REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) sprendimas nuo rugsėjo atsisakyti šeimos gydytojų pažymų dėl vaikų pamokų nelankymo, ministerijos teigimu, buksuoja būtent švietimo bendruomenėje. Tačiau pastaroji teigia ieškanti būdų, kaip tėvams paprasčiau pateisinti vaikų pamokų nelankymą ne iki trijų, o iki penkių dienų. Vis tik panašu, kad, vaikui sirgus ilgiau, mokyklos vis tiek pageidaus gauti informaciją iš medikų.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) sprendimas nuo rugsėjo atsisakyti šeimos gydytojų pažymų dėl vaikų pamokų nelankymo, ministerijos teigimu, buksuoja būtent švietimo bendruomenėje. Tačiau pastaroji teigia ieškanti būdų, kaip tėvams paprasčiau pateisinti vaikų pamokų nelankymą ne iki trijų, o iki penkių dienų. Vis tik panašu, kad, vaikui sirgus ilgiau, mokyklos vis tiek pageidaus gauti informaciją iš medikų.

REKLAMA

Dar šių metų gegužę SAM nutarė atsisakyti perteklinių pažymų moksleiviams, kuriomis šeimos gydytojai pateisina vaikų neatvykimą į ugdymo įstaigą.

Nori taupyti tėvų ir gydytojų laiką

Pagrindinė priežastis atsisakyti pažymų – brangi biurokratinė našta bei bereikalingas šeimos gydytojų apkrovimas.

„Gyvename technologijų amžiuje, kai daugelis visuomenei reikalingų paslaugų persikelia į elektroninę erdvę. Siekiant sumažinti administracinę naštą šeimos gydytojams atsisakant perteklinių funkcijų, nuo rugsėjo 1 dienos medikai nebeišduos 094/a formos, kaip vaiko ugdymo įstaigos nelankymo pateisinimo. Medikai tiek metų mokosi ne tam, kad pažymas rašytų. Šių pažymų atsisakyta atsižvelgiant į tai, kad tuo laiku, kai yra pildoma pažyma, gydytojas negali atlikti savo pagrindinės misijos – gydyti“, – tv3.lt sakė sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

REKLAMA
REKLAMA

Tam pritarė ir šeimos gydytojų atstovai, pažymintys, kad iki šiol jie buvo užversti biurokratiniu darbu.

„Daug metų nebuvo peržiūrimi šeimos gydytojo darbą reglamentuojantys teisės aktai, o šeimos gydytojai perkrauti įvairių medicinos formų pildymu ir dokumentavimu. Tikimės, kad šie pirmieji žingsniai yra gera pradžia įvardinant konkrečias problemas pirminėje sveikatos priežiūroje, kurie paskatins ateityje įgyvendinti ir kitas biurokratiją šeimos gydytojo darbe mažinančias priemones“, – paskelbus apie naująją tvarką sakė Lietuvos šeimos gydytojų profesinė sąjungos atstovė, šeimos gydytoja Giedrė Baršauskienė.

REKLAMA

Kita priežastis – tėvų laiko taupymas, kadangi, negalėdami gauti šių pažymų nuotoliniu būdu, tėvai turi gaišti laiką ir vesti sveikus vaikus pas šeimos gydytojus, rizikuodami, kad šie vėl susirgs.

SAM skaičiuoja, kad atsisakius šeimos gydytojų pažymų bus sutaupyta apie 1,2 mln. eurų, o perėjimas prie elektroninių pažymų – dar 400 tūkst. eurų Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų.

Vadeles turi perimti švietimo bendruomenė

Vis dėlto panašu, kad naujoji idėja buksuoja, mat L. Bušinskaitė-Šriubėnė sako matanti švietimo bendruomenėje prasidėjusias diskusijas, kad minimų pažymų atsisakyti netikslinga, nes ugdymo įstaigos negalės pateisinti vaikų pamokų nelankymo.

REKLAMA
REKLAMA

„Kaip ugdymo įstaigos turėtų įforminti naująją tvarką yra išskirtinai Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) atsakomybės sritis. Būtent ji turi parengti konkrečias tvarkas, bendradarbiaudama su ugdymo įstaigomis ir ieškodama geriausių sprendimų, kas reikalinga, siekiant pateisinti mokyklos nelankančių moksleivių atvejus. Kaip ministerija tai padarys – jos kompetencijos, sąmoningumo ir pagarbos visuomenei klausimas, nepermetant atsakomybės kitoms ministerijoms“, – teigė ministro patarėja.

Vis tik ji pažymi, kad ŠMSM kartu su ugdymo įstaigomis turėtų dirbti kartu ir nedelsiant nutarti, kaip spręsti šį švietimo klausimą, o SAM galėtų nebent patarti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tinkamai ir laiku padaryti savo „namų darbus“ turi švietimo sistemą kuruojanti institucija“, – sakė L. Bušinskaitė-Šriubėnė.

Nelankymą pateisintų iki 5 dienų

Savo ruožtu ŠMSM teigia pritarianti, kad administracinės naštos mažinimas visų sričių specialistams – svarbus tikslas.

„Iki šiol vykusiose diskusijose SAM siūlo daugiau pasitikėti tėvais ir ŠMSM su tuo sutinka. Mokyklos savo lankomumo apskaitos tvarkose jau dabar nustato, kad tėvų raštelio užtenka pateisinti neatvykimą į mokyklą iki trijų dienų. Siūloma šį terminą ilginti, pavyzdžiui, iki 5 darbo dienų. ŠMSM nuomone, jeigu vaikas po šio sutartinio termino eina pas gydytoją ir ilgiau lieka gydytis namuose, tai mokykla turi gauti informaciją, kad vaikas lankėsi gydymo įstaigoje“, – atsakyme tv3.lt rašė ŠMSM komunikacijos specialistė Aušra Veličkaitė.

REKLAMA

Jos teigimu, tokio kelio ministerija dabar ieško vertindama informacinių technologijų sistemų ir asmens duomenų apsaugos reikalavimus (ADA).

„Asmens duomenų apsaugos reikalavimai griežti ir mokyklai perteklinės informacijos rinkti nėra nei poreikio, nei teisinio pagrindo. SAM su ŠMSM siekia rasti optimalų balansą tarp ADA ir administracinės naštos mažinimo ir pasitikėjimo tėvais“, – teigė A. Veličkaitė.

Taip pat nuo kitų metų vaiko sveikatos pažymėjimai bus išrašomi tik elektroniniu būdu. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų