REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Energetikos ministerija gyventojams paruošė gerą ir blogą žinias. Geroji – ir toliau krenta dujų kainos. Blogoji – nuo kitų metų lietuvių pinigines labiau paplonins ne tik nauji mokesčiai, bet ir sąskaitos už elektrą. Prognozuojama, kad elektra lietuviams kitąmet brangs penkiolika procentų. 

Energetikos ministerija gyventojams paruošė gerą ir blogą žinias. Geroji – ir toliau krenta dujų kainos. Blogoji – nuo kitų metų lietuvių pinigines labiau paplonins ne tik nauji mokesčiai, bet ir sąskaitos už elektrą. Prognozuojama, kad elektra lietuviams kitąmet brangs penkiolika procentų. 

REKLAMA

„Kuo toliau diena trumpės, tuo ir padidės ir elektros energijos sąnaudos. Dar tikiuosi, kad šį mėnesį apsieisiu su 80 kWh, tai jau lapkritis, gruodis, sausis būtinai bus šimtas“, – sako Alfonsas Žobakas.

Panevėžietis sodininkas, pensininkas Alfonsas artėjant žiemai tikisi sulaukti didesnių sąskaitų už elektrą. Vyras nuosekliai stebi kainų pokyčius, seka tendencijas.

„Anksčiau turbūt kokius 5 metus kilo, kilo, kilo. Dar litų centais kilo, paskui euro centais kilo, vėliau sustojo, prieš 2 metus krito kaina, o dabar neaišku. Pagal viską yra nemaloni tikimybė, kad keliais centais elektra pabrangs.“

REKLAMA
REKLAMA

Alfonsas visiškai teisus. Sąskaitos už elektrą lietuviams žiemą padidės ne tik dėl išaugusio energijos vartojimo, bet ir dėl kainų, kurios po Naujųjų metų šoktels. Kiek tiksliai kainuos viena kilovatvalandė, specialistai dar skaičiuoja. Tuo metu Energetikos ministerija prognozuoja, kad sąskaitos išsipūs 15 procentų.

REKLAMA

„Skaičiuojamos atskiros dedamosios, sisteminių paslaugų perdavimo, skirstymo dalys. Pagal rinkos kainą, kurią mes matome, panašu, kad elektros kaina nuo Naujųjų metų turėtų didėti iki 15 procentų“, – teigia ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Šiuo metu standartinis elektros tarifas yra 13 euro centų už kilovatvalandę (kWh). Prognozėms išsipildžius, kaina turėtų šoktelėti beveik 2 centais iki beveik 15 centų už kilovatvalandę. Tokiu atveju, jei per mėnesį suvartojate 150 kWh. Jūsų sąskaita už elektrą padidės daugiau nei 2 eurais.

REKLAMA
REKLAMA

„Didžiausia įtaka yra elektros rinkos kaina ir kainos kilimas rinkose. Jeigu pernai metais taip pat sudarė liūto dalį pačios kainos kilimo, tai šiemet maždaug didesnė pusė kainos pakilimo bus susijusi su elektros rinkos kainos pakilimu“, – kalbėjo Ž. Vaičiūnas.

Ekonomistai ir elektros rinkos specialistai aiškina, kad tokias tendencijas diktuoja bendra rinka. Kylant kainoms užsienyje, jos auga ir Lietuvoje.

„Kodėl elektra brangsta? Todėl, kad mes labai priklausomi nuo Skandinavijos. O Skandinavija priklauso nuo oro. Jeigu sausa, jeigu vandens trūksta, jeigu labai šalta, tai elektra brangsta, nes Norvegijoje visa elektra pagaminama hidroelektrinėse, Švedijoje pusė elektros hidroelektrinėse, tai čia pagrindinis faktorius, nulemiantis tų kainų svyravimą“, – sako energetikos konsultantas Vidmantas Jankauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Elektros kaina namų ūkiams ir pramonei skiriasi. Ekonomistai atkreipia dėmesį, kad egzistuojančios tendencijos skaudžiau kerta verslininkams, mat Lietuvos įmonės perka labai brangią elektrą, todėl produktų kainos kyla.

„Elektra brangsta iš esmės dėl to, kad Lietuva turi nepakankamas jungtis su kitomis valstybėmis ir gal ne tiek svarbus tas kainų bendras lygis, žiūrint iš mūsų smėlio dėžės, bet, kalbant ypatingai apie įmonių konkurencingumą, yra svarbu, kokios kainos Lietuvoje yra lyginant su kitomis valstybėmis. Deja, mes turime tokią situaciją, kuomet elektros rinkos kainos Skandinavijos šalyse, netgi Estijoje yra gerokai mažesnės negu Lietuvoje“, – mano ekonomistas Žygimantas Mauricas.

REKLAMA

„Šiuo atveju elektros kainos yra sudėtos taip, kad verslas moka didesnę kainą, ir kiekvienas brangimas, be abejo, atsiliepia rezultatams. Įmonės natūraliai turi keisti savo produkcijos kainą“, – teigia finansų analitikas Marius Dubnikovas.

Valdžia prognozuoja ne tik elektros, bet ir dujų kainų pokyčius. Anot energetikos ministerijos, dujos kitąmet, priešingai nei elektra, pigs. Kaina turėtų kristi 15 procentų.

„Kaina turėtų pigti dėl kritusių dujų kainų rinkose. Buvo didžiulis JAV gamtinių dujų eksportas į viso pasaulio rinkas – tai, be abejo, darė įtaką ir dujų kainoms“, – kalbėjo Ž. Vaičiūnas.

Tiesa, pigesnės dujos šilumos kainoms įtakos turės nedaug. Anot šilumos tiekėjų, dėl centrinio šildymo sistemose plačiai naudojamo biokuro, dujos aktualios tik tada, kai į Lietuvą užklysta stiprūs šalčiai. Ir net tada kainoms tai neturi didelio efekto. Esą dabartinės tendencijos kainas gali sumažinti vos keliais procentais.

„Paimkime paprastą vartotoją, kiekvieną Lietuvos žmogų, jis vartoja elektrą. Tie, kurie šildosi dujomis, tikrai nedidelė dalis. Aišku, geriau, kad pigtų elektra“, – pasakoja V. Jankauskas.

Tikslios elektros ir dujų kainos turėtų paaiškėti iki lapkričio pabaigos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų