REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seime kelią skinasi prezidento Gitano Nausėdos siūlymas kitąmet pensijas didinti dar 3 eurais. Valdančiųjų lyderis Ramūnas Karbauskis tvirtina, kad biudžete bus surasta pinigų maksimaliai padidinti pensijas. Tiesa, kol kas dar neaišku, kieno sąskaita tai bus padaryta. Opozicija rėžia, kad jau dabar biudžetas yra populistinis ir neaišku, kokiu būdu bus padidintos senatvės pensijos.

Seime kelią skinasi prezidento Gitano Nausėdos siūlymas kitąmet pensijas didinti dar 3 eurais. Valdančiųjų lyderis Ramūnas Karbauskis tvirtina, kad biudžete bus surasta pinigų maksimaliai padidinti pensijas. Tiesa, kol kas dar neaišku, kieno sąskaita tai bus padaryta. Opozicija rėžia, kad jau dabar biudžetas yra populistinis ir neaišku, kokiu būdu bus padidintos senatvės pensijos.

REKLAMA

Prie Kalvarijų turgaus savo rankomis rinktas žoleles pardavinėjanti Janina sako kasdien taip prie pensijos prisidurianti apie 10-15 eurų. 83-ejų Janina svajoja, kad jos pensija siektų bent 400 eurų.

Dabar Janina sako esanti priversta prekiauti žolelėmis tam, kad užsidirbtų sotesniam kąsniui:

„Dabar nepilni 300 eurų pensija, už butą sumoki, tai va, sėdžiu su vaistažolėmis – liepų žiedai, čiobreliai – ko tik reikia. Reikia dasidurti, kad man nesėdėti kur prie bažnyčios ranką ištiesus.“

Panašu, kad pensininkai vos sotesnio kąsnelio nuo kitų metų gali tikėtis. Valstiečių lyderis R. Karbauskis tikina, kad valdantieji palaimins prezidento G. Nausėdos siūlymą didinti senatvės pensijas.

REKLAMA
REKLAMA

Pritarus prezidento siūlymui, nuo kitų metų bazinės pensijos indeksavimo koeficientas padidėtų 1,83 procentinio punkto. O tai reiškia, kad pensijos didėtų 3,5 euro priklausomai nuo būtinojo stažo.

REKLAMA

Taip pat kitąmet pensijos bus indeksuojamos ir pagal anksčiau Vyriausybės nustatytą tvarką. Dėl indeksavimo visos pensijos augs maždaug 8 procentais – tai yra vidutiniškai 30 eurų. Taigi, iš viso, su palaimintu prezidento siūlymu, pensijos kitąmet didėtų 33 eurais.

„Prezidento pasiūlymas papildomai padidina tą didėjimą 30 milijonų eurų, tai iš viso 400 milijonų eurų bus skirta pensijų didėjimui. Tai yra, valstybė gali sau tai leisti. Mes tikrai nematėme problemos. Tiesiog prezidento siūlymas šiek tiek neplanuotas ta prasme, kad jisai yra ne ilgaamžis arba neilgalaikis, pasiūlymas suformuluotas tik šiais metais“, – sako R. Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA

O itin mažas pensijas gaunantys senjorai guodžiasi, kad jiems neužtenka pinigų net pragyvenimui, tad net ir šioks toks pensijų padidinimas leistų lengviau atsikvėpti.

„Galėtų ir seimūnai trupučiuką susiveržti diržus. Aš, pavyzdžiui, nedidelę pensiją gaunu. Vos vos išgyvenu. Pensija – 238 eurai, maža“, – sako pensininkė Danutė.

„Svarbu padidins, o ne sumažins ir tuo reikia džiaugtis. Kiek leidžia galimybės valstybei, tiek mus paremia ir ačiū už tai.“

Tiesa, kol kas nėra aišku, kieno gi sąskaita bus pamaloninti pensininkai. Opozicinių konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis tikina, kad dabartinis biudžetas yra populistinis: jame įsipareigojimų daugybė, o galimybių juos įgyvendinti – mažai:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aišku, kad biudžeto formavimas yra labai sudėtingas procesas ir prezidentui tai yra labai sudėtinga padaryti su valdančiąja dauguma, kuri nekomunikuoja, nebendrauja ir nenori jo palaikyti. Antras dalykas – biudžetas bus populistinis, siekiantis sutelkti kuo daugiau balsų kitiems rinkimams.“

Maža to, Socialinių reikalų ir darbo komitetas prezidento siūlymą didinti pensijas šiek tiek pakoregavo. Pasirodo, bus siekiama atidėti padidintos pensijos išmokėjimą pusei metų, mat iki šiol patys valdantieji nežino, iš kur paimti pensijoms reikalingų pinigų.

„Įsigaliojimas, kaip ir numatyta projekte, nuo 2020 metų sausio 1 dienos. Tačiau išmokėjimas pensijos tos padidintos bazinės dalies bus tiktai birželio-liepos mėnesiais, tačiau bus kompensuojama už laikotarpį nuo sausio pirmos dienos arba birželio ar liepos. Ta visa suma 18 ar 21 euras bus išmokama iš karto. O po to mokėjimai bus kiekvieną mėnesį“, – kalbėjo komiteto pirmininkė Rimantė Šalaševičiūtė.

REKLAMA

Seimas linkęs pritarti, kad kitąmet ir metais vėliau neapmokestinamas pajamų dydis (NPD) didėtų ne daugiau nei 100 eurų. Kitąmet NPD siūloma didinti 100 eurų iki 400 eurų. Tačiau jo taikymo riba būtų sumažinta iki 1,5 vidutinio darbo užmokesčio. O dėl to esą labiausiai nukentės jauni dirbantys ir vidutinius atlyginimus gaunantys žmonės.

„Vyriausybė, jeigu taip vaizdžiai pasakyčiau, pažadėjo kaimynus pakviesti dideliai puotai, atėjo kaimynai, atsidarė šaldytuvą, mato, kad gali iškepti tik kiaušinienę. Arba kitais žodžiais, pažadėjo steiką, o vedasi kebabo. Vyriausybė iš tiesų nesuplanavo tinkamai savo resursų, nesuplanavo to, ką gali įgyvendinti. Ir mato, kad pažadėdama milijardą milijonui dabar negali tesėti savo pažadų“, – sako Seimo narys Mykolas Majauskas.

Seime už prezidento pataisas dėl pensijų didinimo balsavo 97 Seimo nariai, susilaikė du. Galutinai dėl pensijų didinimo bus balsuojama vėliau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų