REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiulės ugniagesių pajėgos jau daugiau nei pusę paros gesina milžinišką gaisrą Alytuje. Dega padangų perdirbimo įmonė. Gaisro mastai ir padariniai kol kas sunkiai suvokiami ir prognozuojami. Be to, evakuojami žmonės, iškviesta kariuomenė. Mieste gali būti paskelbta ekstremali padėtis. Aplinkos ministras dėl gaisro kreipėsi į prokuratūrą.

Didžiulės ugniagesių pajėgos jau daugiau nei pusę paros gesina milžinišką gaisrą Alytuje. Dega padangų perdirbimo įmonė. Gaisro mastai ir padariniai kol kas sunkiai suvokiami ir prognozuojami. Be to, evakuojami žmonės, iškviesta kariuomenė. Mieste gali būti paskelbta ekstremali padėtis. Aplinkos ministras dėl gaisro kreipėsi į prokuratūrą.

REKLAMA

Alytuje 2000 kvadratinių metrų patalpose ugniagesiai kovoja su nevaldomai plintančia ugnimi. Užsidegė perdirbimui skirtos padangos – granulės.

Gaisras padangų perdirbimo įmonėje kilo 3 valandą ryto. Pirmieji ugnį ir dūmus pastebėjo saugos tarnybos darbuotojai. Net praėjus beveik pusei paros, ugniagesiams vis nepavyksta numalšinti gaisro. Kyla didžiuliai juodi tiršti dūmai.

Gesinti gaisro Alytuje sulėkė pajėgos iš visos Lietuvos. Gaisrą gesina maždaug pusšimtis pareigūnų.

REKLAMA
REKLAMA

Ugniagesiai sako, kad situacija labai rimta ir ilgą laiką buvo sunkiai valdoma.

„Sunkiausia prieiti prie gaisro židinio. Kadangi naktis, patalpos užtamsintos. Mes ateiname prie gaisro židinio – jį matome, tačiau masto jo negalėjome suvokti, kokio dydžio jis yra. Po to pavyko apeiti iš kitų pusių ir suvokėme, su kuo susidūrėme“, – pasakoja Alytaus ugniagesių vadas Saulius Mockevičius.

REKLAMA

Vėjas žmonių sveikatai pavojingus dūmus nešė nuo miesto pusės. Į uždūmintą zoną papuolė Alytaus medicininės reabilitacijos ir sporto centras. Čia daug nevaikštančių, senyvų, sunkios būklės pacientų. Prieš pietus centro patalpose žmonės pradėjo jausti aitrų kvapą. Čia gydosi maždaug 100 žmonių.

Nepavykstant lokalizuoti gaisro, iš Alytaus medicininės reabilitacijos ir sporto centro buvo skubiai evakuojami visi pacientai.

„Dalis – 10 sunkiausių vyksta į ligoninę, kiti į vaikų globos namus, o likusieji – į Alytaus vaikų ir suaugusiųjų mokyklą“, – sako centro direktorė Irma Maskeliūnienė.

REKLAMA
REKLAMA

Į reabilitacijos centrą iškviesta kariuomenė tam, kad padėtų skubiai evakuoti sunkius ligonius. Specialiai atsiųsti keli autobusai ir greitosios pagalbos automobiliai ligoniams išvežti. 40 karių medikams pasiruošę padėti išnešti nepaeinančius žmones.

„Mes gavome prašymą iš savivaldybės, kad reikalinga pagalba evakuoti šito reabilitacijos centro gyventojus ir ligonius. Tokią pagalbą ir teiksime“, – teigia kariuomenės atstovas Jonas Mažylis.

Alytaus savivaldybė 15 kilometrų spinduliu informavo seniūnijas apie susidariusią situaciją. Žmonės įspėti: jei junta dūmų kvapą – be reikalo neiti į lauką, neišleisti vaikų, uždengti geriamojo vandens šulinius. Įspėtos ir už keliasdešimt kilometrų esančios Prienų bei Birštono savivaldybės. Kurorto vadovybė informavo sanatorijas bei viešbučius. Kad svečiai būtų informuoti, jei dūmus vėjas atneštų į Birštoną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tikėtina, kad tai yra labai rimta situacija. Galbūt ūmaus apsinuodijimo galimybės ir nėra, tačiau labai kenksmingos medžiagos ir jų poveikis gali būti ilgalaikis“, –kalbėjo Dalytė Nekraševičienė.

Labiausiai dūmus ir aitrų kvapą jautė netoli Alytaus esantis Miklusėnų kaimas. Stotelėje autobuso laukianti moteris noriai pasinaudoja TV3 žurnalistų pasiūlyta medicinine kauke. Čia kvapas labai stiprus.

„Taip, labai smirda. Pasigailėjau, kad išėjau iš namų, iš tikrųjų. Baisus čia įvykis.“

„Baisu gi. Viskas sės ant žemės. Tai vis tiek – guma, guma. Baisu, baisu.“

„Įdomumas toks per ašaras.“

„Jeigu būtų į mus, tai išvis tragedija. Čia mes gyvename. Jei „ant Putinų“ būtų ėję dūmai, tai visą miestą būtų reikėję evakuoti.“

REKLAMA

Trečiadienį po pietų Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika kreipėsi į prokuratūrą dėl gaisro Alytuje. Ministerija, anot Mažeikos, turi nepatvirtintų duomenų, kad gaisras padangų perdirbimo gamykloje galėjo būti sukeltas tyčia. Įmonės vadovas tai neigia. Bendrovės turtas – draustas.

„Aš manau, nepadegė. Salėje, kurią dabar gesina, metus buvo sandėliuojamos padangos ir niekas nevyko. Turime ištirti“, – pasakoja įmonės vadovas Juozas Cicėnas.

Netoli incidento vietos esančioms įmonėms patarta darbuotojus išleisti anksčiau iš darbo, taip pat nutraukti keli miesto autobusų maršrutai, kai kuriems gyventojams dėl didelio vandens poreikio malšinant gaisrą nutrauktas vandens tiekimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų