REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Chaosas dėl Seimo Pirmininko Viktoro Pranckiečio atstatydinimo įgauna tokį pagreitį, kokio parlamentas per visus 30 metų dar neregėjo. Šią savaitę sulaukę netikėto V. Pranckiečio ir opozicijos akibrokšto, išsaugojusio pirmininką poste, „valstiečiai“ su A. Širinskiene priešakyje sugalvojo naują politinių šachmatų ėjimą. Paieškoję sau naudingų Seimo Statuto landų jie sugebėjo nubalsuoti, kad parlamentas kitą savaitę iš naujo spręstų dėl V. Pranckiečio likimo. Šis irgi nesnaudžia ir ruošia atsakomuosius veiksmus.

Chaosas dėl Seimo Pirmininko Viktoro Pranckiečio atstatydinimo įgauna tokį pagreitį, kokio parlamentas per visus 30 metų dar neregėjo. Šią savaitę sulaukę netikėto V. Pranckiečio ir opozicijos akibrokšto, išsaugojusio pirmininką poste, „valstiečiai“ su A. Širinskiene priešakyje sugalvojo naują politinių šachmatų ėjimą. Paieškoję sau naudingų Seimo Statuto landų jie sugebėjo nubalsuoti, kad parlamentas kitą savaitę iš naujo spręstų dėl V. Pranckiečio likimo. Šis irgi nesnaudžia ir ruošia atsakomuosius veiksmus.

REKLAMA

„Valstiečiai“ šio ketvirtadienio laukė ilgai, tačiau vaizdas Seimo salėje jų akivaizdžiai nedžiugina. Pagal jų planą, Viktoras Pranckietis būtent šiandien turėjo būti išmestas iš Seimo vadovo posto, tačiau jis, štai, ramiai sau ruošiasi pirmininkauti posėdžiui.

Kortas valdantiesiems užvakar sumaišė pats V. Pranckietis su opozicija, surengę balsavimą tada, kai „valstiečiams“ trūko balsų. Tačiau politinių šachmatų partija, panašu, toli gražu nebaigta. Iniciatyvą iš Ramūno Karbauskio šiandien perėmė Seimo Statutu rankose apsiginklavusi teisininkė Agnė Širinskienė. Dar neprasidėjus posėdžiui ji prašo pareikšti nepasitikėjimą 11 balsų antradienį skaičiavusiai politikų grupei. Motyvas gana komiškas. Pasirodo, tąkart pirmininkavusi Irena Degutienė, skaitydama grupės sudėtį, įvardijo dvi klaidingas pavardes.

REKLAMA
REKLAMA

„Kadangi nekelia pasitikėjimo, mes norime, kaip frakcija, pasinaudoti 119 straipsniu ir nušalinti balsų skaičiavimo grupę“, – sako „valstietė“ Agnė Širinskienė.

REKLAMA

Skaičiuoti, tiesą sakant, net nelabai buvo ką, nes antradienį į slaptą balsavimą atėjo vos 11 parlamentarų, V. Pranckietį palaikė 7. Politikos veteranė Degutienė Širinskienei duoda atkirtį, kad Seimas išvis niekada nebalsuoja dėl tokių mažareikšmių klausimų kaip skaičiavimo grupės sudėtis.

„Norėčiau poniai Širinskienei pasakyt: atsiversk Statuto šimtąjį straipsnį ir pasiskaityk. Tą, ką duoda sekretoriatas, tą aš ir perskaitau, pati gi nerašau. Kaip išaiškėjo, rašydama suklydo ponia Baškienė, vietoj „Varžgalio“ užrašyta „Varkalys“. Aš taip ir perskaičiau“, – teigia konservatorė Irena Degutienė.

REKLAMA
REKLAMA

„Ponia Baškienė nieko nesuklydo, ponia Degutienė savavališkai keitė sudėtį“, – mano „valstietė“ Agnė Širinskienė.

Šiaip ar taip, iš ryto A. Širinskienei planas neišdega. Mat pirmininkauja pats V. Pranckietis ir jis neleidžia balsuoti dėl komisijos sudėties teisėtumo. Bet… nėra padėties be išeities.

„Politikoje visur viskas įmanoma. Kol diena nesibaigė, tol, matyt, yra įmanoma“, – teigia A. Širinskienė.

Įmanoma pasidaro, kai per pietus pirmininkaujantį Pranckietį kėdėje pakeičia jo pavaduotoja Rima Baškienė. Ji – A. Širinskienės kolegė „valstietė“, taigi progą balsavimui, nors ir po audringų diskusijų, suteikia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valdančiųjų dauguma skaičiavimo grupei pareikštas nepasitikėjimas. A. Širinskienė tuoj daro kitą ėjimą ir paskelbia, kad ką tik padarytas veiksmas leidžia Seimui perbalsuoti ir dėl paties V. Pranckiečio atstatydinimo.

„Kaip žinote, kai yra nepasitikėjimas, Statutas nurodo, kad yra grįžtama, Seimui pritarus, į ankstesnę stadiją. T.y., balsuojama iš naujo“, – kalbėjo A. Širisnkienė.

A. Širinskienė tvirtina, kad dėl Pranckiečio Seimas balsuos jau antradienį.

„Vyksta bet kokia desperacija, Širinskienės desperacija su, žinoma, Karbauskio ir Bernatonio pagalba. Vykdo destrukciją Seime ir jų veiksmai turėtų būti vertinami ir visuomenės, ir žiniasklaidos, ir, galų gale, to paties Seimo. Jau peržengiamos visos padoraus proto ribos su tokiom manipuliacijom“, – mano Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis.

REKLAMA

„Valstiečiai“ atkerta, kad pats V. Pranckietis jau penkis mėnesius nedemonstruoja padorumo nesitraukdamas iš posto. Savo ruožtu ilgamečiai Seimo nariai teisininkai klausia, o ką dabar veiks Etikos ir procedūrų komisija, į kurią kreipėsi patys „valstiečiai“ su nurodymu ištirti užvakarykščius opozicijos demaršus? Komisija atsakymus žada po savaitės-kitos, tačiau „valstiečiams“ jie staiga nebeįdomūs.

„Apeinant Etikos ir procedūrų komisiją, kuri yra kompetentinga ir vienintelė tokiem klausimams, daugumos balsavimo būdu yra tie klausimai sprendžiami. Tie patys klausimai sprendžiami kitu būdu. Toks paprastas atsakymas“, – sako konservatorius Stasys Šedbaras.

REKLAMA

„Niekas neskelbė, kad komisija galbūt suklastojo skaičiavimo rezultatus. Tai yra juokinga. Ir man gėda, kad tokie žmonės sakosi turį teisininko diplomą“, – pasakoja socialdemokratas Julius Sabatauskas.

Opozicija, kaip visada piktinasi.

„Valdantieji per kelias naktis surado vieną kabliuką, tiksliau, dviem Statuto straipsniais ir bando grąžinti situaciją į tą, kuri buvo antradienį ryte. Tai žiūrėsim, ką Seimo Pirmininkas darys“, – teigia liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

O pirmininkas irgi nesnaudžia. Nieko nelaukęs, per pietų pertrauką jis sušaukia Seimo valdybą, kuri ilgokai diskutavo už uždarų durų. V. Pranckietis vėl skelbia verdiktą: balsavimo dėl savo atleidimo jis antradienį į darbotvarkę netrauks.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Valdybos buvo po ilgų diskusijų vieninga nuomonė, kad Statute yra aiški norma: balsuoti dėl atšaukimo galima vieną kartą per vieną sesiją. Jis yra neteisėtas reikalavimas ir negali būti tokio“, – kalbėjo V. Pranckietis.

O lygiai tuo pat metu, V. Pranckiečiui bediskutuojant su valdybos nariais, Seimas vėl paklauso A. Širinskienės valios ir dar vienu balsavimu užtvirtina, kad kitą savaitę pirmininkas tikrai bus verčiamas iš posto.

„Seimo dauguma priėmė tokį sprendimą. Tai įrašyti į darbotvarkę, manau, mes privalėsime“, – mano „valstietė“ Rima Baškienė.

Premjeras Saulius Skvernelis dar vakar padėtį Seime pavadino apgailėtina. Šiandieninį politinio serialo tęsinį įvertino ir prezidentas.

REKLAMA

„Man atrodo, žaidimus geriau komentuoja Robertas Petrauskas“, – tepasakė Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda.

Beje, valdantieji surinko parašus ir Remigijaus Žemaitaičio atstatydinimui iš Seimo vicepirmininkų. Jo balsas valdyboje užvakar pagelbėjo V. Pranckiečiui sau naudinga linkme paankstinti balsavimą dėl savo likimo, taigi, pasak „valstiečių“, R. Žemaitaitis išdavė koaliciją ir turi trauktis. Tačiau trauktis, kaip matyti, šiame Seime niekas nenori, taigi politinių viražų, tikėtina, artimiausiu metu laukia dar ne vienas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų