REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seime antra diena ministrai bando gesinti opozicijos keliamą aliarmą dėl nelaimės Alytuje. Į neeilinių posėdžių maratoną šiandien iškviestas sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Seime antra diena ministrai bando gesinti opozicijos keliamą aliarmą dėl nelaimės Alytuje. Į neeilinių posėdžių maratoną šiandien iškviestas sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministras aiškina, kad ekstremali situacija buvo suvaldyta, todėl esą nėra prasmės kaltinti Vyriausybės:

„Galima čia dabar pirštais badyti, kas kur kaltas, bet gaisrai įvyksta. Deja, bet taip atsitinka. Atsitinka ir kitokių situacijų, ir miškų gaisrai ir panašiai, ir gyventojai turi galų gale išmokti reaguoti. Jeigu jiems yra sakoma, kad važiuokite iš namų. Ta ne su respiratoriumi po kiemą reikia vaikščioti, reikia važiuoti iš namų.“

Po vakarykštės Seimo opozicijos ir vidaus reikalų ministrės Ritos Tamašunienės akistatos, šiandien Alytaus gaisro istorija narstoma kito –  Sveikatos reikalų komiteto – neeiliniame posėdyje. Į jį opozicijos iškviestas Aurelijus Veryga, kaip ir R. Tamašunienė, praėjusį penktadienį lankėsi gaisro vietoje.

REKLAMA
REKLAMA

Į Seimą kolegų išviesti Alytaus miestui vadovaujantys opoziciniai socialdemokratai toliau piešia neigiamą Vyriausybės paveikslą. Alytaus vicemerė posėdžio metu akcentavo, kad miesto valdžia padarė viską, kad gaisras būtų užgesintas ir pabrėžė, kad Alytus esą buvo paliktas vienas, nes, anot viceministrės, centrinė valdžia tik formaliai prisidėjo prie gaisro gesinimo.

REKLAMA

„Gaisrą popieriuose gesinti lengviau. Tai kai mes atsidūrėme toje situacijoje, tai tiesiog žiūrėjom tokio atskaitos taško ir darėm viską. Jeigu mes ir neturėjom daug besikreipusių žmonių tiesiogiai nukentėjusi nuo gaisro arba oro taršos, tai tie liekamieji reiškiniai, ji gali pasireikšti po penkių, ir po septynių ir po daugiau metų“, –sako Alytaus v. vicemerė Jurgita Šukevičienė.

Dar daugiau žibalo į ugnį šliūkštelėjo Alytaus vicemerės partijos kolegos – Seimo socialdemokratai.

„Alytaus miestas, Alytaus rajonas. Dūmų šleifas ir nuodingų medžiagų debesis. Prienų rajonas pasiekė net ir Birštoną, 4-ios savivaldybės ir čia nėra nacionalinio masto ekstremali situacija. Atsiprašau, reikia keisti požiūrį“, – mano Seimo narys Julius Sabatauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Neatsilieka ir konservatoriai, kurių partiją atstovaujantis Alytaus rajono meras kartu su Seimo nariais prisideda prie kaltųjų medžioklės Vyriausybėje.

„Sveiktos apsaugos ministerijos pavaldžios tarnybos veikė blogai neatliko savo pareigų. Vyriausybė išviso nereagavo. Yra ekstremalių situacijų centras, yra sandėliai, sukaupti rezervai ir kodėl Vyriausybė nereagavo, kodėl buvo palikta tik tai Alytaus regionui“, – teigia Seimo narys Antanas Matulas.

Anot A. Verygos, Seimo opozicija nereikalingai išpūtė situaciją:

„Yra su tokiu patosu bandoma sakyti: „niekas čia mums nieko nepadeda,“ kai tuo tarpu pirminė atsakomybė yra komisijos, kuri gerai veikia. Ir gaisras buvo suvaldytas, ir gyventojai buvo informuoti, ir nebuvo kažkokio antplūdžio apsinuodijusių žmonių, buvo padaryta taip, kaip reikia. Kam čia reikia tokią didelę tragediją iš to piešti?“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, dėl oro taršos po gaisro padangų perdirbimo gamykloje Alytuje į medikus kreipėsi aštuoni žmonės. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas priduria, kad medikų pagalbos prireikė keturiems gaisravietėje dirbusiems ugniagesiams. Trims pareigūnams buvo nustatytas nuovargis, vienas paskiepytas nuo stabligės, nes dirbdamas įsidrėskė koją. Anot departamento, situacija gaisravietėje gerėja, oro tarša neviršija normų.

„Bendrai kalbant apie situacija norėčiau pranešti gerą žinią, šiandien ryte atviro degimo intensyvaus nėra. Taršos padidėjusios taip pat nėra“, – pasakoja departamento atstovas Mindaugas Kanapickas.

REKLAMA

Visuomenės sveikatos centrų specialistai neslepia, kad dalis Alytaus krašto vietinių labai įsibauginę, tačiau be reikalo.

„Girdėjau žmonių šnekant, kad mes nusipirkom jodo, kaip jį geriam. Realiai tikrai toks kaip Černobylis. Tai nėra jokiu būdu Černobilis“, – sako visuomenės sveikatos centro atstovė Dalytė Nekraševičienė.

Tikrasis taršos mastas Alytaus regione paaiškės tik tada kai busi atlikti visi reikalingi tyrimai – grunto, vandens, lauko daržovių. Anot Vyriausybės atstovų, tada bus galima svarstyti, ar reikia naudotis papildomais pinigų  fondais padariniams likviduoti. Tam, kad būtų įvertinos ilgalaikės pasekmės sveikatai, A. Veryga žada vykdyti biomonitoringą. Rinkti užterštoje zonoje buvusių žmonių kraujo, šlapimo – duomenis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų