REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar aukštų pareigų ir ant popieriaus pusdevinto tūkstančio eurų siekiančios svajonių algos dalybos galėjo įvykti medžioklėje? Toks klausimai žiniasklaidai iškilo po to, kai paaiškėjo, kad konkursą Valstybinių miškų urėdijos direktoriaus kėdei užimti laimėjęs Valdas Kaubrė yra ne sykį medžiojęs su aukštais valstybės pareigūnais – Vyriausybės kancleriu, dabartiniu aplinkos ministru.

Ar aukštų pareigų ir ant popieriaus pusdevinto tūkstančio eurų siekiančios svajonių algos dalybos galėjo įvykti medžioklėje? Toks klausimai žiniasklaidai iškilo po to, kai paaiškėjo, kad konkursą Valstybinių miškų urėdijos direktoriaus kėdei užimti laimėjęs Valdas Kaubrė yra ne sykį medžiojęs su aukštais valstybės pareigūnais – Vyriausybės kancleriu, dabartiniu aplinkos ministru.

REKLAMA

LRT žurnalistų atkapstytuose medžioklės lapuose matyti, kad vyriausiojo šalies urėdo pareigas laimėjęs Valdas Kaubrė 2018-ųjų spalio 19-ąją žvėrių tykojo su Vyriausybės kancleriu Algirdu Stončaičiu, o gruodžio 1-ąją ir su dabartiniu aplinkos apsaugos ministru, tuo metu Seimo nariu, aplinkos apsaugos komiteto pirmininku Kęstučiu Mažeika, taip pat su būriu kitų medžiotojų.

Žurnalistai tikina, kad neva po šių medžioklių tarp minėtųjų asmenų esą užsimezgė draugystė.

Šių metų vasarą iš aplinkos ministro pareigų atleidus Kęstutį Navicką, Vyriausybės kanceliarija neva pradėjo daryti spaudimą taip pat šią vasarą iš darbo pasitraukusiam buvusiam vyriausiajam urėdui Mariui Pulkauninkui. Esą ir pats kancleris yra kvietęs jį ant kilimėlio. Galų gale kilo konfliktas ir tarp Pulkauninko ir dabartinio ministro K. Mažeikos.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybės kancleris tikina, kad iki medžioklės pernai spalį buvusio Panevėžio miškų urėdo nepažinojo, o ir jokiam medžiotojų būreliui esą pats nepriklauso bei darbinių reikalų laisvalaikiu neaptarinėja.

REKLAMA

„Kaubrės išvis kaip fizinio asmens nežinojau, kad toks yra. Šiuo konkrečiu atveju – tai buvo komercinė medžioklė ir į ją mane pakvietė buvę kolegos. Kaubrė ne prie ko. Ką dar pakviečia, tiesą pasakius, ne su manimi yra derinama“, – sako Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis.

Ministras Kęstutis Mažeika sako medžioklės su V. Kaubre gerai neprisimenantis, mat medžioklėje tąkart dalyvavo mažiausiai keliasdešimt įvairiausių žmonių.  Taip pat primena, kad tuo metu jis buvo tik Seimo narys. Visgi ministras neslepia, kad V. Kaubrė kartais dalyvaudavo Aplinkos apsaugos komiteto posėdžiuose, kuriems, beje, K. Mažeika pirmininkaudavo.

REKLAMA
REKLAMA

Ministras tikina, kad su buvusiu urėdijos vadovu atsisveikinta ne šiaip sau – esą strigo viešieji pirkimai, buvo padaryta ne viena klaida, tad apie jokį spaudimą kalbėti negalima.

LRT tyrime rašoma, kad, paskelbus konkursą vyriausiojo urėdo pareigoms užimti, buvo praplėstos sąlygos. Jei anksčiau buvo reikalaujama turėti trejų metų vadovavimo didelei įmonei patirtį, tai dabar buvo pridėti ir treji metai patirties miškininkystės arba aplinkosaugos srityje. Ministras K. Mažeika tikina, kad tokie pakeitimai buvo privalomi, esą ankstesniam vadovui miškininko patirties ir pritrūko.

„Buvo medžioklė, kurioje buvo kviestiniai Seimo nariai medžiotojai, ir tai nebuvo speciali medžioklė, skirta aptarti kažkokiems klausimams. Iš jos išvykau gerokai anksčiau ir negaliu pasakyti, kad ten buvo kažkokie sprendimai priimami. Ryšio su tuo, nuoširdžiai pasakysiu, nemačiau“, – teigia ministras Kęstutis Mažeika.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu Valdas Kaubrė šia tema nedaugžodžiauja – esą yra apolitiškas, atitiko visas konkurso sąlygas ir jokių reikalavimų nepažeidė, o medžioklėse dažnai dalyvauja dešimtys žmonių, kurie vieni kitų net gerai nepažįsta.

„Medžioklė yra vienas iš laisvalaikio praleidimo būdų. Lietuvoje yra apie 30 tūkstančių medžiotojų, tai natūralu, kad vieni su kitais susitinka ir užsiima šia veikla gamtoje“, – mano laikinasis vadovas Valdas Kaubrė.

Premjeras Saulius Skvernelis tai, kad jo aplinkos žmonės galėjo dalyvauti suokalbiuose per medžiokles, vadina kone absurdu.

„Tai yra absoliutus melas. Medžioklėse reikalai nesprendžiami, kiek mane informuoja dalyvaujantys medžioklėje. O laisvalaikio principas, kas, kur laiką leidžia – nelabai  domina. Nežinau, kodėl jūs tą medžioklę sureikšminate. Vieni medžioja, kiti žvejoja, treti elito vakarėliuose diskutuoja“, – kalbėjo premjeras Saulius Skvernelis.

REKLAMA

Seimo narys, liberalas Simonas Gentvilas sąmokslo teorijomis užsiimti nenori, tačiau pastebi, kad įtarimų tokie konkursai gali kelti dėl įstatyminės bazės – esą ministrų rankose per daug valdžios.

„Buvęs urėdas atsistatydino dėl nepasitikėjimo ministru. Reiškia, turi asmeniškai įtikti ministrui, kad būtum paskirtas valstybinės įmonės vadovu, nes tą leidžia įstatymas. Aš registravau dar šį rudenį pakeitimą, kuris depolizituozų valstybinių įmonių valdymą“, – teigia Seimo narys Simonas Gentvilas.

Pasak korupciją analizuojančios nevyriausybinės organizacijos specialistų, pats politikų ar pareigūnų dalyvavimas panašiose klubinėse laisvalaikio veiklose nėra blogas reiškinys. Tiesa, visuomenė apie politikų, verslininkų ar kitų įtakingų asmenų bendrus interesus net ne darbo metu turėtų žinoti.

REKLAMA

„Gali turėti įvairiausių pomėgių, tai dar nieko nereiškia, tačiau jei bendrauji su tam tikrais žmonėmis, kurie vėliau dėl tavęs gali priimti sprendimus, apie tai mes turėtumėme žinoti, o tie žmonės turi labai aiškiai suprasti, ar neturėtų nusišalinti, kai tai gali sukelti interesų konfliktą“, – pasakoja „Transparency International“ atstovas Sergejus Muravjovas.

V. Kaubrė oficialiai vyriausiojo urėdo pareigas turėtų pradėti eiti jau kitą savaitę. Kol kas jo kandidatūrą dar tikrina specialiosios tarnybos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų