REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno rajono gyventojai telkia pagalbą kovai prieš Kauno merą. Jie piktinasi, kad Visvaldo Matijošaičio užmojai prie miesto prijungti 13 turtingiausių rajono seniūnijų likusią rajono dalį visiškai nuskurdins. Kauniškiai surinko daugiau kaip 20 tūkt. parašų su reikalavimu padėti ir atvežė juos į Vilnių centrinei valdžiai. Prašymų nepalikti jų vienų prieš Kauno valdžią sulaukė ir Kaune viešėjęs prezidentas. 

Kauno rajono gyventojai telkia pagalbą kovai prieš Kauno merą. Jie piktinasi, kad Visvaldo Matijošaičio užmojai prie miesto prijungti 13 turtingiausių rajono seniūnijų likusią rajono dalį visiškai nuskurdins. Kauniškiai surinko daugiau kaip 20 tūkt. parašų su reikalavimu padėti ir atvežė juos į Vilnių centrinei valdžiai. Prašymų nepalikti jų vienų prieš Kauno valdžią sulaukė ir Kaune viešėjęs prezidentas. 

REKLAMA

Kauniškiai tūkstančiais savų parašų reikalauja padėti, o ketvirtadienį verdiktą tarė ir rajono politikai. Be to, į chaotišką procesą jau raginami įsijungti vis dar vietoje trypčiojantys aukščiausi šalies vadovai ir ministrai.

Lietingą ketvirtadienio rytą prie Kauno rajono savivaldybės – didžiulis sujudimas. Žmonės rinkosi į piketą, taip išreikšdami savo poziciją, kad nori likti rajono gyventojais ir nepritaria Kauno mero Visvaldo Matijošaičio užmojams prisijungti 13 rajono seniūnijų, beje, ekonomiškai stipriausių.

REKLAMA
REKLAMA

Vietiniai pikti: esą Kauno valdžia jau dabar kiršina visos pakaunės gyventojus, o ramų rajono gyvenimą savo ateities vizijom sudrums.

„Jaučiamės, kad iš mūsų šeimos, iš Kauno rajono šeimos atplėšia kaip vaikus, artimus.“

REKLAMA

„Mes kaime gimę, kaime užaugę, kodėl mums miestas reikalingas? Mes atvažiuojame tik į svečius.“

„Mums nereikia, kad ateitų, švelniai tariant, caras ir nurodytų, kur mes eisim. Mes ne gyvuliai, kuriuos reikia vedžioti.“

„Aš gimiau Kaune, čia užaugau, bet kažkodėl išėjau į kaimą gyventi, nes ten ramu, tyku ir mes visi labai patenkinti.“

„Mes parodom tikrąją valią, mes pasitikim savo savivaldybe, mes pasitikim savo Kauno rajonu ir mes norim gyventi savo namuose Kauno rajone.“

Sunerimę ir ūkininkai, kurių apie 1000 atsidurtų miesto zonoje ir dėl to galėtų netekti paramos.

REKLAMA
REKLAMA

„Nemažai ūkininkų dalyvauja struktūrinėje paramoje, kaimo plėtros programose ir iš karto iškiltų problema, įsipareigojimų nevykdymas. Iš tikrųjų, vienas žmogus sukėlė tokį chaosą“, – piktinasi Kauno rajono ūkininkų sąjungos pirmininkė Genutė Staliūnienė.

Ketvirtadienį Kauno rajono savivaldybėje surengtas neeilinis posėdis, kuriame buvo gvildenamas vienintelis klausimas – atsakas į Kauno miesto iniciatyvą. Čia visų partijų atstovai vieningi – pasisako prieš Kauno mero norą prisijungti 99 Kauno rajono kaimus, esančius arčiausiai miesto.

„Šitas kelias, kuris yra pasirinktas mūsų kaimynų iš Kauno miesto savivaldybės, manau, yra skubama jį pateikti ir klausti, ar jie sutinka prisijungti prie Kauno miesto. Norint klausti, pirmiausiai reikėjo atlikti socialinius, ekonominius, finansinius paskaičiavimus“, – mano Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, šiame neeiliniame rajono politikų posėdyje kviesti dalyvauti ir miesto savivaldybės atstovai, tačiau meras teigė atostogaujantis, o kitų nedelegavo. Tačiau Kauno mero atstovas patvirtina – miesto valdžia savo užmojų neatsisako.

Tuo metu rajono gyventojams žadama apklausa.

„Tikimės, kad referendumo metu rajono žmonės nuomonę reikš aktyviai, jų ateis daug ir galų gale sužinosime, koks yra sprendimas“, – sako Kauno miesto mero atstovas Tomas Grigalevičius.

O štai kol vyksta tarybos posėdis rajone, Karmėlavos seniūnijos gyventojai su nuogąstavimais dėl ateities pasitinka pakaunėje besilankantį prezidentą Gitaną Nausėdą. Vaišindami šimtalapiu, įteikę mokinių pieštą prezidento portretą, čia surengė improvizuotą pilietiškumo pamoką. Klausimai šalies vadovui skriejo ir iš suaugusiųjų, ir iš moksleivių lūpų.

REKLAMA

Šis sakė, kad ateitis gyventojų valioje.

„Jeigu jūs pasakysite, kad jūs nenorite, tie, kas ten ant stalo braižo okupacijos schemas, turės atsistoti į savo vietą ir paklusti žmonių valiai – tokios žaidimo taisyklės“, – kalbėjo LR prezidentas Gitanas Nausėda.

O štai grupė Seimo narių taip pat ragina aukščiausius politikus bei ministerijų vadovus įsikišti į sumaištį Kauno krašte ir neleisti miestui didėti rajono sąskaitą. Tokį kreipimąsi pasirašė 46 Seimo nariai

„Kreipėmės su prašymu stabdyti šį procesą kaip chaotišką, kaip rizikingą, kaip neparuoštą, kuris iš tiesų turės pasekmes ne tik Kauno regionui, bet visai Lietuvos savivaldai“, – pasakoja Seimo narė Raminta Popovienė.

REKLAMA

Savus parašus su prašymu padėti rinko ir rajono gyventojai. Raštas su 25 tūkst. parašų buvo vežamas į  Vilniaus centre įsikūrusią Vidaus reikalų ministeriją. Kaune dėl to net buvo pristabdytas eismas, kai 100 automobilių kolona, lydima policijos, išjudėjo į Vilnių.

„Kad būtų stabdomas buldozeris, griaunantis mūsų namus“, – teigia Kauno rajono bendruomenių atstovė Eglė Juozapavičienė.

Vidaus reikalų ministeriją Kauno rajono gyventojai pasiekė popiet. Minią žmonių po langais išvydusi ministrė aštriau nei iki šiol sureagavo į V. Matijošaičio planus prisijungti pelningąją Kauno rajono dalį.

„Kreipsiuosi į Vyriausybę, kad būtų įvertintas kompleksiškai, pagal ekonominius, socialinius ir kitokius rodiklius. Kad būtų įvertinta situacija, ar gali būti taip padalinamos teritorijos, inicijavus vienai konkrečiai savivaldybei“, – kalbėjo ministrė Rita Tamašunienė.

Segtuvai su gausybe Kauno rajono gyventojų parašų ir spurgų pintine įteikti pačiai ministrei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų