REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo vadovybė užsimojo parlamentarams sugrąžinti valstiečių atimtą privilegiją iš parlamentinių lėšų nuomotis automobilius. Išsigąsta kai kurių Seimo narių grasinimų kreiptis į teismą dėl to, kad susisiekimui su savo rinkėjais ar darbui reikalingoms kelionėms smarkiai nudėvėjo savo asmeninius automobilius.

Seimo vadovybė užsimojo parlamentarams sugrąžinti valstiečių atimtą privilegiją iš parlamentinių lėšų nuomotis automobilius. Išsigąsta kai kurių Seimo narių grasinimų kreiptis į teismą dėl to, kad susisiekimui su savo rinkėjais ar darbui reikalingoms kelionėms smarkiai nudėvėjo savo asmeninius automobilius.

REKLAMA

Vieni parlamentarai į Seimo aikštelę atvažiuoja su kukliais šeimos automobiliais, kiti gi mėgaujasi komfortu ir į darbą važinėja dešimtis tūkstančių kainuojančiomis mašinomis. Prieš tris metus valdantiesiems užsimojus nutraukti privilegijas seimūnams iš parlamentinių lėšų nuomotis automobilius, visi Seimo nariai dabar važinėja su savo mašinomis, bet... jomis rūpinasi vis tiek už valdiškus pinigus.

„Kuro sąnaudos, aptarnavimo sąnaudos, jeigu reikia kažką padaryti“, – išlaidas, reikalingas automobiliui aptarnauti, vardija Seimo narys Algirdas Sysas.

REKLAMA
REKLAMA

„Pagal nustatytą tvarką, ką gali: kurą, draudimą gali susimokėti. Pagal nustatytą kanceliarinių pinigų naudojimo tvarką“, – teigia Seimo narys Juozas Imbrasas.

REKLAMA

Valdantiesiems uždraudus už parlamentines lėšas nuomotis automobilius, kuriuo dažnas po to pigiai išsipirkdavo, Seime kilo pasipiktinimas. Ne vienas seimūnas skundais užsipuolė Etikos ir procedūrų komisiją, gindami savo teisę, kaip valstybės tarnautojui, nuomoti automobilį.

„Pradėjo gąsdinti teismais, kad išėję iš parlamento reikalaus kompensuoti tas lėšas už automobilį, ar nuomoja, ar savo turi, eksploataciją“, – kalbėjo Seimo narys Antanas Matulas.

Parlamentarai tikina, kad savo automobilius Seimo nario veikloje tikrai sudėvi ir tai esą vienas svarbiausių darbo įrankių, kuriuo turi būti pasirūpinta.

REKLAMA
REKLAMA

„Turi būti transportas Seimo nariui. Aš suprantu, yra trys dalykai, transportas, biuras, ir komunikacija: telefonas, kompiuteris“, – mano Seimo narys Algimantas Salamakinas.

Tiesa, Seimo nariai beda pirštu į kolegas, kurie praeitoje kadencijoje naujus automobilius nuomodavo išperkamąja nuoma, vėliau juos pigiai išsipirkdami.

„Svarbu, kad negalėtų išsinuomoti kadencijos pradžioje, nudrožti tą automobilį, už parlamentines išlaidas remontuoti, o kadencijos pabaigoje įsigytų už likutinę vertę, mokėdamas už kokius penkis tūkstančius eurų tai tikrai būtų nesąžininga“, – pasakoja Seimo narys Eugenijus Gentvilas.

Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas sako, kad tvarka, kurią ruošiamasi sugrąžinti bus su esminiais pakeitimais. Esą nuomoti mašiną Seimo narys galės, tačiau prabanga ji tviskėti tikrai nebegalės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Leisti trumpalaikę nuomą, o po to leisti automobilio nuomą išskyrus išperkamąją, kad nebūtų taip, kad nuomoja, o paskui išsiperka. Ir apriboti parlamentinių lėšų dydį iki 30 proc. lėšų. Tai susidaro, kad mėnesiui nuomai būtų galima išleisti apie 270 eurų, tai išeitų vidutinės klasės, nestambūs automobiliai vidutinės klasės“, – kalbėjo Seimo narys Antanas Matulas.

Tiesa, dėl tokios galimybės džiaugtis kai kuriems parlamentarams dar per anksti. Valstiečiai tikina, kad savo žodžio laikysis ir nuomonės nekeis.

„Mes tą sprendimą jau padarėme, prasidėjus kadencijai, jokių lėšų automobilių nuomai mes manom, kad nereikia skirti dėl to diskusija bus uždaryta“, – sako Seimo narys Ramūnas Karbauskis.

REKLAMA

„Atsiras dar viena eilutė, kur Seimo narys gali panaudoti savo kanceliarines išlaidas į mes puikiai matėm praeityje, kiek tų problemų dėl tokių nuomų kildavo dėl jų skaidrumo dėl to iš kur nuomojamas automobilis“, – teigia Seimo narė Agnė Širinskienė.

Kalbinti mokesčių mokėtojai vienbalsiai pasisako už tai, kad privilegijų Seimo nariai daugiau negautų ir net politiniais reikalais važinėtų už savus:

„Tai galėtų ir už savo remontuotis. Jei važinėji tai gali ir remontuotis už savo.“

„Manau, kad gaunant atlyginimus padorius, galima būtų ir savo automobiliu važinėtis.“

„Patys turėtų išsinuomoti iš savo kišenės, nes manau jie turi galimybę ją įsigyti ar išsinuomoti.“

REKLAMA

„Jie leidžia mokesčių mokėtojų pinigus, tai čia manau mes nieko nepakeisim. Jei jie galvoja, kad taip gali daryti tai tegul.“

Per metus kiekvienam Seimo nariui parlamentinėms išlaidoms skiriama daugiau nei dešimt tūkstančių eurų.

Už juos galima rūpintis savo automobiliu, pirkti suvenyrus, gėles, viešinti savo veiklą, apmokėti pašto išlaidas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų