnos tokios gudrios, kad išguiti jas bus nelengva.

Neapsikentę kasdieną paliekamų gausybės nemalonių staigmenų ant suolelių ar grindinio, Kauno valdininkai pirmiausia jas baidys plėšriųjų paukščių garsais, o pavasarį ardys lizdus. Ornitologai sako, kad šios priemonės tik laikinos, varnos tokios gudrios, kad išguiti jas bus nelengva.

REKLAMA

Bjauriai paukščių išmatomis apdergti suoleliai ir numarginti keli metrai grindinio aplink medžius ne tik Kauno, bet ir daugelio miestų realybė. Gyventojai sako, kad baisu vaikščioti Laisvės alėja, kad negautum skystos „dovanėlės“, o pamačius vaizdą ant suolelio noras prisėsti ir pailsėti, kaip mat dingsta.

Varnos ne tik dergia, kur papuola, bet ir ieškodamos kąsnio išdrabsto šiukšliadėžes:

„Varnos išvis neimponuoja. Aš jų nemėgstu atvirai kalbant, kitus paukščius mėgstu. Jos dar ir apdergia, ir apdergia ir šiukšles kai buvo tie – ištraukdavo, o dabar kai geri konteineriai tai neištraukia.“

REKLAMA
REKLAMA

„Nu aišku nemalonu, bet ką su jom daryt.“

„Kai pasižiūri aš čia ėjau, tai tik marga marga visur, nelabai jau gerai, Bet gal ne vien varnos, gal ir daugiau kokių paukščių.“

REKLAMA

Kauną okupavę trijų rūšių varniniai paukščiai – pilkosios varnos, kuosos ir kovai. Jų populiacija didžiulė. Tad Kaunas neapsikentė netvarkos – nekultūringas viešnias rimtai užsimojo išguiti iš miesto centro. Pirmiausia išbandys garsines baidykles:

„Pasiūlė tokį variantą, kad pabandyti prieš nutupiant paukščiams keletą dienų iš eilės, leisti paukštvanagio garsą, ir taip bandyti jas nuvilioti, iš tos vietos, kur yra papratę nakvoti. Tai iš esmės neišvysime jų iš Kauno bet iš Laisvės alėjos patrauksime į kitą vietą“, – sako Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė.

REKLAMA
REKLAMA

Išties, dienomis Laisvės alėjoje varnų retai kada pamatysi, jas čia buvus liudija paliktos nemalonios dovanėlės, jei miesto tvarkdariai dar nebūna spėję jų nuplauti, nors pluša ir intensyviai.

„Kiekvieną dieną tiesiog fiziškai nesuspėja to padaryti, nes pulkai, antplūdžiai yra dideli“, – pasakoja R. Savickienė.

Paaiškėjo, kad pilkosios dažnai puotauja pakaunėje esančiame sąvartyne, o temstant parskrenda į miestą, kur šilčiau ir čia sočios sutūpę snaudžia. Tad būtent vakarais ir anksti ryte, kai Laisvės alėją okupuoja didžiausi varnų būriai – čia paleidžiami štai tokie plėšriųjų paukščių garsai.

Tačiau ornitologai sako, kad ši priemonė, deja, laikina, varnos tokios protingos, kad tik laiko klausimas, kada suvoks valdžios apgavystę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Varniniai paukščiai gudrūs, jie ilgainiui suvoks, kad tai tik garsas ir jie nemato paties plėšrūno, paties vanago, ar sakalo, ir ilgainiui pradės grįžinėti į tas vietas nakvoti“, – teigia ornitologas Saulius Rumbutis.

Valdininkai sako numatę ir kitas priemones – ardys varnų lizdus, kad šios neturėtų kur pavasarį kiaušinių dėti. Lizdų daug susukta Ramybės parke, tad bus bandoma mažinti šių sparnuočių populiaciją.

„Mes jai ruošiamės, esmė ta, kad varniniai paukščiai išperėtų, kuo mažiau palikuonių. Esame pateikę aplinkos apsaugos departamentui prašymą ir pavasarį tai atliksime“, – kalbėjo R. Savickienė.

Su karksinčiais sparnuočiais bus bandoma kovoti humaniškais būdais. Ornitologai atviri, su šiais paukščiais kova bus ilga.

REKLAMA

„Kova prieš juos labai sudėtinga, nes miestuose negalima taikyti triukšmingų priemonių, nes kils gyventojų nepasitenkinimas. Tad kova ilga sunki ir ne visada galima tikėtis tokių rezultatų, kokių norėtumėm“, – mano S. Rambutis.

Kartu su varnomis Laisvės alėją dar teršia ir balandžių pulkai, kuriuos itin mėgsta trupiniais palepinti gyventojai. Savivaldybės atstovai prašo to nedaryti, tada ir tvarkos būsią daugiau, o nesupratinguosius, sako, jau ne tik pabarsią, bet ir bausią.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų