REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rajonų ligoninių medikai susirūpino savo saugumu darbe. Nuo girtų, kumščiais mosuojančių ir agresyvių pacientų pavargusios rajonų ligoninės ginkluojasi pagalbos mygtukais, o didžioji Panevėžio ligoninė dėl tokių atvejų ėmė samdytis net apsaugą. Priėmimo ir skubios pagalbos skyrių darbuotojai neslepia, kad dažnai iš ligoninės jiems pirmiesiems tenka atlaikyti net gyvybei pavojingus pacientų išpuolius.

Rajonų ligoninių medikai susirūpino savo saugumu darbe. Nuo girtų, kumščiais mosuojančių ir agresyvių pacientų pavargusios rajonų ligoninės ginkluojasi pagalbos mygtukais, o didžioji Panevėžio ligoninė dėl tokių atvejų ėmė samdytis net apsaugą. Priėmimo ir skubios pagalbos skyrių darbuotojai neslepia, kad dažnai iš ligoninės jiems pirmiesiems tenka atlaikyti net gyvybei pavojingus pacientų išpuolius.

REKLAMA

Jau 4 dešimtmečius bendrosios praktikos slaugytoja Biržų ligoninės priėmimo skyriuje dirbanti Rasa Žemaitienė per ilgus darbo metus meldžia tik vieno – nepakliūti į pragaru galintį virsti naktinį budėjimą:

„Vieną kolegę smaugė, o jau tų žodžių visokių ant mūsų… tai jau mes įpratę. Na, visada dvi esam, sanitarė ir sesutė, tai kažkaip išsisuko.“

REKLAMA
REKLAMA

Kad taip daugiau nenutiktų, personalą nuo šiol saugo pagalbos mygtukai. Į nešiojamą pultelį panašus įrenginys kiekvienos slaugytojos ir net budinčios sanitarės rankose:

REKLAMA

„Taip, 2 dirbam, sanitarė ir aš, kiekviena po mygtuką, jeigu kas kur užpuola.“

Prireikus moterys bet kada gali jį spustelti ir išsikviesti apsaugą:

„Žinokit, yra čia sugrūdę po „tapčianu“, policija surakinę rankas ir kojas ir tas šokinėjo vis tiek. Manau, kad gerai mygtukas, nes praeitą kartą, kai siautėjo ligonis, tai labai greitai atvažiavo, per 2 min. Tai labai greitai ir sutramdė.“

Rajono ligoninei galvos skausmas – ypač po pašalpų ar įvairių švenčių dienos. Tuomet kariauti su girtais pacientais darbuotojams tenka kone kas vakarą. Deja, neretai prisišaukti policijos pareigūnus, kai rajone budi vos du ekipažai, būna sunku:

REKLAMA
REKLAMA

„Švenčių dienos gal daugiau, kad išgeria, jie tokie agresyvūs, pikti būna. Pašalpas kai pradeda mokėti, tada irgi jaučiasi ant visko: ir ant traumų, ir ligonių tokių.“

„Iškvietus policiją dažnai ji atvažiuoja ne iš karto, yra buvę, kad ir valandą užtrunka, nes ekipažas taip pat būna užimtas. Taip kad galvojom, kaip apsaugoti personalą. Nes paskutiniu metu pasitaiko vis dažniau tokių atvejų“, – sako Biržų ligoninės pavaduotoja Vitalija Jukonienė.

„Mes juokiamės kartais, viena pūslę nedagertą paliko, kai greitoji atveža“, – juokauja slaugytoja Rasa Žemaitienė.

O štai į Priėmimo ir skubios pagalbos skyrių pakliuvę neadekvatūs, pergėrę ir agresyvūs pacientai dažnai šiurpina ir Panevėžio ligoninės medikus. Jiems neretai tampa kasdienybė girdėti bjauriausius žodžius, saugotis staiga atskriejančių, dūžtančių daiktų ar būti tiesiog apspjaudytiems.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Incidentai vyksta ne tik priėmime, jie vyksta ir palatose gulint, net skyriuj kur, atrodo, yra ramus pacientas, bet tu nežinai, kada jis pakels ranką prieš slaugantį personalą, man asmeniškai nebuvo, bet dėl to, kad aš spėjau išvengti situacijos, paeiti į šoną ir raminti pacientą. Aš nerasčiau nė vieno gydytojo, kuris nebūtų susidūręs su paciento agresija“, – pasakoja Panevėžio ligoninės pavaduotojas medicinai Mindaugas Vaitkus.

Aukštaitijos sostinės medikams dėl tenkančio didesnio pacientų krūvio iš visos apskrities neužteko pagalbos mygtukų, tad buvo priimtas spendimas papildomai samdyti dar ir apsaugą.

Štai jau kelios savaitės kaip priėmimo skyriuje prie kamerų sėda ir dirba apsaugos darbuotojas.

REKLAMA

„Pas mus vieša vieta ir tos kelios minutės, kada paspaudus mygtuką ir pranešus, nors ir greitai atvažiuoja apsaugos komanda, bet ji atvažiuodama užtrunka 3-5 min., per tas minutes padaroma pakankamai didelė žala, yra sugadinamas inventorius, smurtaujantys pacientai agresyvūs ir darbuotojų atžvilgiu“, – teigia Priėmimo ir skubios pagalbos sk. vedėja Jolanta Vokietienė.

Dėl savo saugumo nuolat nerimą jautęs ligoninės personalas jau spėjo ir pasinaudoti šio vyro pagalba. Teko slaugytojoms padėti sutramdyti nuo narkotikų apsvaigusį pacientą. Nesaugūs yra pasijutę ir ligoninėje sutikti žmonės. Dalis jų supranta, kad neretai agresyvūs būna nuo įvairių medžiagų apsvaigę triukšmadariai, tačiau pyktį išprovokuoti gali ir ilgos valandos laukimo priimamajame.

REKLAMA

Štai, ką pasakoja patys gyventojai:

„Esu atvežęs žmoną, čia šalimais ji gulėjo, ji vaikščiot negalėjo, nes buvo koja lūžusi, tai čia atvežė vieną tokį, matosi, pagėrusį, tai jis čia triukšmavo ojojoj. Praktiškai gal ir policiją paskui kvietė, nes buvo labai stiprūs ir keiksmažodžiai, ir šūkavimai, ir įžeidinėjimai didžiausi.“

„Kažkada buvo, vienas koliojosi agresyviai, bet neblaivus, aišku. Na aišku, kad kėlė, tada žinau buvo iš po krepšinio neblaivus, persipjovęs sau ranką.“

„Pati po 4 stuburo operacijų ant grindų voliojausi va čia prieš 2 metus, mane nuvedė ten, kur laukti chirurgo ten dar 1,5 ar 2 val aš staugiau nesavu balsu, kol sulaukiau pagalbos. Kol skyriun paguldė, kol vaistus suleido.“

Atsiradus ligoninės priimamajame apsaugininkui, bandančių priešintis sumažėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų