REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atvėsus orams, į šalį grįžta tymai. Vilniuje į medikus kreipėsi išbertas devyniolikmetis studentas. Išsigandę, kad gali būti užsikrėtę, bendramoksliai puolė kreiptis į savo gydytojus, mat paaiškėjo, kad vaikinas į ligoninę atvyko ligai įsismarkavus – atsiradus bėrimams. Specialistai įspėja, kad prieššventinis laikotarpis ir gausios žmonių susibūrimo vietos sukuria palankią terpę plisti šiam mirtį sėjančiam virusui.

Atvėsus orams, į šalį grįžta tymai. Vilniuje į medikus kreipėsi išbertas devyniolikmetis studentas. Išsigandę, kad gali būti užsikrėtę, bendramoksliai puolė kreiptis į savo gydytojus, mat paaiškėjo, kad vaikinas į ligoninę atvyko ligai įsismarkavus – atsiradus bėrimams. Specialistai įspėja, kad prieššventinis laikotarpis ir gausios žmonių susibūrimo vietos sukuria palankią terpę plisti šiam mirtį sėjančiam virusui.

REKLAMA

Vilniaus Gedimino technikos universitete (VGTU), kaip ir įprastai, vyksta paskaitos. Tačiau kai kurie studentai į jas vaikšto su nerimu, mat savaitės pradžioje sužinojo, kad vienas iš bendramokslių galimai susirgo ir mirtimi galinčiu pasibaigti tymų virusu.

„Yra aptiktas žmogus, kuris, greičiausiai, serga tymais. Iš pradžių buvo, bet mes esam skiepytos, nesame antivakserės. Ir tėvai nėra antivakseriai. Tai tikim, kad nenumirsim ir viskas bus gerai. “

REKLAMA
REKLAMA

„Klausiau gydytojos, sakė saugotis, bet kažkokios tikslios informacijos nežinom, tai tiesiog einam kaip ėję ir viskas.“

Kada studentas pasijuto prastai ir kiek laiko dar vaikščiojo į paskaitas, neatskleidžiama. Visuomenės sveikatos centro duomenimis, devyniolikmetis studentas į gydytojus kreipėsi pastebėjęs bėrimus ant kūno, kurie paprastai pasirodo tik po kelių ligos dienų.

REKLAMA

„Pirmadienį gavom pranešimą iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro, kad laikotarpis, per kurį užkrečiamas, yra nuo lapkričio 14 iki 22 dienos, todėl reikia stebėti iki gruodžio 14 ar nebus kažkokių kitokių atvejų“, – sako VGTU dekanė Živilė Sederevičiūtė-Pačiauskienė.

Universiteto dekanė teigia apie įvykį nedelsiant pranešusi darbuotojams ir studentams.

„Iš karto pranešėme visai bendruomenei, apsidrausdami, jeigu žmonės pasijustų šiek tiek blogiau, kad nepagalvotų, kad tai eilinis peršalimas, geriau pasitikrinti ir įsitikint, kad viskas gerai, negu po to susirgti.“

REKLAMA
REKLAMA

Universiteto administracija studentams išsiuntė informacinius laiškus. Tačiau ne visus studentus jie guodžia. Esą informacijos apie dar įmanomą prevenciją norėtųsi daugiau, o ir ne visų specialybių studentai gavo laiškus, nors lankosi taip pat tose pačiose patalpose studijų metu.

„Kad būtų bent jau paskelbta architektams, nes mes dalijamės su jais fakultetu, bet jie apie tai nieko nežino, jie žino apie tai tik iš mūsų, kad kūrybininkai pasakė, kad kažkas vyksta. Ir kad bent būtų vėdinamos, dezinfekuojamos patalpos, kažkas dėl to daroma, o ne tik pranešta laišku, kurio pusė studentų turbūt net neatidaro.“

Visuomenės sveikatos centro atstovai įspėja studentus ir dėstytojus būti budriems ir rimčiau reaguoti į negalavimus, nors iš pirmo žvilgsnio jie primena peršalimo simptomus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Būna panašūs gal į peršalimo, gripo (simptomus – aut. past.): temperatūra, bet paskui pasireiškia konjunktyvine sloga, kosulys, o 5 ligos dienoą galima laukti jau to bėrimo“, – pasakoja Šeškinės poliklinikos gydytoja Genovaitė Subatienė.

Tymų viruso nešiotojas juo kitą asmenį gali apkrėsti 4 dienas iki bėrimo ir dar 4 dienas nuo bėrimo pradžios.

„Na, nereikia bučiuotis ir glėbesčiuotis, bet jeigu įkvėpsi žmogaus iškvepiamo oro, tai plinta oro lašeliniu keliu, per orą, taip pat ir per aplinkos užterštus daiktus, rankas, sveikinantis“, – teigia G. Subatienė.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, šiemet tymų proveržis šalyje buvo didžiausias per dešimtmetį. Iš viso šiais metais skaičiuojami 833 susirgimai tymais. Atvėsus orams, terpė plisti šiam virusui ir vėl tapo palanki.

REKLAMA

„Žmonės dirba kolektyvuose, dabar prasideda šventinis laikotarpis, daugiau visi lankosi prekybos centruose, masiniuose renginiuose, tai iš tikrųjų labai yra glaudus kontaktas,. Jeigu tarp tų asmenų yra imlių tymams, tai puiki terpė virusui cirkuliuoti“, – kalbėjo ULAC specialistė Kristina Žukauskaitė.

Specialistai sako, kad vienintelė išeitis apsisaugoti nuo šio mirtį sėjančio viruso, – skiepai. Nuo tymų skiepijama dukart: 15 mėnesių mažyliai ir 6-7 metų vaikai. Labiausiai esą rizikuoja iš viso neskiepyti, o skiepyti tik kartą taip rizikuoja susirgti, mat imunitetas nebūna pilnai susiformavęs. Kaip sparčiai virusas plis šį sezoną, anot specialistų, pasakyti dar sunku.

REKLAMA

„Prognozuoti šiai dienai labai sunku, kadangi žinome, kad visame Europos regione skiepijamo aprėptys yra labai mažos. Labai menkos yra ir Lietuvoje. Net nesiekia tų aprėpčių, kurios yra rekomenduojamos tam, kad būtų galima suvaldyti virusą. Tai kol jos bus nepakankamos, mes negalėsime būti laisvi nuo tymų“, – sako K.  Žukauskaitė.

Nemokamai nuo tymų skiepijami vaikai ir asmenys, turėję kontaktą su sergančiu asmeniu. Norintys pasitikrinti savo imunitetą virusui, tai gali padaryti gydymo įstaigose, o prireikus, ten pat ir pasiskiepyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų