REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjant vasarai, tėvai priversti sukti galvą, kuo jos metu užimti atostogaujančius vaikus. Viena išeičių – stovyklos. Ir daugiau nei pusė tėvų sako, kad stovykloms pinigų ir taip neužtenka, o šiemet už vaikų vasaros pramogas pinigines suaugusiems teks atverti dar plačiau. Stovyklų kainos svyruoja nuo 100 iki net 1000 eurų.

Artėjant vasarai, tėvai priversti sukti galvą, kuo jos metu užimti atostogaujančius vaikus. Viena išeičių – stovyklos. Ir daugiau nei pusė tėvų sako, kad stovykloms pinigų ir taip neužtenka, o šiemet už vaikų vasaros pramogas pinigines suaugusiems teks atverti dar plačiau. Stovyklų kainos svyruoja nuo 100 iki net 1000 eurų.

REKLAMA

Nors daugumą penkerių – septynerių metų vaikų puikiai žino, ką veiks per ateinančias atostogas, visgi besibaigiantys mokslo metai daugumos jų tėvams tradiciškai virsta galvosūkiu, kuo vasarą užimti vaikus.

„Du variantai – kaimas ir stovyklos. Bet seneliai irgi pavargsta, nes vaikai judrūs, neklauso, išdykę ir visokie kitokie, todėl kartas nuo karto tarp poilsio ir pabuvimo su seneliais reikia ir seneliams duoti pailsėti nuo vaikų", – kalbėjo dviejų vaikų tėtis Medardas.

Tačiau ir dviejų vaikų tėtis Medardas, ir trijų vaikų mama Beata pripažįsta, kad vasaros stovyklos – malonumas ne iš pigiųjų.

REKLAMA
REKLAMA

„Kažkur apie 200 eurų kainuoja savaitė stovykloje. Tai čia tikrai daug. Kai pagalvoji, kad vasara ne savaitė ir ne dvi, tai dėl to negali sau leisti", – tikino Beata.

REKLAMA

„Jeigu norima išbandyti kažkokias kelias veiklas ir bent po savaitę, tai per tris mėnesius trys savaitės, na, tai nei daug, nei mažai – vidurkis kokie 600-700 eurų vienam vaikui", – pridūrė Medardas.

Tuo tarpu apklausos atspindi ne tik sostinėje kalbintų, bet ir tėvų realybę visoje Lietuvoje – jiems neužtenka pinigų išleisti vaikus į vasaros stovyklas. Esant galimybei, daugiau nei pusė tėvų skirtų papildomų pinigų vaikų vasaros laisvalaikio pramogoms. Kai tik du iš dešimties tėvų sako, kad pinigų trūksta net vaikų mokymo priemonėms, drabužiams ar avalynei. Tėvai sako, kad vidutiniškai vasaros stovyklai vienam vaikui iš šeimos biudžeto skiria apie 200 eurų.

REKLAMA
REKLAMA

„Tėvai dažniausiai nurodo, kad siekdami sutaupyti renkasi dienos stovyklas. Jos dažniausiai yra pigesnės <….> Įvairių yra variantų, tačiau bet kokiu atveju, turint ne vieną, o kelis vaikus, kaip dažniausiai Lietuvoje turi šeimos, biudžeto klausimas labai opus", – teigė „Swedbank“ finansų instituto vadovė Jūratė Cviklienė.

Stovyklų kaina priklauso nuo daugybės faktorių: išvykstamoji tai stovykla ar dieninė, su nakvyne ar be jos, su vienu maitinimu ar keliais. Įtakos kainai turi ir stovyklos vieta, veiklos pobūdis. O kad stovyklų kainos, palyginus su praėjusia vasara, šiemet dar šoktelėjo, pastebi ir ekonomistai, ir patys stovyklų organizatoriai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiais metais stovyklų kainos dar ūgtelėjo lyginant su praėjusiais metais, na, ir pigiausia savaitės stovykla, kurią man pavyko rasti kainuoja apie 100 eurų. Na, o brangiausios siekia 750 ar net 1000 eurų. Ir, taip, didžiausia dalis tėvų, kurie gali leisti vaikus į stovyklas yra didmiesčių tėvai", – tęsė J. Cviklienė.

„Mūsų atveju praeitais metais kaina buvo 130 eurų už savaitę vienam vaikui. Šiais metais turime 140, todėl kad atlyginimai darbuotojams pakilo. Nuomos kainos visur yra perindeksuotos, visur yra pakilusios. Toliau maistas brangsta, edukacijos brangsta, transportas brangsta. Viskas, prie ko tik beprisilieti, visur", – savo mintis išdėstė „Menar" akademijos įkūrėja Vaida Zibalytė.

REKLAMA

Visgi „Svajonių stovyklos“ organizatorė Jurgita Pocienė pataria tėvams vaikų vasaros neplanuoti paskutinę akimirką ir stovyklomis pasidomėti iš anksto. Tokiu būdu gali pavykti sutaupyti:

„Mes jau pernai pradėjome išankstinę prekybą šių metų stovyklai, kada siūlėme išvis už 100 eurų. Tie, kurie spėjo, ten skyrėme, man atrodo, 20 vietų, <…> Tai, kaip sakoma visą laiką, roges ruošk vasarą.“

Sostinės savivaldybė didina finansavimą vaikų vasaros stovyklų kompensacijoms, kad kuo daugiau tėvų galėtų jas įpirkti.

„Lyginant su pernai metais, tai daugiau plius 70 tūkst. Pernai metais skyrėme 130 tūkst., šiemet 200 tūkst. ir remiame 161 programą. Tai užimta 10 tūkstančių vaikų ir iš jų socialiai remtinų apie 3000", – aiškino Vilniaus miesto vicemerė Edita Tamošiūnaitė.

Pernai vasaros stovyklose atostogavo apie 50 tūkstančių Lietuvos vaikų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų