REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
G. Nausėdos namas (Fotodiena/Arnas Strumila) (nuotr. Fotodiena.lt)

Ne viena valdžia buvo užsimojusi apmokestinti gyventojų nekilnojamąjį turtą. Apie tai diskutavo ir kandidatai į prezidentus. Paaiškėjo, kad nors turi gana brangius namus, dabar  jiems mokesčio mokėti nereikia.

12

Ne viena valdžia buvo užsimojusi apmokestinti gyventojų nekilnojamąjį turtą. Apie tai diskutavo ir kandidatai į prezidentus. Paaiškėjo, kad nors turi gana brangius namus, dabar  jiems mokesčio mokėti nereikia.

REKLAMA

Prezidentiniuose debatuose kandidatas Valentinas Mazuronis iškėlė mintį, kad gražiose vietose nuosavuose namuose įsikūrę Gitanas Nausėda ir Saulius Skvernelis turėtų mokėti nekilnojamojo turto mokestį. Esą jų namai yra „tikrai aukščiausio lygio ir turtingiausių žmonių pastatai geriausiose Lietuvos vietose.“

G. Nausėda replikavo, kad deklaruodamas sau priklausantį nekilnojamąjį turtą (NT), jis padidino jo vertę: „Ir jeigu būtų apmokestinama pagal tą vertę, kurią aš deklaravau, jis būtų apmokestinamas. Tuo metu, kiek aš žinau, premjeras nurodė buhalterinę vertę, tai yra tą, pagal kurią tikrai nebus apmokestinama.“

Atsakydamas V. Mazuroniui, S. Skvernelis retoriškai klausė, ar gali kostiumas kurį, politikas pirko už 100 eurų, po 10–15 metų kainuoti 500 eurų.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra tokia realybė, deklaruojama ta suma, kuri yra realiai išleista, investuota“, – apie viešai deklaruotą savo namų vertę kalbėjo premjeras.

REKLAMA

Ketvirtadienio debatų transliacijos metu viešai jis sutiko parduoti V. Mazuroniui namus už deklaruotą kainą, tačiau penktadienį, kaip skelbė naujienų agentūra BNS, atsisakė tai padaryti.

Apmokestinimui per pigūs

Registrų centras skelbia kiekvieno NT objekto mokestinę vertę ir vidutinę rinkos vertę. Pagal šios įstaigos duomenis, sklypo, kuriame stovi S. Skvernelio namai, vertė yra 35 tūkst. eurų. Paties namo vertė – 94 tūkst. eurų, dar 1,7 tūkst. eurų įvertintas pagalbinis pastatas. Taigi bendra jo sodybos vertė būtų apie 130 tūkst eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Registrų centre nurodyta G. Nausėdos sklypo vertė – bent 157 tūkst. eurų, o namo – 213 tūkst. eurų. Bendra jų vertė – apie 370 tūkst. eurų.

Kaip kandidatai į prezidentus, Vyriausiajai rinkimų komisijai pateiktose deklaracijoje S. Skvernelis nurodęs, kad turi daugiau kaip 135 tūkst. vertės privalomo registruoti turto (toks yra ir NT), o G. Nausėda – 335 tūkst. eurų.

Kiti kandidatai deklaravę skirtingas privalomo registruoti turto vertes: Vytenis Andriukaitis – 321 tūkst., Arvydas Juozaitis – 0, V. Mazuronis – 134 tūkst., Mindaugas Puidokas 6,5 tūkst., Naglis Puteikis – beveik 134 tūkst., Ingrida Šimonytė – 80,5 tūkst., o Valdemaras Tomaševskis – 140 tūkst. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal Nekilnojamojo turto mokesčio įstatymą, fiziniams asmenims nuosavybės teise priklausančių ar jų įsigyjamų gyvenamosios paskirties statinių (patalpų) bendra vertė, neviršijanti 220 tūkst. eurų nėra apmokestinama.

Jei NT įgytas santuokoje, jis laikomas bendra sutuoktinių nuosavybe. Jei, pvz., namas nekainuoja daugiau nei 440 tūkst. eurų, nė vienam iš sutuoktinių NT mokesčio mokėti nereikia.

Kadangi NT mokestis skaičiuojamas pagal Registrų centro skaičiuojamas NT vertes. Abiejų kandidatų namų vertė neviršija 220 tūkst., tad jiems šio mokesčio mokėti nereikia.

Beje, sklypams, ant kurių stovi namai, paprastai taikomas žemės mokestis. Vilniaus mieste, kur gyvena G. Nausėda, jis yra 0,08 proc., o Vilniaus rajone, kurio gyventojas yra S. Skvernelis, – 0,2 proc. žemės mokestinės vertės dydžio mokestį. Bent teoriškai, pirmasis per metus turėtų mokėti 125,6 euro žemės mokesčio, o pastarasis – 70 euro.

REKLAMA

Abejoja oficialiomis vertėmis

Viešosios įstaigos „Realdata“ vadovas Arnoldas Antanavičius abejojo, ar kandidatai į prezidentus, kalbėdami apie savo namus, sako visą tiesą.

Ekspertas priminė, kad NT vertes Registrų centras nustato masinio vertinimo būdu. Vertinimas atliekamas kas penkerius metus, o pastarąjį kartą atliktas 2015 m.

„Apskritai masinis vertinimu dažniausia nustatomos mažesnės mokestines vertes negu yra tikroji vertinamų objektų vertė. Galbūt taip yra dėl to, kad ginčių nebūtų ar pan. Konkrečiai žiūrint į tuos objektus, manyčiau, nurodytos jų vertės neatitinka realybės“, – svarstė pašnekovas.

Tačiau, jo teigimu, ne patys kandidatai nusprendė, kokia jų namų vertė. Jos apskaičiuotos pagal galiojančias metodikas ir įstatymus. Jos tik parodo, ar reikia mokėti NT mokestį, ar ne.

REKLAMA

„Manyčiau, realybėje, tos vertės gerokai didesnės. Pirma, masinių vertinimu šiaip nustatomos mažesnes vertes negu iš tikrųjų yra. Kitas dalykas, šiuo metu skaičiavimai atliekami pagal 2015 m. Per 3–4 metus rinka paaugo ir vien dėl to, galima sakyti, dabar vertės yra kitokios.

Šiuo atžvilgiu manyčiau, kad gal kai kurių kandidatų pasisakymai, kad tokia vertė ir ne kitokia, truputį prasilenkia su realybe. Arba tai yra tam tikras nežinojimas ir neišmanymas, arba bandymas tiesmukiškai jas nuslėpti“, – komentavo A. Antanavičius.

Anot jo, nuspėti, kokia galėtų būti tikroji G. Nausėdos namo su sklypu vertė yra gana sudėtinga.

„Tai neeilinis, išskirtinis objektas, palyginamų sandorių su panašiais objektais rinkoje nėra. Paprastai ta kaina ar galima vertė yra labiau nuspėjama ir apie ją galima tik pasamprotauti. Vis dėlto žinant išskirtinę vietą, pats pastatas nemažas, sklypas irgi didelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Manyčiau, šiandieninė kaina galėtų viršyti 1 mln. eurų. Nežinau, ar stipriai viršytų, bet kaina būtų tikrai nemažiau milijono. Kiek skelbta, G. Nausėda deklaravęs savo dalį. Su sutuoktinės dalimi deklaruota kaina būtų apie 700 tūkst. eurų. Taigi rinkoje ta kaina galėtų būti 30-40 proc. didesnė“, – svarstė pašnekovas.

Jis taip pat abejojo, kiek reali yra S. Skvernelio namo ir sklypo vertė, kurią, pagal skelbiamą Registrų centro, jis nurodė ir kandidato deklaracijoje:

„Kiek teko žiūrėti, pavyko rasti viena sandorį, sudarytą praėjusių metų antroje pusėje, kuriuo nupirkta sodyba netoli jo namų. Tai buvo 250 kv. m ploto namas, pastatytas 2010 m. Tai ne toks naujas pastatas, bet gal kiek didesnis ir parduotas už 218 tūkst. eurų. (aišku, jei visa kaina atskleista, nes būna, kad ne visa kaina parodoma).

Iš vieno sandorio negali tiksliai spręsti, bet turint omeny, kad S. Skvernelio namas kraštinis, besiribojantis su upe, su vaizdu, ir panašaus dydžio, manau, reali jo rinkos kaina turėtų apie 2 kartus didesnė negu nurodyta, berods, 130 tūkst. eurų. Taigi manau, kad jo namo vertė galėtų būti apie 250 tūkst. eurų.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų