REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europarlamentarai didžiule balsų persvara pritarė rezoliucijai, kuri ragina Rusiją nutraukti pradėtą baudžiamąjį persekiojimą prieš Sausio 13-osios bylos teisėjus, prokurorus ir tyrėjus.

Europarlamentarai didžiule balsų persvara pritarė rezoliucijai, kuri ragina Rusiją nutraukti pradėtą baudžiamąjį persekiojimą prieš Sausio 13-osios bylos teisėjus, prokurorus ir tyrėjus.

REKLAMA

Šiame europarlamentarų posėdyje Strasbūre priimtas istorinis spendimas Lietuvai ir Europai. Bent taip jį vadina teisingumo ministras Elvinas Jankevičius. Būtent šiandien iš Europos Parlamento – didelį autoritetą turinčios tarptautinės tribūnos – nuskambėjo raginimas Maksvai nutraukti pradėtą baudžiamąjį procesą prieš Sausio 13-osios bylos teisėjus, prokurorus ir tyrėjus. Rezoliucija dėl Rusijos persekiojamų Lietuvos teisėjų, prokurorų ir tyrėjų priimta 493-imis balsais už ir 43-imis balsais prieš. 86 europarlamentarai susilaikė.

„Visų pirma, tai buvo parodytas didžiulis solidarumas. Mums tai labai svarbu. Ir toje rezoliucijoje yra labai konkrečių nuostatų, iš kurių bene svarbiausia, aišku, ta, kad Parlamentas pasmerkė tokius Rusijos veiksmus, kad solidarizuojasi su Lietuvos teisėjais, prokurorais tyrėjais“, – sako europarlamentarė Rasa Juknevičienė.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos europarlamentarams pavyko įtikinti kolegas, kad Rusijos paskelbtas Lietuvos teisėjų ir pareigūnų persekiojimas taptautiniu mastu – politizuotas ir pažeidžia tarptautinės teisės principus. Rezoliucija leidžia manyti, kad persekiojami Lietuvos pareigūnai bus apsaugoti nuo Rusijos keršto, o  besislapstantys Sausio 13-osios bylos kaltinamieji vieną dieną sulauks teisingumo.

REKLAMA

„Perspėja šalis, kad jos nebendradarbiautų su Rusijos federacija, atskleisdamos asmens duomenis apie persekiojamus pareigūnus Rusijos federacijai. Reikalauja, kad Rusijos federacija nutrauktų šitas bylas, yra informuojamas Interpolas, yra taip pat informuojamos institucijos ES ir narės šalys, kad yra tokia byla, kad jos stebėtų šitą procesą. Ir taip yra informuojama Rusijos federacija ir Baltarusija, kurios slepia pareigūnus ir kviečia Rusijos federaciją bendradarbiauti šitoje svarbioje byloje“, – teigia R. Juknevičienė.

Rusija dar balandį iškėlė bylą nuosprendį Sausio 13-osios byloje paskelbusiems trims Lietuvos teisėjams. Anksčiau Maskva pareiškė kaltinimus už akių ir bylą tyrusiam buvusiam prokurorui Simonui Slapšinskui. Jis kaltinamas neteisėtu Rusijos piliečių baudžiamuoju persekiojimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų