REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiekvienam naujagimiui po 300 eurų. Tokios vertės daiktų rinkinius, kūdikio kraitelius, šiuo metu savo šeimoms dalija pavienės savivaldybės: nuo sauskelnių iki drabužėlių. Tiesa, valdžia šią iniciatyvą planuoja plėsti, nuo kitų metų kūdikio kraitelius galbūt gaus kiekviena naujagimio susilaukusi šeima.

Kiekvienam naujagimiui po 300 eurų. Tokios vertės daiktų rinkinius, kūdikio kraitelius, šiuo metu savo šeimoms dalija pavienės savivaldybės: nuo sauskelnių iki drabužėlių. Tiesa, valdžia šią iniciatyvą planuoja plėsti, nuo kitų metų kūdikio kraitelius galbūt gaus kiekviena naujagimio susilaukusi šeima.

REKLAMA

Kūdikio kraitelis yra dėžė skirta mamai ir ką tik gimusiam kūdikiui. Joje rasime rūbelių, servetėlių. Pavyzdžiui, nosies siurbtukas yra, bei daugybė kitų labai reikalingų ir naudingų daiktų.

Kūdikio kraitelio vertė gali siekti apie 300-us eurų. Tokias dėžes jaunoms šeimoms dalija nedidelė dalis savivaldybių, kaip antai Šiaulių miesto, Kazlų Rūdos ar Kauno rajono.

Kauno rajono gyventoja Sandra Bieliūnienė su vyru yra gavusi tokį kraitelį.

„Galvoju, vau. Sakau, kaip faina, šitaip ilgai lauktas sūnus gimsta ir atsineša su savimi iš karto kažką tai tokio, už ką gaunam apdovanojimą, dėmesį išskirtinį. Dėžėje sudėti visi daiktai tie, kurių iš tiesų reikia. Ir man, kas yra aktualiausia. Tai, kad man viskas yra į ateitį. Tai, ką aš dar tik  panaudosiu. Ir ko aš iš principo neturiu", – džiaugiasi mama Sandra.

REKLAMA
REKLAMA

Vardijama, kas yra dėžėje: sauskelnių rinkinys, jos yra numatytos truputį didesniam vaikui. Aliejukas, kramtukas, vandens termometras.

„Šita akcija mums labai pasitvirtino, nes prieš tai 813-a vaikų gimusių per visus metus, o 2018-ais metais, šitas skaičius labai išaugo ir užregistravom 1265-is naujagimius gimusius Kauno rajone", – komentavo Kauno r. savivaldybės atstovė Skirmantė Subačienė.

REKLAMA

Kraitelius dalija ne tik savivaldybės, bet ir viešosios įstaigos.

„Tikslas aprūpinti kiekvieną mamą sunkiai besiverčiančią tokiu kraiteliu. Tas veikia taip. Vieną dėželę įsigyja visuomenė mūsų puslapyje, o kitą mes dovanojame", – pasakojo „Kūdikio lizdas“ įkūrėja Rasuolė Jasnauskienė.

Savivaldybės „Kūdikio kraitelius“ duoda tiems tėvams, kurių naujagimiai yra registruoti jų civilinės metrikacijos skyriuje. Taip pat bent vienas iš tėvų turi būti deklaravęs savo gyvenamąją vietą toje pačioje savivaldybėje.

Dėl to visiems Lietuvos naujagimiams viešųjų įstaigų ir dalies savivaldybių indėlio nepakanka. Seimo narė, konservatorė Agnė Bilotaitė mano, kad šią estafetę iš savivaldybių turi perimti Vyriausybė. Jei valstybė kiekvienam šalies naujagimiui duotų po tokią dėžę, tai 2018-ais metais, kai Lietuvoje gimė apie 28 000 kūdikių, tokie rinkiniai kainuotų daugiau nei 8-is milijonus eurų.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra materialinė paskata šeimai, kas yra labai svarbu. Antras dalykas, tai yra tokia moralinė pusė. Tai yra pagarba ir padėka už Lietuvos pilietį", – mano Seimo narė Agnė Bilotaitė. 

„Kai pradėjom šitą kraitelį dalinti, sulaukėm nemažai skambučių, tėvelių iš Kauno miesto. Kadangi mes esam Kauno rajonas ir šalia pat Kauno miestas. Tai jie buvo pasipiktinę, o kuo mūsų vaikai skiriasi nuo Kauno rajono vaikų", – pasakojo Kauno r. savivaldybės atstovė.

Šią idėją palaiko ne tik Seimo opozicijos atstovai, bet ir valdantieji. Vyriausybėje šiuo metu bręsta planas: nuo kitų metų kiekvienam šalies naujagimiui skirti po tokį kraitelį. Tiesa, anot socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, numatyta valstybės rinkinio vertė bus trigubai mažesnė palyginti su savivaldybių kraiteliu. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viena krepšelis yra 100-as eurų, vaiko kraitis. Grubiai turime apie 30 000 naujagimių kiekvienais metais. Tai planas yra apie 3-ys milijonai. Tėvus vienijančios organizacijos aiškina, kad kraitelis nėra bloga mintis. Tačiau parama daiktais esą verčia tėvus jaustis nepasiturinčiais ir iliustruoja valdžios nepasitikėjimą šeimomis", – sakė socialinės apsaugos ir darbo viceministras Eitvydas Bingelis.

„Tėvų forumo“ atstovas Kęstutis Mikolajūnas mano, kad tokia parama gali rodyti ir nepasitikėjimą tėvais: Įžiūriu nepasitikėjimą tėvais. Įsivaizduojame eilinį valdininką, kuris rūpinasi, kad tėvai nepragertų pinigų, o kad jie atitektų vaikui."

REKLAMA

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena tėvams, kad kūdikio kraitelis – tik papildoma priemonė. Esą šiuo metu kiekviena šeima gimus kūdikiui gauna 418 eurų. 

„Labai svarbu, kad mes nesuplaktume, nesupriešintume dviejų dalykų: išmoka vaikui gimus, kur tėvai tikrai gali savo nuožiūra tai, kas labiausiai reikalinga vaikui. Ir kiekvienas tėvas jis geriausiai žino, ko jo atžalai reikia. Vaiko kraitelis, jis nėra toks brangus kaip įrankis", – mano viceministras.

Valdžia pabrėžia, kad vaiko kraitelis turi 2-u tikslus. Esą juo siekiama pabrėžti, kad valstybei rūpi šeimos, ir kartu mokyti tėvus, kaip užauginti sveiką vaiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų