REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas grąžina vyriausybei taisyti biudžetą. Jame – daugybė naujų mokesčių. Kartu vyriausybei pavesta sugalvoti, iš kur paimti pinigų dosniai pridalintiems pažadams didinti socialines išmokas, vaiko pinigus ir biudžetininkų algas.

Seimas grąžina vyriausybei taisyti biudžetą. Jame – daugybė naujų mokesčių. Kartu vyriausybei pavesta sugalvoti, iš kur paimti pinigų dosniai pridalintiems pažadams didinti socialines išmokas, vaiko pinigus ir biudžetininkų algas.

REKLAMA

Seimas Vyriausybei parengė galvosūkį, kaip įgyvendinti valdančiųjų išdalintus pažadus pagerinti gyvenimą labiausiai skurstantiems ir mažiausiai uždirbantiems. Valdantieji prisižadėjo didinti minimalią algą, pensijas, vaiko pinigus, biudžetininkų, mokytojų, medikų, socialinių darbuotojų algas. Nors biudžetas net 10 procentų didesnis nei pernai, visiems pinigų neužtenka. Aiškėja, kad net ir iš suplanuotų naujų mokesčių, tarp kurių ir automobilių registracijos, ir nekilnojamojo turto mokesčiai, vargu ar bus pakankamai surinkta. Valdantiesiems nepavyksta sudurti biudžeto galų ir kitąmet numačius dar labiau branginti stiprų alkoholį, rūkalus.

Seimas vyriausybei grąžina biudžetą, kuriame žioji 200 mln. eurų skylė.

„Iš tikrųjų buvo mažiau aiškumo pristatant biudžetą, ne visiškai teisingai, Finansų ministerija po vieną mokestį pristatinėjo kasdien, paskatino ir Seimo narius teikti. Biudžetas privalo būti subalansuotas. Kitaip negalim apginti jo Briuselyje. Kurios išlaidos nukentės, kurių prisiūlė, čia jau kitas klausimas“, – sako Seimo narys, socialdarbietis Gediminas Kirkilas.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas Gitanas Nausėda yra pasiūlęs savo viziją, iš ko papildyti biudžetą – sumažinti ūkininkų dyzelino lengvatą, labiau apmokestinti lengvatose skendinčią individualią veiklą bei pajamas iš turto. Tačiau valdantieji į prezidento siūlymus žiūri pro pirštus.

REKLAMA

„Tikiuosi, kad biudžetas bus priimtas toks, kuris atitiks visuomenės poreikius ir bus subalansuotas“, – pasakoja LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Pigų žemdirbių dyzeliną branginti nesutinkantys valdantieji užsimojo dar ir sumažinti jų mokamus „Sodros" mokesčius, kas gali dar labiau padidintų biudžeto deficitą.

„Dar anksti būtų vertinti pačią skylę. Dar mokestiniai įstatymai yra eigoje. Vertinti, kokia skylė bus, tik po to, kai priimsime mokestinius įstatymus. Šiai dienai anksti vertinti“, – teigia komiteto pirmininkas Vilius Ąžuolas.

REKLAMA
REKLAMA

Nepaisydami perspėjimų, kad gali prieštarauti europinei teisei, valdantieji ir toliau ketina nuo Naujųjų metų įvesti stambių prekybos įmonių bei bankų mokesčius. Iš jų tikisi per metus į biudžetą surinkti iki 100 mln. eurų. Valdantieji prisižadėjo didinti galybę socialinių išmokų ir dabar vyriausybei perduoda viską iškuopti.

„Komitetai, frakcijos, Seimo nariai prisiūlė už kelis šimtus milijonų pasiūlymų. Visus įvertinsime ir apsvarstę suformuosime tokį biudžetą, kuris atitiktų fiskalinę drausmę, būtų realistiškas, mažintų skurdą, didintų efektyvumą ir, žinoma, subalansuotas. Mes pajėgūs tokį biudžetą suformuoti“, – kalbėjo finansų ministras Vilius Šapoka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar valdantieji nenugramzdins Lietuvos į didesnes skolas, jau abejoja ir Lietuvos bankas, perspėdamas, kad naujieji mokesčiai didins infliaciją ir guls ant eilinių vartotojų pečių.

„Pagrindinė mūsų baimė yra ta, kad eilinį kartą kitų metų biudžete yra planuojamos pajamos iš geresnio mokesčių administravimo. Mes tokius skaičius esame matę ir anksčiau. Bet kai žiūrime į įvykdymą, labai pasigirti nėra kuo. Kalbant apie šiuos metus matome, kad PVM planas nėra vykdomas“, – sako Lietuvos banko ekonomistas Vaidotas Tuzikas.

Iki Naujųjų metų, kai numatyta įvesti naujus mokesčius, beliko mėnuo. Tačiau iki šiol neaišku, kokių jų tikėtis.

REKLAMA

„Kas galėtų paneigti, kad vyriausybė ir valdančioji dauguma ne tik kad atsisakė visų tų sprendimų, kuriais buvo siūloma mokesčius žemės ūkio verslui padidinti, bet nutarė kaip kompensaciją dar ir pamažinti. Kad tik kažkas žalius kryžius iš laukų susirinktų. Akivaizdu, kad tai būtų dar vienas naujas gyvulių ūkis“, – pasakoja Seimo narė, konservatorė Ingrida Šimonytė.

„Pajus didesnę mokesčių naštą visų pirma vidutinė klasė. Jų bankų paskolos bus apmokestintos, jų nekilnojamąjį turtą grasinama apmokestinti. Jiems yra nedidinamas neapmokestinamas pajamų dydis kaip buvo pažadėta“, – teigia Seimo narys, liberalas Simonas Gentvilas.

„Pažadų kiekis buvo labai didelis, reikia pamaloninti visus po kažkiek, bet ne iki galo, kaip buvo žadėta. Tai yra didžiausia problema“, – kalbėjo A. Sysas.

Nesugebėdami suderinti biudžete norų su galimybėmis, panašu, kad valdantieji jį lopys paskutinėmis metų dienomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų