REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo narė Dovilė Šakalienė siūlo nebebausti sekso paslaugas teikiančių prostitučių, o bausmes didinti seksą už pinigus perkantiems vyrams ir moterims. Tokios įstatymo pataisos Seime jau skinasi kelią. Anot kai kurių Seimo narių, bausti prostitučių negalima, vietoj baudų joms reikalinga profesionali pagalba. Tuomet esą mažėtų ir prostitucijos mastai.

Seimo narė Dovilė Šakalienė siūlo nebebausti sekso paslaugas teikiančių prostitučių, o bausmes didinti seksą už pinigus perkantiems vyrams ir moterims. Tokios įstatymo pataisos Seime jau skinasi kelią. Anot kai kurių Seimo narių, bausti prostitučių negalima, vietoj baudų joms reikalinga profesionali pagalba. Tuomet esą mažėtų ir prostitucijos mastai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jums reikia apsispręsti, ar prostitucija yra reiškinys, kuris Jums patinka, ar ne. Ir jeigu prostitucija nepatinka mums visiems, tai tada turbūt yra logiška imtis tų priemonių, kurios efektyviau padeda sumažinti prostitucijos mąstą“, – sako Seimo narė Dovilė Šakalienė.

REKLAMA

Šiems parlamentarės Dovilės Šakalienės žodžiams Seimas vakar pritarė bendru sutarimu. Seimo komitetai imasi svarstyti įstatymų pataisas, kurioms įsigaliojus teisėsaugos požiūris į sekso paslaugas kardinaliai pasikeis.

Šiuo metu už administracinius nusižengimus, vertimąsi prostitucija ar atlygintiną naudojimąsi prostitucijos paslaugomis prostitutės ir jų klientai baudžiami baudomis nuo 90 iki 140 eurų. Jei pažeidėjai įkliūva antrą kartą bauda didėja iki 300 eurų. Kasmet policija pažeidėjus skaičiuoja šimtais. Tačiau, Seimo nariai, aiškina, kad tokia sistema neveikia.

REKLAMA
REKLAMA

„Deja, visiškai nemažėja prostitucijos lygis Lietuvoje. Lygiai taip pat ir prekybos žmonėmis lygis. Tyrimai liudija, kad tik tose šalyse, kuriose taikomas tas vadinamasis aboliucionistinis arba šiaurietiškas, kaip baudžiamas tik sekso pirkėjas, o prostitucijoje išnaudojamoms mergaitėms ir moterims yra pasiūloma pagalba, ir išėjimo iš prostitucijos programos tik ten mažėja prostitucijos lygis“, – teigia D. Šakalienė.

„Yra kelios šalys, kurios po antrojo pasaulinio karo neuždraudė prostitucijos. Ir jos turėjo ir iki šiol turi didžiausias problemas. Jeigu per 5 metus buvimo tokioje profesijoje metus, daugiau negu pusė. 80% tų moterų dingsta be žinios, yra nužudomus, nusižudo, suserga depresija, nepagydomomis ligomis“, – pasakoja Vilniaus moterų namų direktorė Lilija Henrika Vasiliauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pataisų autorė kartu su nevyriausybinėmis organizacijomis aiškina, kad bausti išnaudojamų moterų negalima. Esą situaciją galima suvaldyti tik padedant prostitutėms, pavyzdžiui, suteikiant joms profesionalią psichologų, kitų specialistų pagalbą.

„Moterų ir merginų tikrai yra prasta sveikatos būklė. Absoliuti dauguma merginų serga priklausomybėmis. Jokių pinigų jos neturi. Jos neturi iš ko susimokėti baudų. Tam, kad susimokėti baudas, jos vėl parduoda savo kūną. Dar labiau blogėja jų būklė ir tikrai jų neatbaido“, – mano D. Šakalienė.

REKLAMA

Dėl to, anot idėjos autorių, visą atsakomybę reikia perkelti sekso paslaugų pirkėjams, kurie per dažnai išvengia atsakomybės. Pavyzdžiui, 2018-ais metais baudas už vertimąsi prostitucija gavo beveik 300 asmenų, o nubaustų klientų skaičius nesiekė nė trisdešimties.

„Realybėje baudžiamos tik tai prostitucijoje esančios moterys ir merginos. Jų yra nubaudžiama šimtai. Tai per paskutinius penkerius metus apie 800. Per tą laiką per metus keliolika, maksimum dvidešimt keli vyrai“, – kalbėjo D. Šakalienė.

 Jei Seimui pavyks Skandinavišką logiką perkelti į Lietuvos įstatymus, merginoms dabar taikoma administracinė atsakomybė būtų panaikinta, jos būtų iš viso nebaudžiamos. O paslaugas perkantys vyrai sulauktų griežtesnių bausmių, už šį baudžiamąjį nusižengimą būtų skiriamas areštas arba bauda. Mažiausia bauda už baudžiamąjį nusižengimą šiuo metu siekia 570 eurų.

REKLAMA

Štai, ką mano žmonės:

„Tai yra nesąmonė. Kad ir kiek baustų pirkėjus, vis tiek liks pirkėjų. Tai realiai nei to, nei to bausti negalima. Tiesiog reikėtų aiškintis iš kur tas klanas ateina, iš kur tas visas verslas.“

„Jau seniai šitą reikalą reikia legalizuoti, pasibandyti ekonomiškai šitą reikalą. Yra Europoje valstybių, kurios legalizavo prostitucija, ir viskas ok su tuo.“

„Moteris paprasčiausiai yra auka šitame reikale. Už ją sprendžia vis tiek „supermenai“, kurie ten stovi, ar kaip jie ten…“

„Galbūt ir pavyks. Gal ir vyrus geriau reiktų, nes jie eina.“

„Nebus paklausos, nebus pasiūlos.“

„Aš manau, ir tuos, ir tuos reikia bausti.“

„Čia išviso nieko nereiktų bausti, tiesiog eiti link to, kad išviso tą prostituciją kažkaip tai šalinti iš visuomenės, iš erdvės.“

„Dėl moterų kas liečia, tais psichologinės pagalbos tikrai reiktų, aš nemanau, kad moteris, kuri jaučiasi gerai, užsiimtų šituo verslu.“

 Jeigu pataisas ir toliau rems Seimas, nauja tvarka turėtų įsigalioti kitų metų pavasarį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų