REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po viename sostinės baseine įvykusios nelaimės, kai 2 berniukai ir vieno jų tėvas apsinuodijo stipria chloro koncentracija, specialistai suskubo tikrinti baseino vandens ir technikos bendrą būklę. O štai medikai sako, kad mėgstantiems turkštis baseino vandenyse sveikatos nemalonumų gali grėsti ne tik dėl chloro, bet ir dėl juose knibždėte knibždančių pačių besimaudančių atneštų bakterijų.

Po viename sostinės baseine įvykusios nelaimės, kai 2 berniukai ir vieno jų tėvas apsinuodijo stipria chloro koncentracija, specialistai suskubo tikrinti baseino vandens ir technikos bendrą būklę. O štai medikai sako, kad mėgstantiems turkštis baseino vandenyse sveikatos nemalonumų gali grėsti ne tik dėl chloro, bet ir dėl juose knibždėte knibždančių pačių besimaudančių atneštų bakterijų.

REKLAMA

Moksleivių sveikatos centro baseine trečiadienį turškiasi antrokai ir vyksta plaukimo treniruotė, nors dar šį sekmadienį būtent šioje vietoje, prie baseino krašto, kur dabar savo rankomis laikosi vaikai, ir įvyko nelaimė. Du mažamečiai vandenyje pradėjo alpti, nes po vandenį pasklido didelis chloro kiekis. Baseino vadovai tikino, kad pateko per daug chemikalų, kadangi sugedo vandens siurblys.

Nuo per didelės chloro koncentracijos apsvaigę berniukai atsidūrė ligoninėje, vienas jų iki šiol reanimacijoje, nors medikai turi ir džiugių žinių.

REKLAMA
REKLAMA

„Iš intensyvios terapijos to vieno vaiko tikrai dar šiandien neišrašome, mes jį išrašysim rytoj, perkelsime į skyrių tolimesniam gydymui, nes jam intensyvios terapijos nereikia, tačiau reikalingas gydymas ir priežiūra“, – sako Vaikų intensyviosios terapijos gydytoja Goda Viktorija Cibulskienė.

REKLAMA

Tačiau tyrimus baseine pradėjęs Nacionalinio visuomenės sveikatos centro darbuotojai taško istorijoje dar nededa. Specialistai įtaria, kad tądien chloro normos baseine nebuvo tikrintos iš viso, nors tą daryti reikalaujama kiekvieną dieną ir ne vieną kartą.

„Pasirodo, kad tą dieną, kai įvyko nelaimė, chloro likutis baseino vandenyje iš viso nebuvo tikrintas. Tad niekas negali paneigti, kad tos nelaimės buvo galima išvengti, todėl, kad vietoj to, kad chloro likutis būtų tikrintas penkis kartus, automatiškai ir vieną kartą rankiniu būdu, buvo netikrintas nė karto“, – pasakoja direktorė Rolanda Lingienė.

REKLAMA
REKLAMA

Po nelaimės praėjus kelioms dienoms, specialistų paimti baseino vandens mėginiai jau rodė tinkamus skaičius. Todėl baseino veikla ir nesustabdyta. Pagal nustatytas normas chloro baseino vandenyje turėtų būti nuo 1 iki 3 miligramų litre. Chloras baseinuose naudojamas higienai palaikyti, mat jis žudo įvairias bakterijas. Tiesa, kartu graužia mūsų odą ir audinius. Dėl to ilgai turkštis baseinuose nacionalinės visuomenės centro specialistai nepataria.

„Tas kiekis visada veikia tiek drabužius, tiek žmogaus odą. Ten baseine niekas nebūna labai ilgai, bet chloro yra tam tikros normos, kad būtų mažiausiai kenksmingos žmogui, todėl ir palaikomas atitinkamas kiekis“, – teigia aplinkos tyrimų poskyrio vedėja Irena Kavoliūnienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gydytojai pasakoja, kad chloras baseinuose ir gelbsti, ir kenkia. Todėl normos turi būti griežtai stebimos. Be kita ko, baseinuose knibžda ir kitų gyvybių.

„Aplink žmogaus išangę, pasituštinus, visada lieka kažkoks mikrokiekis išmatų. Tai tas išmatų kiekis baseine nusiplauna ir patenka į baseiną su visu turiniu, su visom bakterijom“, – teigia gydytoja Rūta Maciulevičienė.

Specialistai pastebi, kad švariai prieš ir po baseino nusiprausia retas, o tą daryti tiesiog būtina, tik, deja, niekas griežtai to nekontroliuoja.

„Jeigu yra nepakankamas chloro kiekis arba ten maudosi labai daug žmonių, kurie šlapinasi, kurie nesilaiko higienos priemonių, prisitepę visokiais kremais, chloras inaktyvuojasi ir tos bakterijos puikiausiai dauginasi“, – teigia pašnekovė.

REKLAMA

Vėliau bakterijos patenka į žmogaus vidų ir, priklausomai nuo kiekvieno imuniteto, gali sukelti įvairiausių susirgimų.

Medikai pastebi, kad ypatingai mažamečiams, praleidžiantiems daug laiko baseino vandenyje, prasideda viduriavimai, pilvo skausmai, pasitaiko ir sunkiai gydomų ausies uždegimų. Baseinų vandenį tiriantys mokslininkai neslepia, kad gyvių žydruose baseinų vandenyse randa visokių.

„Tikrai ieškoma ir parazitų, ir bakterijų. Čia kita tyrimų sritis yra. Visko būna“, – kalbėjo aplinkos tyrimų poskyrio vedėja Irena Kavoliūnienė.

Gydytojai sako, kad kartais vanduo baseinuose gali būti kur kas pavojingesnis nei natūralus vandens telkinys, ežeras ar jūra.

REKLAMA

„Natūraliuose vandens telkiniuose, gamta turi savo tam tikrus apsivalymo mechanizmus, aišku, viską galima užteršti, jeigu leisi kanalizaciją į upę, užterši viską, tai yra apsivalymo mechanizmai, o chloras, reaguodamas su baltyminėmis medžiagomis, sudaro toksinius junginius.“

Specialistai pataria atkreipti dėmesį ir į baseino kvapą, jei jis labai stiprus ir pradeda dirginti – tai irgi ne į gerą.

„Jeigu jūs įlipote į baseiną, praplaukėte ir išlipote raudonomis akimis, tai reiškia, ten yra aminų, chloraminų, kurie būtent ir dirgina akis, gali dirginti odą.“

Vilniaus moksleivių sveikatos centro baseine, anot įstaigos direktoriaus, dėmesio vandens kokybei daug, esą tiesiog sutriko sena technika. Per savaitę šiame baseine treniruojasi daugiau kaip 1000 vaikų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų