REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Partizanų vadą Adolfą Ramanauską-Vanagą apšmeižęs Klaipėdos politikas Viačeslavas Titovas išmestas iš miesto tarybos. Atimti jam mandatą, remdamasi teismo verdiktu, nusprendė Vyriausioji rinkimų komisija. Pats Titovas, kuriam paskirta ir dešimties tūkstančių eurų bauda, sprendimu piktinasi, jis žada bylinėtis.

Partizanų vadą Adolfą Ramanauską-Vanagą apšmeižęs Klaipėdos politikas Viačeslavas Titovas išmestas iš miesto tarybos. Atimti jam mandatą, remdamasi teismo verdiktu, nusprendė Vyriausioji rinkimų komisija. Pats Titovas, kuriam paskirta ir dešimties tūkstančių eurų bauda, sprendimu piktinasi, jis žada bylinėtis.

REKLAMA

Per protestą apipiltas miltais, Viačeslavas Titovas piktinosi ir pažadus dalijo dar pernai vasarą. Tąkart buvo praėjusios vos pora dienų po skandalo, kai Klaipėdos miesto tarybos narys pareiškė, kad partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago iniciatyva buvo nužudyti 8 tūkstančiai žmonių. Dar praėjusios kadencijos metu uostamiesčio politikai patys Titovui grasino atimti mandatą, bet, nelaukdamas, kol bus išmestas,  jis pasitraukė pats.

Tačiau šį pavasarį rinkėjai vėl panoro V. Titovą matyti taryboje, taigi jis vėl atsidūrė miesto valdžios gretose. Vis dėlto savo žodį galiausiai tarė teismas – V. Titovas nuteistas už partizanų vado paniekinimą. Kadangi nuosprendis jau įsiteisėjo, Vyriausiajai rinkimų komisijai neliko nieko kita kaip atimti V. Titovui tarybos nario mandatą.

REKLAMA
REKLAMA

„Šioje situacijoje VRK apsiribojo formaliu teisės aiškinimu. Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymas numato, kad vienas iš tarybos nario įgaliojimo pasibaigimo pagrindų yra tas, kai asmens atžvilgiu priimamas apkaltinamasis teismo nuosprendis. Klaipėdos apygardos teismas tokį nuosprendį ir priėmė“, – sako VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė.

REKLAMA

Komisijos posėdyje Vilniuje pats V. Titovas nepasirodė, sprendimas jį pasiekė Klaipėdoje.

„Aš manau, kad VRK padarė didelę klaidą ir neteisingai įvertino įstatymą. Nenormalus dalykas, kai už tarybos narį balsuoja tūkstančiai klaipėdiečių, o pašalint gali 10 žmonių ar teisėjas. Klausimas – pas mus demokratinė valstybė arba teisėjų valstybė?“, – klausia politikas Viačeslavas Titovas.

V. Titovo nuomone, komisija išmesti jį iš tarybos sudėties galėjo tik tada, jei jam būtų pradėta apkalta. Beje, politikas turės susimokėti ir solidžią baudą. Pavasarį jam paskirta dvylikos tūkstančių eurų bauda, tačiau spalį ji sumažinta iki dešimties tūkstančių. Jau anksčiau V. Titovas yra pareiškęs, kad skųsis net Strasbūrui, dabar tikina pradėsiantis nuo aukštesnės instancijos Lietuvos teismų.

REKLAMA
REKLAMA

„Čia nenormalus dalykas, aš skųsiu šitą sprendimą, galbūt į Konstitucinį Teismą, jis galbūt susiaurins šitą punktą ir paaiškins, galima traktuoti kaip traktuoja VRK, ar negalima“, – teigia V. Titovas.

Adolfą Ramanauską-Vanagą, beje, prieš metus iškilmingai palaidotą greta valstybės vadovų Antakalnio kapinėse, žudynėmis apkaltinęs Titovas tąkart aiškino, kad rėmėsi informacija, rasta internete. Tą pačią teoriją apie partizanų vadą jis vėliau dėstė ir socialiniame tinkle, jos neišsigynė iki šiol. Istorikai tai iškart įvertino kaip dezinformaciją ir rusų ne vieną dešimtmetį skleidžiamą propagandą, esą tiriant partizanų veiklą negalima remtis vien KGB budelių bylomis. O dabar jau buvę Titovo kolegos Klaipėdos miesto taryboje ir tada, ir dabar tikina, kad šmeižtas Vanago atžvilgiu nieko bendra su žodžio laisve neturi, tad sveikina VRK sprendimą naikinti Titovo mandatą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai bus gera pamoka tiek pačiam Viačeslavui, tiek kitiems politikams. Mes nesame visiškai laisvi kalbėti, ką norime, tapdami tarybos nariais, politikais, mes duodame priesaiką“, – pasakoja tarybos narys Audrius Petrošius. 

„Mes, politikai, esame atsakingi už savo žodžius, veiksmus pilna apimtimi, todėl atsakomybė šiuo atveju yra akivaizdi“, – mano tarybos narys Edmundas Kvederis.

V. Titovą Klaipėdos miesto tarybos sudėtyje turėtų pakeisti pirma po brūkšnio likusi Ela Andrejeva.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų