REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mūsų soduose populiarėja vynuogininkystė. Pasirodo, ir mūsų krašte puikiausiai dera šios saldžios ir vitamino C gausa išsiskiriančios uogos, kurios kaip tik šiuo metu įpusėjo derėjimo sezoną. Šiemet saulės nepašykštėjusi vasara vynuogių augintojus džiugina išskirtiniu derliumi.

Mūsų soduose populiarėja vynuogininkystė. Pasirodo, ir mūsų krašte puikiausiai dera šios saldžios ir vitamino C gausa išsiskiriančios uogos, kurios kaip tik šiuo metu įpusėjo derėjimo sezoną. Šiemet saulės nepašykštėjusi vasara vynuogių augintojus džiugina išskirtiniu derliumi.

REKLAMA

„Moldaviška vynuogė „Kodrenka“ labai normaliai dera Lietuvoje faktas, sąlygos jai biški per šaltos, bet šiltnamy kuo puikiausiai atrodo.“

Didžiuliame panevėžiečio Alfonso Narbuto šiltnamyje karaliauja ne pomidorai ar paprikos, o vynmedžiai. Būtent šiems šiltų kraštų augalams vyras atriekęs nemažą gabalą sodybos žemės. Čia desertinių vynuogių dera arti 100 skirtingų veislių:

„Sfinksas – nu vat tos didžiosios kekės suvalgytos jau, va pavėlavot.“

O ne vieną dešimtmetį vynuogyną puoselėjantį augintoją šiemet stebina kaip reta gausus saldžių uogų derlius. Dėl karštos vasaros vynuogės sunoko 2-3 savaitėms anksčiau.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiemet derlius vidutines ir ansktyvas sulygino – noksta ir tos ir tos vienu kartu, nes karščiai buvo“, – teigia augintojas Alfonsas Narbutas.

Tai be galo patogi uoga, dievinanti sausrą ir smėlingą dirvą. Nors tradiciškai Lietuva nėra vynuogių augintojų kraštas, bet pasirinkus šalčiui atsparias vynmedžių rūšis skanių desertinių uogų galima užsiauginti. Tačiau jei norite džiaugtis išskirtiniu derliumi, patyręs augintojas pataria rinktis lepesnes veisles ir jas įkurdinti šiltnamyje.

REKLAMA

Jei mūsų klimato sąlygomis lauke augantys vynmedžiai dažniausiai subrandina vidutines kekes. Tai šiltnamyje uogos užaugs kur kas įspūdingesnės. Štai mano rankose desertinės Talisman veislės rezultatas – viena kekė sveria arti kilogramo.

Tačiau šios veislės medeliui užauginti tokio dydžio kekes vieni juokai, tinkamai prižiūrint, laiku genėjant galima nesunkiai gauti rekordinį derlių. Štai Narbuto šiltnamyje šių vynuogių kekės yra svėrę ir po 2 kg.:

„Va besėklė kelė nebloga – gražią uogą augina.“

Pasak vynuogių augintojų – ši žemės ūkio veikla vėl atgimsta ir ima populiarėti. O kartu auga ir natūraliai saldžių uogų valgytojų gretos. Mat žmonės ieško ne tik šviežių, bet ir kuo mažiau chemikškai apdorotų vaisių ir uogų. o šios uogos turtingos vitaminu C, be to turi galingą antioksidantų užtaisą:

REKLAMA
REKLAMA

„Besėklės ypatingai vaikams mažiems besėklių paklausa velniška šiuo metu. Nebuvau net pasiruošęs tam. Be kauliukių prašo vaikams. O nuperka po 10-15 kg per dieną ir neužtenka.“

„Smagu, kad žmonėms reikia mes taip pat auginam čia lauke tūkstančiai medelių. Sveikos uogos“, – sako Inzenbergo vynuogyno atstovas Gintaras Bingelis.

Įveisti vynuogių sodą Biržų rajone ryžosi ir jauna vilniečių pora. šalia namų sutuoktiniai trečius metus augina 80 arų vynuogyną. Kol kas medeliai dar tik pradeda derėti:

„Kaip mūsų pirmagimės manyčiau, kad visai gražu – netikėjom, kad gausim kažką.“

Tik pora vynuoges augina ne stalui papuošti, ar smaližius palepinti, o sultims spausti. Jaunas vyras sako, kad šias Italiją primenančias uogas rinkosi apdairiai supratęs, kad vynuogininkystė Lietuvoje dar neatrasta verslo šaka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vynuogės toks augalas kuris labai mažai kelia insuliną todėl net ir diabetu sergantys žmonės gali pasmaguriauti, o kadangi mūsų parduotuvės užpildytos cukrumi pagardintų sulčių, tad šeimoms auginančioms mažus vaikus galėsim duoti kažką naujo ir sveiko“, – pasakoja augintojas Aringas Pacesiūnas.

„Tėvai prisimenu nuo vaikystės augino vynuoges, bet kas čia ta vynuogė galvojau ne labai skani uoga rūgšti tokia visada būdavo atminty, bet galim užaugint pasirodo labai skanių uogų“, – džiaugiasi augintoja Justina Pacesiūnienė.

Daugiausiai šeimos akys krypo į kanadietišką vynuogių veislę, bet yra ir latviškų, šalčiams atsparių medelių bei dalis vokiškų. O kad apie pusantro tūkstančio vynmedžių nesunaikintų klastingos pavasarinės šalnos, biržiečiai papildomai įsirengė dar ir rūko sistemą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų