REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Protokolo ekspertas Arminas Lydeka pasakojo, kad inauguracijoje būtini tik keli elementai, o kai kurie jau tradicija tapę šventės akcentai yra pačio prezidento pasirinkimai.

Protokolo ekspertas Arminas Lydeka pasakojo, kad inauguracijoje būtini tik keli elementai, o kai kurie jau tradicija tapę šventės akcentai yra pačio prezidento pasirinkimai.

REKLAMA

Ką tik pasibaigė oficiali inauguracijos dalis. Kas yra svarbiausia per inauguracijos iškilmes?

Be abejo, pats svarbiausias inauguracijos dieną elementas – prezidento priesaika. Tai yra įteisinta ir Konstitucijoje, ir įstatymuose ir, be abejo, tai vienas iš svarbiausių šventinės dienos renginių. Iki to momento, kol prezidentas neprisiekęs, pareigas ėjo buvusi prezidentė.

Nuo tos akimirkos, kai prezidentas prisiekia, jis tampa pilnateisiu valstybės vadovu. Bet visus inauguracijos renginius galima suskirstyti į du blokus. Tai yra teisiniai renginiai ir tie puošnūs, iškilmingi renginiai, kurie, be abejo, gali būti, gali nebūti.

Egzistuoja inauguracijos protokolas. Tai kurie momentai yra svarbiausi?

Svarbiausias yra pats priesaikos elementas. Kitas įstatymiškai reglamentuotas elementas – naujojo prezidento apdovanojimas Vytauto Didžiojo ordinu su aukso grandine. Kaip matėme, uždeda Seimo pirmininkas aukso grandinę. Kitas svarbus teisiškai reglamentuotas dalykas yra Prezidentūros perdavimas. Šitie elementai, jie privalo būti. Visi kiti elementai, kaip, tarkime, vykusios mišios, yra tradicija.

REKLAMA
REKLAMA

Per visas inauguracijas, visais laikais buvo aukojamos šventos mišios. Tačiau įstatymiškai tai nereglamentuota. Jos gali būti, gali nebūti. Galėjo prezidentas būti ateistu ir pasakyti, kad „per mano inauguraciją mišios nebus aukojamos. Bet to nebuvo, to neatsitiko. Arba pobūviai. Gali būti, gali nebūti.

REKLAMA

Jeigu sugretintumėme Valdo Adamkaus, Dalios Grybauskaitės ir dabar Gitano Nausėdos inauguracijas, kuo jos skiriasi?

Matome visą spektrą į pobūvių organizavimą. D. Grybauskaitė tiek per pirmąją savo inauguraciją, tiek per antrąją visiškai nerengė nė vieno pobūvio. Protokoliškai vertinant, tai keistokai atrodė, nes pobūviai nėra šiaip baliukai išgerti, pavalgyti. Tai yra valstybei svarbus renginys.

V. Adamkus labiau nuėjo tuo amerikietišku keliu ir surengė net keturis pakankamai didelius pokylius per pirmąją savo inauguraciją. Kodėl sakau amerikietišku keliu? Amerikoje, šalia svarbių teisinių, protokolinių elementų per inauguraciją, bene didžiausias dėmesys yra skiriamas vakariniam pobūviui. Jų rengiama labai daug, jie labai dideli, labai puošnūs.

Daugiau žiūrėkite vaizdo įraše.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų