REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybė ruošiasi vėl kelti tarnautojų algas. Kitąmet planuojamas bazinės algos dydžio kėlimas. Ministrų algos dėl to padidės 60 €, panašiai augs ir Seimo narių algos. O štai viešajame sektoriuje mažiausiai uždirbančiųjų algos kitąmet gali pakilti vos 10 €. 

Vyriausybė ruošiasi vėl kelti tarnautojų algas. Kitąmet planuojamas bazinės algos dydžio kėlimas. Ministrų algos dėl to padidės 60 €, panašiai augs ir Seimo narių algos. O štai viešajame sektoriuje mažiausiai uždirbančiųjų algos kitąmet gali pakilti vos 10 €. 

REKLAMA

Tai Vilniuje įsikūrusi Mokslų akademijos biblioteka. Egidijus Gotalskis šioje bibliotekoje dirba jau 15 metų ir šiuo metu vadovauja skaitmeninimo skyriui. Kaip tik šiuo metu jis skenuoja ir į elektroninę erdvę ruošiasi įkelti beveik šimto metų senumo lenkų kalba Vilniuje leistą laikraštį.

Čia yra 19 a. išleistas laikraštis „Dziennik wilienski“

Egidijaus atlyginimas – 800 eurų į rankas, o eiliniai darbuotojai čia uždirba nuo 500 € iki 700 € per mėnesį. Bibliotekininkų algos – vienos mažiausių šalyje tarp biudžetinių įstaigų darbuotojų.

„Iki šio laiko nėra atstatytas teisingumas. Šiemet kultūrininkai visi nukentėjo, nes nebuvo pakeltas atlyginimas žadėtas nuo sausio 1 d. 64 €., kodėl? Manome, kad ministerijos nesusikalbėjo“, – pasakoja bibliotekos skaitmeninimo skyriaus vedėjas Egidijus Gotalskis. 

REKLAMA
REKLAMA

Prieš mėnesį su profesinėmis sąjungomis pasirašiusi Nacionalinę kolektyvinę sutartį, vyriausybė jau svarsto projektą nuo kitų metų 3 eurais iki 176 € padidinti pareiginių algų bazinį dydį, nuo kurio padauginus iš tam tikro koeficiento, priklauso valstybės tarnautojų atlyginimai. Šiemet bazinis dydis padidintas 1,70 €. Nors kitąmet padidinimas žadamas beveik dvigubai didesnis, tai nei Egidijaus, nei jo kolegų neguodžia.

REKLAMA

„Man asmeniškai pakils iki 25 € neatskaičius mokesčių. Atskaičius mokesčius, 14-15 €, ne daugiau. Seniai infliacija suvalgiusi yra šitą sumą, kuri bus pakelta. Visos kainos kyla, maisto kainos, paslaugos. 15 € nepajausim“, – sako bibliotekos skaitmeninimo skyriaus vedėjas Egidijus Gotalskis. 

Profesinės sąjungos jau eilę metų reikalauja biudžetininkų algas grąžinti į prieškrizinį lygį – kad bazinis dydis būtų bent 183 eurai.

„Šitas bazinio atlyginimo didinimas labiausiai paliečia tuos, kurie turi didžiausius koeficientus – valstybės vadovus, politikus, prokurorus, teisėjus ir t.t. Tie, kurie dirba, specialistai A ir B lygio, jų atlyginimams 3 € nieko nereiškia“, – pasakoja paslaugų sferos profsąjungos pirmininkas Aleksandras Posochovas.

REKLAMA
REKLAMA

Ministrų algos didės 60 €, panašiai augs ir Seimo narių algos. O štai viešajame sektoriuje ir taip mažiausiai uždirbančiųjų algos kitąmet gali pakilti vos 10 €. Tuo metu Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vadovai aiškina, esą vyriausybė kitąmet dar neišgalės bazinio dydžio grąžinti į prieškrizinį lygį. Tačiau dar po metų, tai yra nuo krizės praėjus 13 metų, dydis gali būti padidintas dar 7 eurais ir prilygti buvusiam prieš krizę.

„1 € visai sistemai kainuoja 20 mln. €. Per derybas mes susiderėjome būtent 3 € padidinti bazinį dydį. Tai yra įvertinus ekonominę situaciją Lietuvoje, prognozes“, – teigia viceministrė Eglė Radišauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bazinės pareiginės algos didinimas palies beveik 200 tūkst. darbuotojų – visus valstybės tarnautojus, biudžetinių įstaigų darbuotojus, pareigūnus, teisėjus, karius ir politikus. Taip pat ir mokytojus, darželių auklėtojus, socialinius darbuotojus. Tuo metu verslo atstovai ragina biudžetininkus ne tik apie didesnes algas galvoti, bet ir efektyviau dirbti.

„Žada vyriausybė 15 proc. sumažinti biurokratų skaičių. Norėtųsi, kad mažinimas būtų ne popierinis, būtų ne naikinami tušti popieriniai etatai, o atsisakoma perteklinių darbuotojų pareigybių, kadangi judam modernios vadybos kryptimi“, – sako Laisvosios rinkos instituto ekspertė Ieva Valeškaitė.

Ekspertai pastebi, kad pastaraisiais metais viešojo sektoriaus darbuotojų algų vidurkiai augo net greičiau nei privačiame sektoriuje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų