REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Linas Kukuraitis tikisi toliau likti ministro poste ir tęsti darbus, nors prezidentas Gitanas Nausėda yra išreiškęs abejonių dėl jo kompetencijos. Ministras taip pat tvirtino, kad pats netrukus turėtų gauti šeimos kortelę ir skatino kitas gausias šeimas pasinaudoti šia galimybe.

Linas Kukuraitis tikisi toliau likti ministro poste ir tęsti darbus, nors prezidentas Gitanas Nausėda yra išreiškęs abejonių dėl jo kompetencijos. Ministras taip pat tvirtino, kad pats netrukus turėtų gauti šeimos kortelę ir skatino kitas gausias šeimas pasinaudoti šia galimybe.

REKLAMA

Apie tai TV3 Žinių studijoje kalbėjo socialinės apsaugos ir darbo ministras L. Kukuraitis.

Ministre, vos tik išrinktas, prezidentas Nausėda užsiminė, kad jo netenkina jūsų darbas. Ką jūs ketinate daryti? Gal ketinate rašyti atsistatydinimo prašymą?

Aš labiau vertinu tuos nuoseklius prezidento pasisakymus ir rinkiminėje kamapanijoje jis kalbėdavo, kad eina su gerovės valstybės žinia, gerovės valstybės vėliava. Aišku, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerija yra viena iš tų, kuri kuria tą gerovės valstybę. Dėl to, kai jis kalba apie mane ir susitikimą su manimi, kalba apie tai, kad turi daug klausimų. Suprantu, kad tai yra visiškai nuoseklu.

Bet ar jūs ketinate dirbti toliau?

Visi ministrai supranta, kad esame politinėje pozicijoje. Bus taip, kaip apsispręs tiek premjeras, tiek prezidentas, taip pat ir koalicija. Taip turėsim ir vykdyti. Ne patys save įdarbinome. Nusiteikimas dirbti egzistuoja ir jis turi būti. <...> Be to, turiu pasakyti, kad kai atėjau į ministerija, pamačiau, kad dešimtmečiais buvo nedidinami jokie dydžiai, nedirbama su socialinėmis paslaugomis ir tikrai daug užleistos teritorijos. Yra labai daug darbo ir per tuos likusius pusantrų metų, tikrai dar daug ką galime padaryti.

REKLAMA
REKLAMA

Kol dar darbuojatės, tai šnektelėkime apie šeimos korteles. Nuo liepos mėnesio jos turėjo būti išdalintos šeimoms ir jos turėjo gauti paslaugas, kažkokias nuolaidas. Ar jos jau išdalintos, ar šeimos jas jau turi?

REKLAMA

Nuo liepos 1 d. įsigaliojo įstatymas. Kai įsigalioja įstatymas, atsiranda teisė. Dabar yra tokia tvarka, pagal duomenų apsaugą, kurios mes turime laikytis, žmonės patys turi pasiprašyti kortelės. Mes labai daug dirbame su duomenų apsaugos specialistais ir duomenų apsaugos inspekcija, kaip padaryti, kad galėtume tiesiai nusiųsti tiems korteles, kurie turi tam teisę. Tai yra gausios šeimos, kurios turi tris ir daugiau vaikų. <...> Ta grupė žmonių, kuriems priklauso kortelė, yra apie 70 tūkst. šeimų.

Tai ar jie jas jau gavo?

Mes norėjome tai padaryti, bet to neleidžia.

Tai ką turi padaryti šeimos, kad jas gautų? Sakote, kad jos turite jų pasiprašyti?

Taip. Yra pasiprašymo forma ir dabar, tikrai, kreipiuosi į visas šeimas, kad jūs dabar tai atliktumėte. Yra geriausia, jeigu galėtumėte nueiti į spis.lt. Tai yra socialinės paramos šeimai informacinė sistema. Galite prisijungti su elektronine bankininkyste. Tai yra dviejų minučių darbas. Aš pats esu tai išbandęs ir jau pats esu pasiprašęs kortelės. Gavau atsakymą, kad per 30 darbo dienų bus padaryta mūsų šeimos kortelė, su mūsų šeimos narių vardais ir pavardėmis, mums atsiųs į mūsų gyvenamąją vietą. Kortelę gausite po 30 dienų, nuo tos dienos, kai kortelę užsisakėte.

REKLAMA
REKLAMA

Kokios nuolaidos bus, ką suteiks šeimos kortelės?

Kortelė apima ir prekes, ir paslaugas. Viskas, ko reikia šeimoms. Kadangi tai yra visiška pradžia, mes dabar deramės su keliais esminiais tiekėjais.

Bet dar nesusiderėta?

Kita ketvirtadienį darysime spaudos konferenciją, būsime pasirašę [sutartis] ir informuosime, galėsime pristatyti pirmąsias nuolaidas, kurias žmonės gaus tada, kai gaus kortelę. Faktas, kad pati kortelė, kaip rodo aplinkinių šalių, Lenkijos, Latvijos patirtis, yra įsivažiuojanti per keletą metų ir yra labai didelė pagalbos šeimai priemonė.

Bet, ministre, kai kurie ekonomistai sako, kad ta kortelė ne tiek veiksminga. Kitaip būtų, jei, pavyzdžiui, būtų padidinti vaiko pinigai, mokesčiai sumažinti. Galbūt tai būtų didesnė parama nei ta kortelė?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Matote, darome ir tai, ir tai. Vaiko pinigai didinami ir, kaip žinote, koalicija sutarė gana aukštus vaiko pinigus. Tai reiškia, kad gausios šeimos ir šeimos, kurios turi mažas pajamas, gautų net iki 100 eurų už vaiką. Kad vien valstybė prisidėtų prie paramos šeimai, negalime to tikėtis. Ypač, jeigu turime pakankamai nedidelį biudžeto surinkimą lyginant su Europa. Tai reiškia, kiek surenkame, tiek galime perskirstyti.

Tai čia reikalingas ir verslo prisidėjimas?

Šiuo atveju, kviečiame bendruomenę, verslą, nevyriausybines organizacijas, savivaldybes, jos taip pat turi paslaugų, taip pat valstybės įmones, „Lietuvos geležinkeliai“, „Litexpo“ rūmai ir visi kitai, kad jie taip pat prisidėtų nuolaidomis. Valstybės įmonės atsako pakankamai pozityviai, kai kur reikia keisti įstatymus, tą taip pat darome paraleliai. Bet aš dabar matau susidomėjimą tiek verslo, jie patys kreipiasi, nori būti partneriais, kad ta kortelė būtų jų centruose, jų prekybos vietose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų