REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno mokslininkai sukūrė natūralios kilmės vaistus širdies ritmo sutrikimams gydyti. O tam pasitarnavo penki metai darbo ir Lietuvos patvorių ir griovių augalas, mažai kam girdėta kvapioji aniužė. Atradimas patentuotas, tačiau kol vaistai pasieks sergančiuosius praeis dar nemažai laiko.

Kauno mokslininkai sukūrė natūralios kilmės vaistus širdies ritmo sutrikimams gydyti. O tam pasitarnavo penki metai darbo ir Lietuvos patvorių ir griovių augalas, mažai kam girdėta kvapioji aniužė. Atradimas patentuotas, tačiau kol vaistai pasieks sergančiuosius praeis dar nemažai laiko.

REKLAMA

Grioviuose, pakelėse ar prie apleistų sodybų įprastai vešintis augalas – kvapioji aniužė – gerokai nustebino Kauno mokslininkus. Po penkerių metų tyrimų, jie skelbia neįtikėtiną atradimą. Iš šio augalo sukurtas pirmasis Lietuvoje natūralios kilmės vaistinis preparatas. Paaiškėjo, kad savyje aniužė slepia ypatingas savybes, galinčias gydyti širdies ritmo sutrikimus.

„Mes pastebėję šitą aritminį poveikį stengėmės vaistą užpatentuoti, kad būtume pirmieji ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje“, – sako LSMU Farmacijos fakulteto profesorė Jurga Bernatonienė.

REKLAMA
REKLAMA

Medikai atviri, pradėję tyrimus tikrai nesitikėjo tokio stulbinančio rezultato. Norėjo išsiaiškinti kokias veikliąsias medžiagas kvapioji aniužė turi ir kaip jas geriausia išgauti. Šį Lietuvoje jau sulaukėjusį vaistinį augalą pasirinko dėl to, kad pasaulyje ji beveik netyrinėta, mažai informacijos, nebūta ir eksperimentų.

REKLAMA

„Bėgant laikui ir vykdant eksperimentus iš technologinės srities, mes lygiagrečiai atlikome ir biologinius tyrimus ir vienas iš jų buvo antiaritminio poveikio nustatymas, kuris gavosi netikėtai. Be abejo bendradarbiaujant ir su kitos srities mokslininkais, tai galima sakyti, kad čia toks atsitiktinumas“, – pasakoja doktorantė Lauryna Pudžiuvelytė.

Mažai kam girdėta kvapioji aniužė skleidžia malonų švelniai mėtinį aromatą, kurio ruošiant žaliavą ir malant augalą prisipildo visa laboratorija.

Šiandien mokslininkai sako, kad šie vaistai gali stipriai į gerąją pusę pakoreguoti ir skaudžią mirčių nuo širdies ir kraujagyslių ligų statistiką. Ne tik Lietuvoje ir pasaulyje, daugiausia žmonių miršta sutrikus širdies ritmui. Tad vaistų paieškos nuo šios ligos vyksta nuolat. Šis atradimas teikia vilčių išsaugoti daug gyvybių.

REKLAMA
REKLAMA

„Buvo patikrintas ant širdies tiesiogiai, buvo matuotas širdies elektrinis aktyvumas. Ir nustatėme, kad šitas vaistas gali veikti, kaip pirmos klasės antiarimtinis preparatas, kad jis gali efektyviai pašalinti susidariusius ektopinius židinius, arba liaudiškai dar vadinamus širdies permušimus“, – teigia Kardiologijos instituto vyr. mokslo darbuotoja Regina Mačianskienė.

Yra sukurta daug sintetinių vaistų, bet, anot mokslininkų, tyrimai atskleidė, kad iš aniužės pagamintas vaistinis preparatas turi mažiausią šalutinį poveikį. Mokslininkai prasitaria, kad kvapiojoje aniužėje slypinčios galios gali tapti perversmu medicinoje.

„Pastebėjome, kad mūsų šitas pagamintas vaistinis preparatas gali turėti ir kitų šiai dienai aktualių indikacijų. Galvojame apie potencialaus preparato, pasižyminčio priešvėžiniu veikimu paieškas“, – kalbėjo LSMU Farmacijos fakulteto profesorė Jurga Bernatonienė.

Tiesa, kol kas skubėti į vaistines ten tikintis rasti naujųjų širdies ritmo sutrikimą gydančių vaistų nėra prasmės. Mat preparatas kol kas tik patentuotas tarptautiniu mastu. Tad gali prabėgti ne vienas mėnuo, kol kažkas įsigis patentą ir prasidės vaistų gamyba – tabletėmis, kapsulėmis ar sunkiau praryjantiems – skystu pavidalu . Tuo jau domisi dvi įmonės, yra vilčių, kad šie vaistai pirmiausia bus pasiūlyti Lietuvos gyventojams. Beje medikai įspėja, nepulti rinkti ir šio vaistinio augalo, mat netinkamai jį vartojant gali ne padėti sau, o pakenkti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų