REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuvilnijus skandalams, kad Seimo viešbutyje vietoj parlamentarų pusvelčiui gyvena jų vaikai, tautos išrinktieji ėmė ginčytis, ką daryti su Seimo viešbučiu, paprastai vadinamu bendrabučiu. Kai kurie parlamentarai pačiame Vilniaus centre stovintį pastatą siūlo parduoti, o Vilniuje būsto neturintiems seimūnams jį nuomotis iš parlamentinei veiklai skiriamų lėšų.

Nuvilnijus skandalams, kad Seimo viešbutyje vietoj parlamentarų pusvelčiui gyvena jų vaikai, tautos išrinktieji ėmė ginčytis, ką daryti su Seimo viešbučiu, paprastai vadinamu bendrabučiu. Kai kurie parlamentarai pačiame Vilniaus centre stovintį pastatą siūlo parduoti, o Vilniuje būsto neturintiems seimūnams jį nuomotis iš parlamentinei veiklai skiriamų lėšų.

REKLAMA

Tokiam siūlymui valstietė Agnė Širinskienė, pati gyvenanti Seimo viešbutyje, griežtai nepritaria. O štai Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis sutinka senojo pastato atsikratyti tam, kad būtų pastatytas naujas.

Sveikatos apsaugos ministras ir seimūnas Aurelijus Veryga jau trejetą metų gyvena bute Seimo viešbutyje, esančiame šalia parlamento, mat namai toli, prie Kauno. Vieno kambario butą jis gavo su viskuo, o pačiam tereikėjo atsivežti buities prietaisus bei patalynę.

„Čia visos paskirtys: televizorių žiūrėti, miegoti, viskas yra vienoje vietoje. Žiūrint žinias, pasportuoti“, – sako ministras A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA

A. Veryga teigia, kad viešų maitinimo įstaigų vengia, todėl dažniausiai maistą gaminasi pats. Nors ministras pagarsėjęs sveikuolis, jo šaldytuve – ne patys sveikiausi produktai.

REKLAMA

„Nieko ten ypatingo nepamatysite. Galite pažiūrėti, ko yra. Visokio čia yra (maisto – aut. past.), sveiko ir nesveiko.“

O štai ir A. Verygos vonios kambarys Seimo viešbutyje. Visą šį butą ministrui reikia tvarkytis ir valytis pačiam.

 „Nudėvėta ar ne, galite pažiūrėti. Plytelėms turbūt metų tiek pat, kiek aš turiu.“

Apie pusšimčio kvadratinių metrų ploto vieno kambario bute su virtuve ir vonios kambariu ministras gyvena visiškai nemokamai. Visas komunalines paslaugas apmoka Seimo kanceliarija.

„Patenkintas, man kažko labai nereikia, yra vieta, kur gali grįžti permiegoti, yra vonia, kur gali nusiprausti, virtuvėje gali pasigaminti valgyti. O ko daugiau reikia?“

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu parlamentarė Aušrinė Armonaitė siūlo seimūnus iš šio viešbučio iškeldinti. Seimas turės svarstyti jos įregistruotą pasiūlymą viešbutį, kuriame šiuo metu gyvena 70 parlamentarų, parduoti:

„Atsisakyti šitos valstybinio viešbučio praktikos. Žiniasklaida skelbia ne vieną atvejį, kad Seimo nariai piktnaudžiauja ta teise gyventi viešbutyje. Gyvena kiti asmenys. Kiti turi nekilnojamojo turto, jį nuomoja, bet gyvena nemokamai Seimo viešbutyje.“

Į savo butą kiekvienas parlamentaras šiame Seimo viešbutyje praeina per laiptinę. Kuriame bute gyvena, jie negalėjo pasirinkti. Viską lėmė burtai kadencijos pradžioje.

Na, o Seimo pirmininkui viešbutyje yra įrengtas ypatingas butas: didžiulis, 120 kvadratinių metrų, tačiau Viktoras Pranckietis jame retai pasirodo ir važinėja nakvoti į namus Kauno rajone. Tad siūlymui šį viešbutį parduoti Pranckietis pritaria lengvai, tačiau mainais jis norėtų parlamentarams ir jų svečiams pastatyti naują modernų viešbutį kitoje Seimo pusėje. Tiesa, šis jo siūlymas paramos Seime nesulaukė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kad būtų statybos pradėtos toje teritorijoje. Mano idėja buvo tokia, kad būtų bendra saugoma teritorija, bendras įėjimas, kad viešbutis atsirastų ir svečiams, kurie mums kainuoja. Kad gyventų žmonės ir padarytume daug stovėjimo vietų“, – sako Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis. 

O štai A. Širinskienė ragina nieko nekeisti.

„Viešbutį turėti šalia Seimo yra racionalu. Seimo nariams, kurie dirba iki 9-10 val., labai gerai naktį iš Seimo pereiti per kelią nakvoti. Visokioms idėjoms, kad turėtų būti duodami pinigai nuomotis butus ir prabangius, niekada nepritarsiu.“

Tuo metu kitų seimūnų nuomonės skirtingos. Vieni senąjį viešbutį ragina palikti, antri norėtų nuompinigių, kad būstą galėtų nuomotis, kur panorėję.

REKLAMA

„Būtų gal pigiau mokėti nuompinigius, Seimo narys sprendžia nuomoti butą, namą, kurioj vietoj ir viskas būtų išspręsta“, – mano Seimo narys, konservatorius Antanas Matulas.

„Kaip ir kitose valstybėse, mokėti nuompinigius, kaip numatyta Seimo narių sąlygų įstatyme“, – teigia Seimo narys, socialdemokratas Julius Sabatauskas.

„Valstybinės valgyklos, gyvenamasis plotas – žiūriu skeptiškai. Atsiranda galimų piktnaudžiavimų ir pananašiai. Geriau nuompinigiai ir tvarkykitės, kaip jums atrodo geriau“, – kalbėjo Seimo narys, valstietis Virgilijus Poderys.

Seimo kanceliarija skelbia, kad šio trijų pastatų Seimo viešbučio likutinė vertė: 6,5 mln. eurų. Nekilnojamojo turto ekspertų tvirtinimu, tokia kaina yra realistiška.

REKLAMA

„Žiūrint labai grubiai, Seimo kanceliarijos įvardinta kaina už 7 tūkst. kvadratinių metrų, nepilnas tūkstantis už 1 kvadratinį metrą, neatrodo nei didelė, nei maža“, – sako „Ober-haus“ vertinimo vadovas Saulius Vagonis.

Už šio pastato išlaikymą, įskaitant komunalines paslaugas, teritorijos priežiūrą ir tam tikrus paremontavimus, Seimo kanceliarija kasmet sumoka po 123 tūkst. eurų. Išeitų, kad vieno Seimo nario butą išlaikyti mokesčių mokėtojams čia kainuoja 150 eurų per mėnesį.

Tačiau ekspertas sako, kad norint išsinuomoti butą šioje vietoje eiliniam piliečiui, tektų sumokėti bent triskart brangiau. Tad, pavyzdžiui, A. Verygos naudojamo buto nuoma per mėnesį kainuotų nebe 150, o apie 500 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų