REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugiau nei 200 000 eurų – tiek lietuviai suaukojo Alytaus gelbėtojams – ugniagesiams, dešimt dienų kovojusiems su gaisru padangų įmonėje. Tautiečių aukų dydžiai svyravo nuo 73 centų iki dešimties tūkstančių eurų. Kiek pinigų iš šios sumos atiteks gaisre plušusiems ugniagesiams ir kiek planuojama atriekti gaisro padarinių likvidavimui.

Daugiau nei 200 000 eurų – tiek lietuviai suaukojo Alytaus gelbėtojams – ugniagesiams, dešimt dienų kovojusiems su gaisru padangų įmonėje. Tautiečių aukų dydžiai svyravo nuo 73 centų iki dešimties tūkstančių eurų. Kiek pinigų iš šios sumos atiteks gaisre plušusiems ugniagesiams ir kiek planuojama atriekti gaisro padarinių likvidavimui.

REKLAMA

Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis savivaldybės tarybos nariams aprodo gaisravietę. Gaisras užgestinas, ugniagesių sunkiosios technikos čia jau nebėra. Tačiau problemos niekur nedingo. Meras niršta, kad spleškėjusių padangų kalnai čia teberiokso. Anot Cesiulio, nors gaisro vietoje nuolat dirba įvairiausi specialistai, savivaldybė nežino nei, ką čia veikia vis atvažiuojantys tyrėjai, nei kada pavojinga masė mus išvežta.

„Kiekvieną dieną čia atvažiuoja daugybė komisijų. Kurios matuoja, skaičiuoja, kilnoja. Žiūri, sprendžia kažką, bet kol kas nežinau, nei kada bus išvežta, nei kas veš, nei kas už tai bus atsakingas.Norėtųsi labai aiškaus žinojimo, kada pradės vežti, kada atkraustyti šituos sandėlius“, – sako Alutaus m. meras Nerijus Cesiulis.

REKLAMA
REKLAMA

Krūvos degėsių – tik viena bėda. Antra, pasak alytiškių mero, gaisravietės rūsiuose susikaupęs ant liepsnų lietas, užterštas vanduo.

„Mums yra aktualus klausimas dėl vandens esančio rūsiuose, kur jis nubėga, kaip jį utilizuoti.  Mes sprendžiame su savo specialistais, bet kol kas viską sprendžiam savo jėgomis“, – teigia N. Cesiulis.

REKLAMA

Aplinkos ministras šiandien pranešė, kad pavojingos atliekos bus pradėtos vežti šią savaitę, o rūsiuose susikaupęs vanduo bus valomas ir siurbiamas.

„Kalbam apie stambias atliekas. Dėl vandens yra atlikti tyrimai. Vandenyje yra viršijami tik cinko. Panaudoju biologinį preparatą šiuo metu vyksta nusodinimas smalkių. Vanduo gryninamas, ir po truputį jis bus išpumpuojamas“, – kalbėjo ministras Kęstutis Mažeika.

Alytaus miesto savivaldybė skaičiuoja ne tik tonas atliekų, bet ir pinigus, kuriuos lietuviai suaukojo gaisrą gesinusiems gelbėtojams. Šios dienos duomenimis, jau paaukota 209 000 eurų.

REKLAMA
REKLAMA

„Paaukota virš 200 000. Ir mes šiandieną sprendžiame, kaip tuos pinigus padalinti. Vienas, kur gaisro padariniams likviduoti suma, kurios negalime dalinti, tai suma, kuri yra skirta likvidacijai. O visos kitos sumos, kurios sumos skirtos ugniagesiams bus padalintos visiems vienodai. Išskyrus, mes jau su komisija aptarėm, kad praktikantams bus mažesnė suma, nes jie daugiau „šlangas“ tampė, nebuvo pačiame gaisro židinyje“, – pasakoja N. Cesiulis.

Iš 209-ių tūkstančių eurų, 39-i tūkstančiai bus skirti gaisro padarinių likvidavimui. Visa likusi suma tai yra 170-imt tūkstančių eurų bus padalinti ugniagesiams. Kiek dirbo ugniagesių gaisravietėje, savivaldybė dar tikslinasi. Tačiau preliminariai skaičiuoja, kad padangų perdirbimo gamykloje plušo apie 300-ai pareigūnų. Tokiu atveju kiekvienam jų turėtų tekti po 566-is eurus. Tiesa, suma kiekvienam ugniagesiui gali būti ir mažesnė, jei bus nuspręsta už vargą atlyginti ir ugniagesiams talkinusiems darbuotojams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Norime visiems lygiomis dalimis, nesvarbu ar tu dvi paras dirbai, ar tu tris paras dirbai, bet tiesiog lygiomis dalimis norim padalinti tuo pinigėlius. Norim parodyti dėmesį, norim parodyti, kad jie šaunuoliai ir mylim už tai, ką jie padarė mūsų miestui“, – teigia N. Cesiulis.

„Kaip kas dalins, tikrai, dėl tų pinigų tikrai čia niekas nekovoja. Vienas kitam priekaištų nesako, ar tu ten mažiau, ar daugiau buvai. Čia paliekam žmonėms, kurie aukojo. Jie ir nuspręs kaip padalinti“, – mano ugniagesių atstovas Algirdas Bautronis.

Kol Alytus jau planuoja išmokas ugniagesiams, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas dar neapsisprendė, kaip jis atlygins ar padėkos savo darbuotojams. Ugniagesių profsąjungos sako atvirai: geriausias padėka būtų didesnės algos.

REKLAMA

„Yra vertinamas pareigūnas. Geriausia būtų tuos pareigūnus įvertinti ir pakelti jiems atlyginimą. Tokias būtų ženklus ilgalaikis paskatinimas“, – pasakoja ugniagesių profsąjungos vadovas Saulius Džiautas.

Beje, vis dar yra atliekamas tyrimas, kaip ir ar tinkamai pareigūnai kovojo su liepsnomis. Ugniagesių profsąjungos aiškina, kad gaisravietėje pareigūnams trūko poilsio, netinkamai buvo organizuojamos pamainos bei saugus poilsis.

„Ypatingai mes akcentuojame, kad nebuvo sudarytos poilsio sąlygos. Kiek turi laiko, esant ekstremaliam įvykiui, sąlygai dirbti ugniagesys, kad nepaveiktų jo sveikatos. Ugniagesiams paaukota suma gali dar išaugti, mat aukos miesto gelbėtojams Alytaus savivaldybės nurodytomis sąskaitomis  bus renkamos iki šios dienos pabaigos“, – kalbėjo S. Džiautas.

Ugniagesiams paaukota suma gali dar išaugti, mat aukos miesto gelbėtojams Alytaus savivaldybės nurodytomis sąskaitomis  bus renkamos iki šios dienos pabaigos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų