REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

NesibaIgiančių gaisrų smogo apgaubtame Australijos Sidnėjuje – šiandien šimtai protestuotojų prieš klimato kaitą. 

NesibaIgiančių gaisrų smogo apgaubtame Australijos Sidnėjuje – šiandien šimtai protestuotojų prieš klimato kaitą. 

REKLAMA

Australijoje šiuo metu dega apie 150 miškų ir krūmynų gaisrų. Dūmuose šalis skęsta jau ne pirmą savaitę. Ypač užterštu oru kvėpuoja ir 5-ių mln. gyventojų Sidnėjus.

O šiandien gaisrų dūmai – svari priežastis garsiau kalbėti apie klimato kaitą – į Sidnėjaus gatves išėjo šimtai 16-metės aktyvistės Gretos Thunberg įkvėptų australų:

„Dabar laikas veikti. Dabar laikas parodyti mūsų bosams, mūsų politikams, kad turime galią sutrikdyti sistemą, turime galią priimti sprendimus, kas statoma, kaip gaminama energija, ir kokioje visuomenėje norime gyventi.“

Protestuotojai reikalavimus valdžiai prie šalies valdančiųjų būstinės dėsto kaip tik tuo metu, kai kitoje Žemės rutulio pusėje Europos Parlamentas priėmė rezoliuciją, pripažinusią klimato kaitą „ekstremalios svarbos“ klausimu ir raginančią šalis ir bendriją labiau saugoti gamtą.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes vis dar laukiame Konservatorių ir „Brexit“ partijų lyderių, bet jie iki šiol neatvyko. Vietoje jų – priminimas. Ledynai tirpsta, kol viso pasaulio politikai niekaip nesugeba sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų taršos ir temperatūros kilimo“, – sako žurnalistas Krishnan Guru-Murthy.

REKLAMA

Taip prasidėjo rinkiminiai debatai apie klimatą „Channel 4“ televizijoje, į kuriuos atsisakė atvykti premjeras Borisas Johnsonas. Konservatoriai jau apskundė britų televizijos sprendimą pakeisti premjerą ledo gabalu.

O tuo pat metu prieš taršą kovoja ir aktyvistai Rusijoje. Protestuotojai plakatą su užrašu „Sveiki atvykę į sąvartyną“ iškabino Sankt Peterburge, kur atvyko urano atliekų krovinys iš Vokietijos kompanijos „Uranco“ – antros pagal dydį branduolinio kuro gamintojos pasaulyje:

„Faktiškai į Rusiją įvežama tai, ko pačiai vokiečių kompanijai „Urenco“ nereikia. Ekologinės organizacijos reikalauja panaikinti šias sutartis, kaip neteisėtas ir siekiančias apeiti įstatymus. Manome, kad toks transportavimas turi nedelsiant liautis.“

Rusijoje įstatymiškai draudžiama importuoti ir eksportuoti radioaktyvias atliekas saugojimui ir perdirbimui. Bet pasak aktyvistų, valstybinė kompanija „Rosatom“ – būtent tuo ir užsiima. Atliekas iš Vokietijos esą išveža į sandėlius Sibire.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų