REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klaipėdą pamėgo briedžiai. Drąsią patelę su dviem jaunikliais, vakarieniaujančią šalia judrios gatvės, užfiksavo uostamiesčio gyventojas. Gamtininkų teigimu, ne briedžiai atklysta į miestą, o miestas išdygo jų migracijos kelio viduryje.

Klaipėdą pamėgo briedžiai. Drąsią patelę su dviem jaunikliais, vakarieniaujančią šalia judrios gatvės, užfiksavo uostamiesčio gyventojas. Gamtininkų teigimu, ne briedžiai atklysta į miestą, o miestas išdygo jų migracijos kelio viduryje.

REKLAMA

Martynas rodo, ką grįždamas iš darbo pamatė greta miesto vienos judriausių Liepojos gatvės. Išvydus šį vaizdelį vyriškis kaip mato čiupo savo mobilųjį, kad viską įamžintų: briedžių šeimyną – patelę su dviem jaunikliais. Gyvūnai į nieką nekreipdami dėmesio kirto judrią gatvę ir štai taip sustojo paskanauti medžių lapais.

„Net nepagalvojau, kad filmuosiu, nes galvojau, kad pabėgs. Per metrą niekados taip ramiai pro mane briedis nebuvo praėjęs. Tai buvo kažkada tekę kanopą pagauti su automobiliu važiuojant, bet mieste ir dar trys, tai atrakcija“, – sako klaipėdietis Martynas Vainorius.

Vakarykštę atrakciją klaipėdiškiui primena ir toje pačioje vietoje dar šiandien matomi briedžių palikti pėdsakų. Martynas pasakoja, kad visą laiką kol buvo filmuojami, briedžiai tiesiog ramiai sau užkandžiavo. Jais pasigrožėti sustojo ir daugiau pro šalį važiavusių vairuotojų. Tiesa, gamtininkai sako, kad liudininkams labai pasisekė, mat šis nuotykis jiems galėjo baigtis ir nelaime.

REKLAMA
REKLAMA

„Briedis duoda tau įspėjimą – jo ausys iš karto priglunda ir tada jau ruošiasi puolimui. Man teko iš 2 metrų fotografuoti, bet spėjo užbėgti už medžio. Užpakalyje buvo draugai, tai jie visi greit sulindo į mašinas“, – teigia Klaipėdos universiteto gamtininkas Gediminas Gražulevičius.

REKLAMA

Kur Martyno užfiksuota bržiedžių šeimynėlė nuklydo po to, nežinia. Tačiau klaipėdiškiai prisimena, kad jų mieste šių miško gyventojų būta ir anksčiau. Šį pavasarį štai tokia briedžių šeimynėlė užfiksuota viename miegamųjų uostamiečio mikrorajonų. Klaipėdiečiai spėlioja, kas šiuos gyvūnus į uostamiestį taip traukia:

„Gal dėl tokių orų permainų, kadangi buvo šilti orai, galbūt migracija. Bet migracija turėjo jau baigtis.“

„Pasiilgo žmonių, turbūt.“

„Visą laiką čia Klaipėdoje tų briedžių būna, tai iš Kuršių Nerijos parplaukia, tai…“

REKLAMA
REKLAMA

„Nori pabendrauti su mumis.“

„Nu, galbūt Klaipėdoje dabar geriau nei kitur. Šilčiau, jūra yra. Gal jie moka plaukti?“

Gamtininkų teigimu, priežastys kur kas paprastesnės. Visų pirma yra prasidėjusi ruja ir keturkojai ieško savo antrųjų pusių. Antroji priežastis – į genus įaugusi migracija.

„Per miestą, kažkada, kai dar nebuvo miesto, buvo briedžių migracijos takai. Briedžiai iš vasaros ganyklų traukdavo į žiemos ganyklas, į didesnius miškus, kur jiems maisto daugiau būdavo, nes vasaros ganyklos išsekdavo“, – mano G. Gražulevičius.

Greičiausiai klaipėdiečio vakar užfiksuoti briedžiai ramiausiai grįžo į savo miškus. Tačiau ne visi randa kelią namo. Uostamiestyje prieš mėnesį besiblaškantį briedį teko laikinai užmigdyti ir tik tuomet gamtininkai jį saugiai išvežė ir paleido miške.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų