REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
16
Protestas (tv3.lt fotomontažas)

Dalis Lietuvos ugdymo įstaigų nuo darželių iki universitetų ketvirtadienį užvėrė savo duris dviem valandoms, taip sustabdydamos ugdymo procesą ir reikalaudamos Vyriausybės skirti daugiau lėšų švietimui.

16

Dalis Lietuvos ugdymo įstaigų nuo darželių iki universitetų ketvirtadienį užvėrė savo duris dviem valandoms, taip sustabdydamos ugdymo procesą ir reikalaudamos Vyriausybės skirti daugiau lėšų švietimui.

REKLAMA

Įspėjamasis dalies švietimo bendruomenės streikas trunka nuo 8 iki 10 val., nors kai kur, pavyzdžiui darželiuose, streikas prasidėjo dar 7 val. ryto. 

Ginčui išspręsti – 10 dienų

Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos (LŠMPS) vadovas Egidijus Milešinas skaičiuoja, kad ketvirtadienio rytą streikavo apie 400 mokyklų. Vis dėlto, streikui pasibaigus, E. Milešinas pripažįsta, kad streikas nėra jokia šventė ir pedagogų bendruomenei liūdna, kad reikėjo to imtis.

„Aš tikiuosi, kad tai buvo rimtas signalas Vyriausybei, ir dabar tikrai Vyriausybės rankose visi įrankiai“, – tv3.lt kalbėjo E. Milešinas.

REKLAMA
REKLAMA

Penktadienio rytą profsąjungos atstovai Švietimo ir mokslo ministerijoje renkasi į taikinimo komisiją ir E. Milešinas tikisi konkrečiai išgirsti, kad ministras laikysis savo įsipareigojimų, antraip laukia tikrasis streikas.

REKLAMA

„Pagal visas procedūras, taikinimo komisija turi išspręsti ginčą per 10 dienų. Aišku, jeigu matysime, kad Vyriausybė nesileidžia į kalbas, mes komisijos metu rašysime nesutarimų protokolą ir eisime į tikrąjį streiką. Tikrai nesame tokie naivūs, kad leistume manipuliuoti tas 10 dienų, laukti. Jeigu matysime, kad niekas nejuda ta linkme, tikrai eisime į streiką“, – patikino E. Milešinas. 

LŠMPS vienija daugiau nei 10 tūkst. narių visoje Lietuvoje ir yra didžiausia Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijai priklausanti profesinė sąjunga.

REKLAMA
REKLAMA

Ketina nedirbti

Vilniaus universitetas dar trečiadienį surengė protesto akciją „Diplomas už ačių“, kurios metu universiteto rektorius Artūras Žukauskas praeiviams Vilniaus Vinco Kudirkos aikštėje išdalino šimtus simbolinių aukštojo mokslo diplomų. 

Jei Vyriausybė nesiims didinti finansavimo švietimui, A. Žukauskas žadėjo, kad universiteto personalas išeis neterminuotų atostogų.

TV3 Žinių siužetą apie mokytojų streiką galite pamatyti žemiau:

 

„Žmonės yra pervargę, jie gauna labai mažus atlyginimus, išsekę. Mes, kaip viešoji įstaiga, turime teisę bet kada skelbti poilsio dienas, tai poilsiausime, kiek reikia, kol nepailsėsime“, – tv3.lt kalbėjo rektorius A. Žukauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėstytojai reikalauja, kad jiems ir neakademiniams darbuotojams augtų atlyginimai.

„Galų gale norime, kad valstybėje būtų įvesta tvarka, kad žmonės gautų atlyginimus pagal jų kompetenciją, atsakomybę ir darbo svarbą. Bet, kaip suprantame, mūsų darbas nelabai yra svarbus šitoje valstybėje“, – sakė rektorius.

Trečiadienio popietę A. Žukauskas susitiko su Vyriausybės atstovais. Po susitikimo vicekancleris Deividas Matulionis žadėjo, kad valstybės biudžeto projektą ketinama grąžinti Seimui su šiek tiek pakeistais skaičiais“, skirtais švietimui, tačiau, pasak vicekanclerio, dėl biudžeto geriau neturėti „nepagrįstų iliuzijų“. 

REKLAMA

Savo ruožtu E. Milešinas vicekancleriui perduoda, kad profsąjungos nepagrįstų lūkesčių ir neturi.

„Mūsų lūkesčiai tikrai pagrįsti, nes tai nuo liepos pradžios susitarta ir tai nėra kažkokie išpūsti reikalavimai ar panašiai. Mūsų lūkesčiai tikrai yra pagrįsti ir aš tikiuosi, kad jie visi bus išpildyti“, – vylėsi E. Milešinas.

Žadėjo didesnius atlyginimus

Portalas tv3.lt primena, kad švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius 2019 m. birželį kartu su dalimi pedagogų profesinių sąjungų pasirašė kolektyvinę sutartį dėl pedagogų atlyginimų didinimo 2020 metais.

Sutarta nuo 2020 m. rugsėjo 1 d. ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo pedagogų pareiginės algos koeficientus sulyginti su bendrojo ugdymo mokytojų koeficientais, kartu visus koeficientus padidinant 10 procentų. Sutarta, kad iki 2025 m. pasiekti, kad mokytojų VDU sudarytų 130 proc. šalies VDU.

REKLAMA

Numatytiems įsipareigojimams kitąmet reiktų papildomai skirti 117,6 mln. eurų, tačiau pirminiame valstybės biudžeto projekte numatyta skirti tik 55 mln. eurų. Tai įsiutino pedagogų profsąjungas, kurios pagrasino streiku, jei įsipareigojimai nebus įgyvendinti.

Ministras A. Monkevičius pripažino, kad kitų metų biudžete susitarimai su pedagogų profsąjungomis nėra iki galo įgyvendinti. Ministras žadėjo ieškoti daugiau lėšų, kad atlyginimų kilimas būtų spartesnis, bet suma vis tiek nepasiektų žadėtų 117 mln. eurų.

Vidutinis mokytojų atlyginimas šių metų antrąjį ketvirtį buvo 877 eurai „į rankas“, o dirbančiųjų aukštojo universitetinio mokslo srityje – 1071 euras, rodo Statistikos departamento duomenys.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų